Portret de candidat: Rareș Bogdan

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Rareș Bogdan, locul al doilea pe lista alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Rareș Bogdan, război și pace cu PSD

Rareș Bogdan este primul candidat pe listele Partidului Național Liberal și al doilea pe listele comune ale Coaliției pentru alegerile Europarlamentare din 9 iunie. 

„Nu îi primiți în partidul nostru. Ferecați ușile PNL pentru orice ales local al PSD. Nu au ce căuta în PNL. Îi vom zdrobi!”, spunea Rareș Bogdan în 2019.

Deși a dus mult timp un război deschis cu „ciuma roșie”, așa cum el însuși îi numea pe actualii parteneri social-democrați, fostul realizator de televiziune Rareș Bogdan a revenit la sentimente mai bune.

Eu spun că sunt momente în viață în care să nu spui niciodată, niciodată. Și sunt momente în istoria unei țări când trebuie să faci lucruri ce țin de stabilitate.

Noi am făcut o alianță care să asigure o guvernare stabilă. Era foarte periculos ca România să intre cu 650 de kilometri de graniță în plin război. 

Nu cred că cei din PSD ne iubesc, nu cred cei din PNL îi iubesc pe cei din PSD. Important este să colaborăm și să știm să facem lucruri pentru țara asta.

Nimeni nu ne-a pus acolo să ne îndrăgostim unii de alții”, declara politicianul recent la postul Prima News.

Este finul lui Sorin Roșca Stănescu

Rareș Bogdan s-a înscris în Partidul Național Liberal în 2019, an în care a fost „locomotiva electorală” a liberalilor la ultimul rând de alegeri pentru Bruxelles. Rareș Bogdan nu are CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului European, însă din informațiile publice despre el știm că politicianul a absolvit în 1997 o specializare de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Acolo, l-a avut coleg și pe fostul șef al SRI Eduard Hellvig. 

Rareș Bogdan a început să lucreze în presă în 2004, ca fondator al cotidianului Ziua de Cluj. Rareș Bogdan s-a căsătorit în 2008 cu Florina Vita, iar naș de cununie le-a fost Sorin Roșca Stănescu, condamnat în 2014 la doi ani și patru luni de închisoare pentru șantaj. 

În 2012, Rareș Bogdan s-a mutat în București și a început o colaborare cu Realitatea TV, post la care a fost o perioadă și director editorial. 

Promitea eliminarea pensiilor speciale

Odată intrat în politică, în 2019, Rareș Bogdan declara război și pensiilor speciale, pe care promitea că le va elimina rapid. 

„În primele 30 de zile de la preluarea guvernării Partidul Național Liberal este obligat să anuleze pensiile speciale!”, promitea el atunci.

Totuși, pensiile speciale nu au fost eliminate în 30 de zile… iar Rareș Bogdan a tot încercat să le explice alegătorilor săi „de ce”.   

„Deci la 56 de zile de la preluarea guvernării de către Partidul Național Liberal am reușit să trecem prin Parlament o lege de tăiere a pensiilor speciale. 

A fost făcută sesizare la CCR, a venit covidul, s-a dat un răspuns această lege undeva prin mai. Și a fost desființată practic. Nu ne-am oprit. Împreună cu Roman, Sighiartău, Cozma și alți colegi au venit aceștia în Parlament cu o lege de impozitare. La rândul ei a fost atacată.”

Rareș Bogdan se declară patriot, dar în același timp pro-european. 

„Poți fi iubitor de țară, poți fi patriot, poți să-ți aperi interesul național, dar în același timp trebuie să susții marele continent european. Fără bani europeni, fără a fi membri ai Uniunii Europene, România astăzi ar avea o problemă uriașă.”

„Îmi permit să port ceasuri de care vreau”

Mandatul său de europarlamentar nu a fost ocolit de controverse. Ceasurile scumpe cu care se afișează politicianul au stârnit critici mai ales din partea social-democraților. 

„Eu sunt un om asumat. De asta îmi permit să port și ceasuri de care vreau eu, și costume, că eu nu mă duc în salopetă și într-un ceas Pobeda să fie fericiți socialiștii lui Ciolacu. 

Deci ca să fie clar, port exact ce vreau eu și cum vreau eu, pentru că am lucrat în mediul privat și pentru că îmi permit să fac asta.

Doamnă, e ceasul meu. Uite acum am altul… mai ieftin, e drept. Ăsta cred că e vreo 10.000”, declara Rareș Bogdan în contextul scandalului ceasurilor scumpe.

Cele mai „aprinse” meciuri le-a avut însă cu Mihai Tudose, social-democratul căruia îi urmează acum pe listele pentru europarlamentare.  

A fost o exprimare mai plastică. În general, umorul este apanajul inteligenței. În Parlamentul European am colaborat excelent.

Schimburi de replici între doi politicieni mai vii și mai slobozi la gură.

În ceea ce privește activitatea desfășurată la Bruxelles, Rareș Bogdan a avut intervenții atât în scris, cât și de la tribuna Parlamentului European. 

Cele mai recente, despre fermieri, spațiul Schengen sau libertatea presei. 

Rareș Bogdan era fan al Coaliției pentru Familie

Deși politicianul Rareș Bogdan se declară un promotor al toleranței, jurnalistul Rareș Bogdan era un important susținător al Coaliției pentru Familie, una dintre asociațiile anti-LGBT și care a militat pentru așa-numitul referendum pentru apărarea familiei tradiționale.

Ați auzit de Coaliția pentru Familie foarte mult. Ați auzit despre inițiativa lor extraordinară de a aduna trei milioane de semnături.

Apropiat de Gabriel Oprea

De-a lungul timpului, imaginea lui Rareș Bogdan a fost asociată cu numeroase personaje controversate, printre care se numără și fostul vicepremier Gabriel Oprea. 

Grăitor este un episod din toamna anului 2015. 

Istoricul Stelian Tănase, șef al Televiziunii Publice la acea vreme, a povestit cum Gabriel Oprea l-a sunat de pe telefonul lui Rareș Bogdan

În respectiva conversație, Oprea i-ar fi cerut atunci lui Stelian Tănase să oprească difuzarea pe TVR a informației potrivit căreia Oprea și-a plagiat doctoratul.

Crizele politice prin care a trecut în ultimii ani Partidul Național Liberal nu l-au impedicat pe Rareș Bogdan să rămână în funcții importante de conducere ale formațiuni. 

Așa se face că i-a susținut, pe rând, pe toți foștii lideri liberali începând cu Ludovic Orban, Florin Cîțu și continuând acum cu Nicolae Ciucă. 

Eu deschid lista PNL și le mulțumesc colegilor mei din PNL pentru votul de ieri, pentru încredere. Îi mulțumesc președintelui Nicolae Ciucă pentru încrederea acordată și pentru votul în unanimitate pe care mi l-au acordat. 

E important pentru mine, după cinci ani de muncă, să văd că sunt recunoscut din nou ca number one în partidul meu”, a spus Rareș Bogdan la Digi24 după nominalizarea la europarlamentare.

Cele mai recente