Conjurația minciunii. Cum acoperă școala românească un profesor care-și corupe sexual elevele minore

Un profesor de 46 de ani de la un Colegiu Tehnic din municipiul Codlea, județul Brașov, a acționat timp de cel puțin patru ani, între 2018 și 2022, ca un prădător sexual printre elevele sale minore: a căutat să obțină avantaje sexuale sau a inițiat relații amoroase de lungă durată, vizându-le în special pe adolescentele aflate în situații vulnerabile.

Deși în ultima jumătate de an problema a fost cunoscută de o parte dintre colegii profesorului și de directoarea instituției, nimeni nu a luat nicio măsură împotriva comportamentului său. Mai mult, conducerea colegiului din Codlea a încercat în ultimele săptămâni să mușamalizeze cazul, negând cu vehemență existența situației și aranjând împreună cu profesorul o demisie din motive personale.

Indiferența sistemului n-a rămas însă doar la nivelul școlii: inspectorul școlar general al județului Brașov ne-a recunoscut, nonșalant, că a auzit despre cazul profesorului de la Codlea, dar n-a depus niciun efort să afle adevărul, întrucât nu a primit o plângere oficială.

Recorder a documentat subiectul timp de mai multe săptămâni, a discutat cu părțile implicate și a căutat dovezi și mărturii, în încercarea de a afla adevărul din spatele unui caz pe cât de neglijat pe atât de grav: coruperea de minori de la înălțimea catedrei de profesor. Fostul cadru didactic neagă că ar fi avut relații nepotrivite cu elevele sale. Aproape toți colegii acestuia spun că n-au auzit și n-au văzut nimic. Dar:

  • O fostă elevă mărturisește că în urmă cu patru ani, când era în clasa a-IX-a, profesorul a atras-o într-o situație în care s-au aflat singuri în mașină, iar bărbatul i-a propus să aibă o relație sexuală. Tot ea afirmă că alte două colege i s-au confesat că același profesor le-a propus să întrețină relații sexuale.
  • Ruda unei victime vorbește despre o legătură amoroasă profesor-elevă, care ar fi durat câteva luni și despre care știa toată școala.
  • În prezent, fostul profesor se află într-o altă relație, cu o elevă de 17 ani, relație care a început în urmă cu un an.

Acest ultim caz ne-a fost adus la cunoștință printr-un e-mail anonim, în data de 16 februarie 2022. Pornind de la el, am încercat să dezlegăm o țesătură laborioasă de minciuni, menită să protejeze ceea ce în limbajul rudimentar al învățământului românesc se cheamă „faima școlii”. O întreagă comunitate de profesori, oameni care ar trebui să pună binele elevilor pe primul plan, a contribuit la croșetarea acestui strat de opacitate: “Nu s-a întâmplat nimic, sunt doar niște zvonuri. Renunțați!”.

Dovezile și mărturiile pe care le-am adunat arată, însă, că la colegiul din Codlea s-au întâmplat lucruri foarte grave, iar cronologia lor scoate la lumină nu doar existența unui profesor care și-a corupt sexual elevele minore, ci și o uriașă problemă de mentalitate din sistemul educațional românesc: tolerarea abuzului sexual și ascunderea cu orice preț a adevărului atunci când acesta afectează reputația școlii și interesul personal al profesorilor. Binele elevilor nu pare să se regăsească printre priorități.

PROGRAM DE RECRUTARE PENTRU ELEVII DIN VASLUI

Cazul profesorului de la Codlea este, de fapt, mult mai complex decât pare la prima vedere. Am înțeles acest lucru în momentul în care am găsit-o pe Angela (n.r. – numele a fost schimbat pentru protejarea identității), o fostă elevă a Colegiului Tehnic “Simion Mehedinți”, din Codlea. I-am spus că investigăm o serie de posibile nereguli de la colegiul pe care l-a absolvit, întrucât cineva ne-a semnalat comportamentul anormal al unui profesor. „Bănuiesc că e vorba de Marius Huștiu“, ne-a spus Angela înainte să terminăm fraza. Apoi a continuat: „Omul ăsta a fost pentru mine ca un tată. Până într-o zi…“.

Înainte să aflăm ce s-a întâmplat în acea zi, e nevoie să înțelegem cum ajungea Marius Huștiu să fie mai mult decât un profesor pentru o parte din elevii săi, insinuându-se în rolul unei figuri paterne.

Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți” derulează, de cinci ani, un proiect educațional menit să atragă elevi din zone defavorizate ale țării, în special din județul Vaslui. Astfel, în fiecare an, o echipă de profesori merge prin școlile gimnaziale vasluiene pentru a le prezenta elevilor avantajele continuării studiilor la Codlea: cazare gratuită în internatul școlii, o masă pe zi și perspectiva unei meserii sigure în industria alimentară sau în domeniul prelucrării lemnului. Profesorul Marius Huștiu a făcut parte în mod frecvent din echipele de profesori care mergeau prin școlile din Vaslui. Era printre cei care le vorbeau elevilor și care îi convingeau pe părinți. Odată ajunși la Codlea, copiii de la Vaslui îl priveau pe profesorul Huștiu ca pe binefăcătorul care i-a luat din satele lor uitate de lume și i-a adus într-un orășel frumos de la poalele munților, unde vor învăța trei ani, apoi vor fi angajați și vor avea propriii bani. Pentru un copil din Vaslui, acest scenariu poate însemna o nesperată șansă în viață.

Însă până aveau să termine liceul și să-și găsească un loc de muncă, elevii veniți din Vaslui trebuiau să treacă mai întâi peste o dificilă perioadă de acomodare: niște copii de 14-15 ani, ajunși într-o școală nouă dintr-un oraș necunoscut și aflați pentru prima dată departe de părinți. “Vin dintr-un mediu rural dominat de sărăcie și ajung la Codlea total bulversați. Intră în panică ori de câte ori trebuie să părăsească curtea internatului. Chiar și o chestie simplă precum mersul la farmacie să cumpere o pastilă pentru răceală îi sperie”, ne spune o persoană care a observat mai multe generații de elevi veniți la Codlea în cadrul programului educațional. În acest context de vulnerabilitate, Marius Huștiu se arăta dispus să-i ajute cu tot ce aveau nevoie.

Huștiu lucra din anul 2012 la Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți”, unde preda industrie alimentară ca suplinitor. Necăsătorit și fără copii, profesorul avea la dispoziție mult timp liber, pe care prefera să-l petreacă în special cu elevii cazați în internat. Ajuta deopotrivă băieți și fete, ajungând destul de rapid să facă parte din anturajul lor și să li se alăture în activități extrașcolare. În imagini de pe rețelele sociale, Huștiu poate fi văzut prin fast-food-uri, înconjurat de adolescenți de 16-17 ani, la concursuri școlare sau la diferite serbări. Eliminând granița psihologică profesor-elev, el netezea, de fapt, calea spre relații și mai apropiate.

Profesorul Marius Huștiu făcea o obișnuință din a ieși cu elevii în oraș FOTO: Facebook

În 2018, Angela se afla în clasa a X-a la Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți”. Avea 16 ani, venise dintr-un sat din Vaslui, iar Marius Huștiu îi era diriginte. Între cei doi se sudează rapid o relație specială, în care fata e preferata profesorului, eleva sa de încredere când vine vorba de chestiuni organizatorice în clasă. Într-o zi, Huștiu îi propune fetei să-l însoțească într-o deplasare pentru depunerea unor acte.

„La un moment dat a oprit mașina, a început să mă atingă pe picior și pe mână și mi-a zis «hai, că nu se întâmplă nimic, doar o dată». Atunci eu m-am enervat și m-am dat jos din mașină. Eram nervoasă: «Cum, tu, dirigintele meu, pe care eu îl consider ca pe un tată, să-mi faci asta?!». Mai ales că el avea o responsabilitate față de noi. Venise la Vaslui și ne întrebase dacă vrem să venim la școală la Codlea…“.

Angela susține că Huștiu n-a mai încercat nimic după acel episod, iar relația lor a devenit mai rece. A observat că profesorul începe să joace rolul de protector pentru alte fete din cămin, de care era tot mai apropiat. Fetele erau toate din zona Vasluiului și vorbeau între ele. „O altă fată din cămin mi-a povestit că Huștiu s-a dat la ea. Doar atât mi-a zis: «Și pe mine a pus mâna și mi-a propus să mă culc cu el». Apoi, s-a întâmplat un episod care m-a enervat rău. O fată de clasa a IX-a, Ioana (n.r. – numele a fost schimbat pentru protejarea identității), venită tot din Vaslui, mi-a mărturisit plângând că profesorul Huștiu s-a dat și la ea, că a atras-o într-o cameră, a închis ușa și i-a propus să se culce împreună. Mi s-a părut foarte grav, așa că m-am dus la el și i-am zis că eu o să merg la directoare și o să spun că nu e normal ce face. Mi-a zis că pot să mă duc, pentru că oricum n-o să mă creadă nimeni. A spus că directoarea știe, dar nu crede că el ar face așa ceva, deci mă duc degeaba. Văzându-l așa relaxat, chiar am crezut că directoarea știe și nu face nimic, deci mi s-a părut inutil să mă mai duc să-i spun“, ne-a povestit Angela, fostă elevă a colegiului din Codlea.

Un alt element care i-a confirmat că cei din conducerea școlii știau despre comportamentul profesorului Huștiu a fost faptul că în liceu s-a vorbit, timp de mai multe luni, despre o relație suspect de apropiată între profesor și Ioana (n.r. – numele a fost schimbat pentru protejarea identității), fata care i se confesase plângând: „Tot căminul vorbea de relația lor. Era imposibil să nu ajungă și la urechile directoarei. Cert e că nu s-a întâmplat nimic“.

Am reușit să găsim un alt fost elev al Colegiului “Simion Mehedinți”, care e rudă cu Ioana, și care ne-a confirmat relația dintre eleva de clasa a IX-a și profesorul care la acel moment avea 43 de ani. Băiatul a fost de acord să vorbească cu identitate asumată, însă dezvăluirea numelui său ar putea deconspira identitatea fetei, așa că vom publica dialogul cu el fără să-i menționăm numele.

Cât timp ai fost la școala din Codlea?
Trei ani, am terminat în 2020.

Se știa în școală despre faptul că profesorul Marius Huștiu are relații nepotrivite cu eleve minore?
Da, toată școala vorbea despre asta. A avut o relație și cu Ioana. Umblau mereu împreună, ea stătea pe la el, el o lua mereu de la cămin.

Tu când ai observat această relație?
Eu stăteam tot în cămin și când eram în clasa a X-a a venit și Ioana, care îmi este rudă și e cu un an mai mică. Am observat că a început o relație între ei, vedeam cum o lua din cămin și o aducea noaptea înapoi.

Asta cât timp a durat?
O jumătate de an. Poate mai bine.

Și în jumătatea asta de an nu s-a întâmplat nimic, nu te-ai gândit să anunți conducerea școlii?
Directoarea știa, dar din ce am văzut eu n-a făcut nimic.

Tu de unde știi că directoarea știa?
Păi, am auzit că a fost o ședință pe problema asta, dar nu s-a întâmplat nimic. Știu de ședință pentru că s-a vorbit în toată școala. Un timp, profesorul ăsta n-a mai venit pe la școală, după care a apărut iar.

Părinții fetei știau de relația cu profesorul?
Nu știau că sunt împreună. Știau că ea se înțelege bine cu profesorul ăsta și că are grijă de ea.

Și tu de unde știi sigur că era mai mult de atât?
Îmi arăta ea mesajele de la el. Mesaje în care zicea că vrea să-i ia inel.

RELAȚIA CU O ALTĂ MINORĂ ȘI AFIȘAREA PE INTERNET

În toamna anului trecut, profesorul Marius Huștiu a început să se afișeze cu o altă elevă minoră din liceu. Simona (n.r. – numele a fost schimbat pentru protejarea identității) avea atunci 16 ani și venise la școala din Codlea tot dintr-un sat vasluian. Era văzută des în compania profesorului, uneori plecând din cămin și urcând în mașina lui.

Relația a fost expusă și în mediul online, unde fata a postat pe Tik-Tok mai multe printscreen-uri din conversații de WhatsApp purtate cu un anume Marius.

În aceeași perioadă, profesorul Marius Huștiu nu vedea nimic nepotrivit în a posta GIF-uri cu inimioare la pozele elevei de pe Facebook.

Toate acestea au provocat un val de discuții printre elevii din liceu, discuții care au ajuns inevitabil și la urechile profesorilor. Sursele Recorder spun că directoarea Cătălina Itigan era la curent cu privire la suspiciunea unei relații între profesorul Marius Huștiu și o elevă minoră.

Unul dintre comentariile adăugate de Marius Huștiu la o fotografie a elevei minore

Directoarea a informat inspectoratul școlar județean, de unde i s-a transmis să tranșeze totul la nivelul școlii, “să nu se ajungă mai departe”. Conducerea școlii a preferat să rezolve problema prefăcându-se că nu există. Huștiu a rămas profesor, în timp ce Simona a început să fie urmărită și detestată de ceilalți elevi, care considerau că e privilegiată în cămin datorită relației cu profesorul.

La jumătatea lunii februarie, pe mailul Recorder a venit un mesaj anonim care ne-a semnalat situația de la colegiul din Codlea. Am început să căutăm mărturii și surse în interiorul liceului, care să ne furnizeze informații. Alertată că a intrat presa pe fir, conducerea liceului realizează că trebuie să facă, totuși, ceva. Profesorul Marius Huștiu intră pentru o perioadă în concediu medical și nu mai vine la școală. Apoi, spre finalul lunii martie, este presat să-și dea demisia invocând motive personale.

Hotărâm să-l sunăm chiar pe Marius Huștiu.

Recorder: Vă sunăm pentru că ne-a fost semnalat un caz care vă implică personal. Potrivit informațiilor noastre vi s-a cerut demisia de la Colegiul „Simion Mehedinți” pentru o relație nepotrivită cu o elevă.
Marius Huștiu: Nu… Au fost mai multe discuții. Oricum eu aveam de gând să plec din sistem. Pentru că urmează, împreună cu familia, să-mi deschid o afacere. Deci nu, astea sunt niște minciuni. Sunt mai mulți copii din Vaslui, unde am fost implicat să-i aducem, susținuți de mine. Sunt câțiva colegi mai răutăcioși… Dar oricum nu mă mai interesează niciun fel de discuție.

Întrebarea era dacă dumneavoastră aveți o relație cu această elevă.
Doamne ferește! Haideți să fim serioși!

Există însă niște dovezi și mărturii în acest sens. Inclusiv lucruri postate pe social media…
Da, bine, sunt puse… Și eu am mai făcut, mai dau câte-un like, câte-o chestie din asta. Astea-s niște vorbe goale. Nici nu vreau să aud discuțiile astea. Am plecat din sistem, îmi văd de viața mea. Fiecare cu viața lui.

Există inclusiv niște conversații postate de elevă pe TikTok, din care rezultă că aveți o relație…
Alea sunt niște print-screen-uri făcute de un copil. Oricine poate să pună orice.

Păi, da, dar e o discuție cu dumneavoastră acolo.
Depinde ce Facebook… Că eu am avut unul care la un moment dat mi-a fost spart, era ceva scris în arabă.

E vorba de niște conversații de pe WhatsApp.
WhatsApp? Sunt niște chestii care mă depășesc deja, rău de tot. Nu am nicio relație. Eu de aia am și vrut să plec, ca să se facă liniște.

Sursele noastre spun că ați făcut și în trecut avansuri altor eleve. Avem și o mărturie a unei foste eleve.
Cine susține? Anonim? Vă dați seama, și eu pot să scriu acuma și să inventez. Dacă ai tupeu – nu dumneavoastră! -, dacă cineva are tupeu trebuia să dea cu numele.

Ați fost chemat într-o comisie la școală pe tema asta?
Nu știu… Nu cred…

Păi, cum nu știți? Nu ați fost chemat personal acolo?
Ba da, ba da. Comisii se fac, fel și fel de comisii. Mi s-a atras atenția să nu mai vorbesc prea mult cu elevele, să nu le mai ajut… Și elevi, nu doar eleve! Eu am luat mulți copii care sunt în cămin, băieți mă refer… Care i-am ajutat… Și mi s-a spus să fiu mai distant, să fiu mai rece. Da, au fost niște discuții, nu neg, dar… Am zis că fiecare să-și vadă de viața lui. Nici nu vreau să mai aud de liceu… Eu am avut relații bune cu toți elevii. Și cu băieți, și cu fete. Bine, la fete cred că o să încerc un reject total, ca să nu mai fie discuții. În prezent sunt acasă, îmi fac curat și îmi văd de viața mea…


Așadar, Marius Huștiu nu vede nimic anormal în postările din social media care îl fac suspect de o relație nepotrivită cu o elevă minoră și recunoaște că i s-a transmis de către conducerea liceului că e prea apropiat de eleve. Pare însă foarte sigur că își poate vedea liniștit de viață, pentru că școala unde a lucrat nu are de gând să facă cercetări suplimentare, mulțumindu-se cu demisia lui și considerând situația rezolvată.

Din acest punct, începe o altă poveste: cea în care un întreg colectiv de profesori decide să acopere abuzurile unui coleg împotriva unor eleve minore. Cu excepția unui singur cadru didactic, care a acceptat să ne ofere informații sub protecția anonimatului, toți ceilalți profesori din școală, în frunte cu cele două directoare, au avut o atitudine refractară, declarându-se deranjați că le adresăm întrebări și afirmând că nici măcar n-au auzit despre un posibil comportament nepotrivit al profesorului Huștiu.

Mai jos este dialogul telefonic pe care l-am avut, la începutul acestei luni, cu Cătălina Itigan, directoarea Colegiului Tehnic “Simion Mehedinți”.

Recorder: Vă sunăm în legătură cu cazul profesorului Marius Huștiu. Știm că în școală au fost discuții despre relația nepotrivită pe care o are cu o elevă minoră, iar profesorul și-a dat demisia acum câteva zile.
Cătălina Itigan: Deci, nu știu despre ce vorbiți, nu știu și n-am auzit așa ceva.

Nu-l cunoașteți pe Marius Huștiu? A lucrat la dumneavoastră în școală…
Da, a fost profesor la noi, au fost mulți profesori la noi, da…

Și-a dat demisia în urma unor discuții despre relații nepotrivite cu elevele din cămin.
Nu, domnule. Domnul și-a dat demisia pur și simplu ca orice om. Și nu este primul și nici ultimul care face chestia asta.

Avem mai multe mărturii care vorbesc despre astfel de relații. Inclusiv el spune că i s-a reproșat asta de către conducerea școlii, că e prea apropiat de eleve.
Deci nu știu, n-am auzit vreodată de ceea ce spuneți dumneavoastră. Faceți o adresă oficială pentru ceea ce investigați dumneavoastră și trimiteți pe mailul școlii.

Noi am înțeles că este vorba de discuții care au avut loc cu dumneavoastră personal. Inclusiv profesorul acuzat spune că a fost chemat să răspundă la asta, din informațiile noastre au existat mai multe cazuri…
Eu nu am auzit, repet, nu am aflat, nimeni n-a spus nimic, nu există nicio…, nimic scris, nu am auzit până acum de așa ceva.

IMPLICAȚIILE PENALE

Există mai multe mărturii care arată că directoarea liceului din Codlea minte, preferând să protejeze agresorul. Chiar și în cazul unor simple suspiciuni, pe care inclusiv profesorul acuzat le recunoaște, conducerea unității de învățământ ar fi avut datoria morală să demareze o anchetă internă, în ciuda unui vid procedural al Ministerului Educației, care lasă astfel de cazuri la latitudinea fiecărei școli în parte.

Pentru a explica cât de grav este să minimalizezi o astfel de situație, pe care aproape toți profesorii liceului din Codlea au ales să o acopere, am cerut opinia unui expert, psihologul Andreea Biji, specializat în consilierea victimelor minore ale abuzului:

„Există această prejudecată din popor: «Păi, normal, dacă te-ai îmbrăcat așa, dacă te-ai dus pe lângă el, normal că ți se întâmplă asta». De foarte multe ori, în astfel de cazuri, vina se pune pe victimă, nu pe agresor. Este foarte greșit. Copilul nu este deloc vinovat. El nu a ajuns încă la dezvoltarea emoțională a unui adult, limitele lui nu sunt construite, mai ales dacă nu a avut parte de o educație sexuală. Aceste fete minore nu au construite aceste limite între ele și lume și atunci sunt foarte vulnerabile în fața unui abuzator. Mulți nu înțeleg că abuz nu înseamnă neapărat contact sexual. Abuz se consideră orice, începând de la arătarea zonelor intime, de la solicitarea de a fi atins, de la urmărirea de materiale pornografice sau cu conținut sexual. Situația pe care mi-o prezentați este extrem de gravă.“

Cazul lui Marius Huștiu poate intra cu ușurință în sfera penală, deoarece o relație dintre un profesor și un elev care nu a împlinit 18 ani poate fi încadrată la infracțiunea de corupere sexuală a minorilor. Potrivit Noului Cod Penal, comiterea unui act de natură sexuală de către un major cu un minor cu vârsta între 14 și 18 ani se pedepsește cu închisoarea de la două luni la 3 ani dacă minorul se află în îngrijirea, educarea sau paza adultului. În astfel de cazuri, autoritățile investighează dacă majorul a abuzat de poziția sa de încredere sau de autoritate, chiar dacă minorul susține că și-ar fi dat consimțământul.

Și psihologul Andreea Biji consideră că poziția de autoritate în care s-a aflat profesorul Marius Huștiu este determinantă pentru interpretarea acestui caz: „Cele mai multe abuzuri sexuale împotriva minorilor sunt comise de figuri de încredere, persoane care pot manipula copilul foarte ușor. Profesorul este o figură de încredere, își poate manifesta disponibilitatea afectivă față de elev, o disponibilitate chiar mai mare decât au avut copiii în familiile de origine, se poate poziționa ca prieten apropiat sau chiar ca figură paternă, mai ales că are și o poziție de autoritate prin poziția de profesor. El apare ca un mentor și ca un protector și de sub această umbrelă are acces rapid la încrederea lor și ajunge să le ceară să facă anumite lucruri pentru el. Odată ce aceste fete au ieșit din mediul lor, de unde le cunoaște toată lumea, lui îi e foarte ușor să le influențeze. Nu le știe nimeni, sunt plecate din orașul lor. Totodată, fiind plecate de acasă au nevoie de o figură de încredere și astfel abuzatorul are acces ușor la ele.“

Fotografie postată, în iulie 2017, pe contul de Facebook numit Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți”. Profesorul Marius Huștiu apare atingând în mod nefiresc o elevă.

Vulnerabilitatea acestor fete minore, venite din zone defavorizate și aflate departe de părinți, nu pare să-i fi preocupat prea tare pe profesorii Colegiului “Simion Mehedinți”. Sursa pe care am avut-o în cadrul acestui colectiv de profesori ne-a dezvăluit că situația creată de Marius Huștiu s-a discutat la nivelul școlii, însă singura grijă a fost mușamalizarea cazului: „Preocuparea a fost să se acopere totul, ca să nu fie afectată imaginea școlii. Ideea e că acest program prin care sunt atrași elevi din județul Vaslui ne menține posturile. Din zona Brașovului vin elevi puțini și atunci, în ultimii cinci ani, s-a făcut acest proiect de recrutare, avem peste o sută de copii veniți din Vaslui. Și teama este că un scandal poate închide acest program care ne menține posturile. De asta nimeni nu spune nimic”.

Atitudinea colectivului de profesori de la Codlea pare să ascundă o mentalitate foarte răspândită în școlile din România, tolerată și încurajată de la vârful sistemului. Cel puțin asta reiese din reacția inspectorului general Ovidiu Tripșa, practic șeful învățământului pe tot județul Brașov.

Tripșa nu s-a arătat deloc impresionat de situația de la Codlea, ba chiar ne-a recunoscut că a ajuns și la urechile lui, însă ne-a spus că nu are de gând să facă ceva pentru că nu există o sesizare scrisă.

Recorder: Domnule inspector, vă deranjăm în legătură cu o situație de la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți”, din Codlea. Din câte am înțeles, dumneavoastră personal ați fi la curent, e vorba de un profesor care ar fi fost demis…
Ovidiu Tripșa: Dar toate exprimările astea ale dumneavoastră, „Am înțeles…”, „Ați fi…”, cum să le interpretez eu? Așa, la reflexiv, persoana a treia… Nu știm cine, cum… 

E vorba de un profesor de acolo care a demisionat în urma unor acuzații că ar fi avut relații nepotrivite cu eleve minore. Vrem să vă întrebăm dacă acest caz a ajuns și la inspectorat. 
Oficial, nu. Adică pe înscrisuri nu. 

Am înțeles, dar sunteți la curent că acolo s-a petrecut ceva…
Trageți dumneavoastră concluzii, ce să zic eu mai departe, că orice aș spune nu e bine. Eu am spus ceva acuma, dumneavoastră ați tras o concluzie. E problema dumneavoastră, eu din acest moment nu mai spun nimic. Vă rog să vă adresați oficial și vă vom răspunde oficial.

Informația care a ajuns la noi este că acest profesor a fost reclamat inclusiv la inspectorat…
Deci „reclamat” –  ceea ce înseamnă reclamație scrisă – nu există. Asta încerc să vă lămuresc de la bun început, document nu există, ca atare eu n-am avut ce să acționez.

Deci există doar o reclamație verbală sau vi s-a adus la cunoștință pe ce cale?
Exact cum stăm noi de vorbă acuma. 

Adică ați fost sunat și v-a zis cineva „Uite, domnule, e un profesor la acest liceu care…”?
Exact cum ați fost și dumneavoastră sunat.

Am înțeles. Și ați demarat o anchetă acolo?
Nu. N-am ce să investighez. Ce să investighez?

Sunt, totuși, acuzații grave care se aduc la un liceu care este de la  dumneavoastră din județ…
Eu rămân la ideea că justiția nu se face prin presă. Dumneavoastră rămâneți la nivel de informare, faceți-o în cel mai obiectiv și transparent mod. Eu v-am spus ce am avut de spus, văd că la orice spun eu trageți o concluzie.

„IMPRESIA A FOST CĂ TOATĂ LUMEA ȘTIE ȘI CĂ-L ACOPERIM”

În ultimele săptămâni, am sunat mai mulți profesori ai Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți”, pentru a-i întreba dacă au luat în vreun fel atitudine cu privire la cazul lui Marius Huștiu, care a ajuns chiar și la urechile inspectorului general. 

Profesoara Crina Popa, directoarea adjunctă a liceului din Codlea, și profesorul Paul Niță, membru în consiliul de administrație al școlii, ne-au spus că nici măcar n-au auzit despre așa ceva, deci nu au ce să comenteze.

Profesoara Ximena Tănase, membră în consiliul de administrație al școlii, și profesoara Daniela Chirilă, diriginta fetei de 17 ani aflată într-o relație cu profesorul Marius Huștiu, ne-au transmis că nu vor să comenteze și că e mai bine să vorbim cu conducerea școlii, pe cale oficială.

Profesoara Georgeta Ionel, membră în consiliul de administrație al școlii, a avut o atitudine agresivă și nici măcar n-a vrut să audă ce avem de spus: „Nu înțeleg cum puteți să mă deranjați în timpul meu liber. Telefonul meu nu e public. Știți GDPR-ul, da? Vă rog să nu mă mai deranjați”.

Niciunul dintre acești profesori nu s-a arătat dispus să asculte ce dovezi și ce mărturii avem despre ceea ce s-a întâmplat în liceul lor. Evitarea adevărului pare să fi fost principala strategie pe care colectivul din această școală a aplicat-o în ultimele luni și prin care se consideră absolvit de orice vină. 

„Atmosfera a devenit foarte tensionată în școală, nimeni nu mai vorbește nimic. Nu cumva să scape cineva ceva, să zică ceva la presă. Deci impresia a fost că toată lumea știe și că-l acoperim. Toată lumea încearcă să găsească o scuză și să spună că n-a știut nimic. «Nu sunt afectat direct și atunci e mai bine să nu vorbesc». În condițiile în care noi formăm niște generații, acest comportament mi se pare foarte grav. Copiii vor crește cu această mentalitate de a se ascunde și de a nu-și cere drepturile. Și cel mai grav este că școala nu le-a oferit niciun ajutor acestor fete care au fost niște victime”, ne-a spus sursa din interiorul liceului.

După aceste afirmații, a simțit nevoia să ne explice de ce nu are curajul de a vorbi cu identitate asumată despre tot ce s-a întâmplat în școală: „Văd atmosfera din școală și îmi dau seama că, dacă vorbesc public, se vor găsi metode pentru excluderea mea din acest colectiv. Și nu cred că voi putea rezista presiunii”.

Cum privesc copiii din școală toată această situație în care profesorii lor spun că nici măcar n-au auzit de suspiciunile care circulă în tot liceul? Am găsit o elevă care a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului: „Eu cred că profesorii știu pentru că s-a vorbit în toată școala, nu avea cum să nu ajungă și la ei. Cam tot liceul vorbea despre relația dintre profesor și eleva minoră. Pentru că se afișau împreună, vedeam ce își comentează pe Facebook. Mi se pare foarte dubios ca un profesor să pună stickere cu inimioare la poza unei eleve. Faptul că școala nu a făcut nimic, încurajează și alți profesori să facă asta. Eu o să termin liceul, dar o să vină și alții și se poate repeta”.

„DACĂ ERAU NIȘTE FETE DIN ASTEA MAI URÂTE ȘI MAI GRASE, MAI ZICEAI…”

La începutul lunii aprilie, profesorii de la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” hotărăsc să facă, totuși, ceva: îl sună pe Mihai Cîmpeanu, primarul municipiului Codlea, și îl anunță că liceul este vizat de o anchetă de presă. 

Primarul sună la redacție: „Mi s-a transmis de la direcțiune că faceți o anchetă și vreau să vă spun că avem transparență totală. O să merg și eu să mă interesez, să discut cu profesorii, pentru că nu tolerez așa ceva. Și nici ei nu cred că pot ascunde un asemenea caz”.

A doua zi plecăm la Codlea și așteptăm în fața liceului concluziile ședinței pe care primarul o ține cu profesorii din școală. La ieșire, o confruntăm din nou pe directoarea Cătălina Itigan, care continuă să afirme că nimeni din școală n-a știut nimic și că n-a întreprins nicio acțiune pentru că n-a existat o sesizare scrisă (n.r. nu există nicio procedură care obligă un director să aibă o sesizare scrisă pentru a demara o anchetă internă).

În schimb, pe primarul orașului nu l-am mai găsit la fel de convins de transparența profesorilor cu care tocmai se întâlnise, ba chiar a început să fie convins că știau, dar „n-au vrut să zică”. Mihai Cîmpeanu ne spune că a făcut și o sesizare la Poliția Codlea, solicitând investigarea cazului.

Mai jos, puteți urmări discuția pe care am avut-o cu primarul și cu directoarea în fața liceului din Codlea.

Ajunși în zonă, îl contactăm din nou și pe Marius Huștiu, pentru a-i solicita o întâlnire față în față. Acceptă și ne confirmă încă o dată că a discutat cu directoarea liceului despre apropierea sa nefirească de eleve.

Susține că n-a avut și nu are o relație cu eleva care tocmai a împlinit 17 ani, ci doar a ajutat-o când a avut nevoie: „Că vine și vorbesc cu ea cu curul pe capota mașinii și îi zic să intre înăuntru că e frig și o ascult, asta da. Dar nu înseamnă că m-am culcat cu ea”.

Am încercat să obținem o poziție despre acest caz și din partea lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, însă nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje. L-am prins la telefon pe secretarul de stat Sorin Ion: „Sigur că e anormal să nu iei atitudine în lipsa unei plângeri scrise! Nu există niște proceduri general valabile pentru asta, dar școala poate să acționeze intern, după propriile proceduri. Ar trebui să existe discuții privind clarificarea răspunderii disciplinare în noua lege a educației, pentru că din ce auzim și noi e o problemă tot mai pregnantă cu astfel de cazuri de posibilă corupere sexuală”.

La solicitarea Recorder, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov ne-a transmis că polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Codlea efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „coruperea sexuală a minorilor”, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov. Din informațiile noastre, nici Marius Huștiu, nici alți profesori ai liceului n-au fost audiați până în prezent în această anchetă. O echipă de la Poliția Școlară, structură cu atribuții limitate, a fost săptămâna trecută la Colegiul “Simion Mehedinți”, dar fără a chema pe cineva la audieri.

Este încă un detaliu care ne-a întărit convingerea că acest caz trebuie să apară în spațiul public, cu toate că majoritatea persoanelor implicate neagă existența problemei, inclusiv ultima victimă a profesorului. Ne bazăm decizia de a publica articolul și pe o serie de mărturii și de dovezi care-l incriminează pe Marius Hustiu, dar pe care nu le putem publica pentru a nu deconspira identitatea surselor.

În loc de încheiere, publicăm o înregistrare audio realizată de o sursă la ședința pe care primarul municipiului Codlea a ținut-o cu profesorii de la Colegiul “Simion Mehedinți” luni, 11 aprilie. În timpul discuției, profesorii nu pomenesc nimic de problema coruperii sexuale a unor minore din școală, nu sunt preocupați de cum ar putea afla adevărul și ce-ar putea face ca astfel de situații să nu se mai repete. Singurele lor preocupări sunt să afle cine a sesizat cazul către presă, invocând o conspirație care urmărește distrugerea liceului.

Conținutul acestei înregistrări sintetizează perfect cea mai mare problemă pe care o ridică acest caz: cât preț se pune pe adevăr și pe interesele elevilor într-o școală din România.

Dacă aveți informații despre acest caz sau despre cazuri similare, ne puteți scrie la: redacț[email protected]


Autori: Isabela Pop, Andrei Udișteanu
Editori: Cristian Delcea, Mihai Voinea

Cele mai recente