alege nivelul de securitate dorit
ce ai vrea să ne trimiți?
cum poți trimite...
metode de trimitere
SecureDrop
Mesagerie mobilă
Telefon

Avantaje

 • SecureDrop nu oferă niciun fel de detalii despre sursa informațiilor trimise
 • Fișierele trimise sunt criptate automat
 • Mesajele tale și documentele trimise sunt citite de pe un computer securizat, folosit exclusiv pentru acest proces

Dezavantaje

 • Pentru a folosi platforma SecureDrop trebuie să descarci broswerul-ul Tor.
 • În cazul în care activitatea ta online e supravegheată, însuși faptul că folosești Tor poate ridica suspiciuni

Detalii:

SecureDrop este o modalitate securizată prin care ne poți contacta și trimite mesaje sau documente. Noi primim informațiile într-un fișier criptat și un nume de cod al destinatarului. Fără nume sau prenume, fără alte informații de identificare sau de localizare. Pentru a preveni scurgerea datelor care ajung la noi, decriptăm fișierul primit pe un computer dedicat, care nu este conectat la Internet sau la o altă rețea. După trimiterea mailului, poți comunica cu jurnaliștii Recorder în baza unui cod, iar identitatea ta va rămâne protejată.

Ce trebuie să faci?

Instalează browserul Tor în computerul tău. Asigură-te înainte că acel computer nu este monitorizat din exterior. Intră aici pentru a vedea care sunt pașii următori.

Următorul pas

Când accesezi pentru prima oară pagina noastră SecureDrop, reține parola pe care platforma o generează pentru tine. Cu această parolă te poți autentifica pentru a putea comunica într-un mod securizat cu redacția Recorder. Noi vom folosi acest canal să-ți răspundem sau să-ți adresăm întrebări. Este alegerea ta dacă ne pui la dispoziție și alte modalități prin care te putem contacta.

Avantaje

 •   E-mailurile și documentele criptate sunt protejate de chei secrete de criptare care, la rândul lor, sunt apărate de parole. Ca e-mailul tău să fie citit de cineva, ar trebui mai întâi să spargă ambele căi de securizare.
 •   Poți trimite mesaje mai lungi sau să atașezi fișiere de dimensiuni mai mari
 •   Comunici direct cu unul dintre jurnaliștii de investigație din echipa Recorder

Dezavantaje

 •   Ai nevoie de anumite cunoștințe tehnice pentru a configura PGP
 •   Dacă pierzi cheile sau uiți parola, nu vei mai putea citi propriul mail.

Dacă dorești să-i trimiți un mail unui jurnalist Recorder în legătură cu un subiect sensibil, alege criptarea PGP. Folosit corect, PGP îți permite să securizezi un mesaj sau un document astfel încât să poată fi citit doar de expeditor și de persoana căreia îi este adresat mesajul. Vei folosi o cheie publică care aparține persoanei căreia îi scrieți, dar este disponibilă gratuit pe internet. Această cheie transformă mesajul tău într-o înșiruire de caractere imposibil de descifrat. Destinatarul – și nimeni altcineva – are o cheie privată corespunzătoare care poate debloca mesajele care au fost criptate de cheia publică.

Ce trebuie să faci?

Creează o altă adresă de e-mail special pentru corespondența cu Recorder. Asigură-te că dispozitivul de pe care creezi noua adresă de e-mail nu este monitorizat din exterior.

Dacă obișnuiești să folosești un serviciu bazat pe browser, cum ar fi Gmail, Yahoo! Mail sau GMX webmail, căuta Mailvelope sau FlowCrypt (numai Gmail) pentru a putea cripta e-mailurile în browser. Gpg4win (pentru Windows) și GPGSuite (pentru Mac) sunt două dintre cele mai folosite aplicații pentru criptarea mesajelor și documentelor. Folosește una dintre ele pentru a-ți crea propria cheie PGP. Păstrează cheia privată și parola în locuri separate și pe care le consideri cât mai sigure posibil.

Următorul pas

Criptează mesajele și fișierele pe care dorești să le trimiți folosind atât cheia publică, cât și pe cea a persoanei căreia îi scrii. În continuare, doar tu și jurnalistul le veți putea decripta. Cheia publică a Recorder poate fi găsită aici

Dacă vrei ca adresa IP să nu fie dezvăluită prin trimiterea e-mailului, conectează-te mai întâi la un browser Tor.

Trimite-ne prin e-mail la adresa redactia[@]recorder.ro materialul tău criptat, împreună cu o copie a cheii tale publice, astfel încât să-ți putem răspunde. Nu cripta și cheia publică alături de mesajul sau fișierele trimise.

 Nu uita să te deconectezi după trimiterea mesajului. De asemenea, pentru un plus de siguranță, șterge istoricul corespondenței din browser sau din software-ul de e-mail.

Avantaje

 • Conversaţiile din Signal sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că nici măcar proprietarii Signal nu le pot monitoriza. Numai persoanele din conversaţie pot citi mesajele.
 •  Odată ce le-ai descarcat și configurat, sunt la fel de ușor de folosit ca orice aplicație de mesagerie. În plus, jurnaliștii Recorder vor vedea rapid mesajele tale. 

Dezavantaje

 • Aplicațiile mobile se bazează adesea pe securitatea proprie a telefonului pentru a proteja mesajele stocate pe telefon. Deci, dacă cineva intră în posesia telefonului tău și reușește să-l deblocheze, va putea citi mesajele neșterse din aplicații.
 • Deși aplicațiile de mesagerie securizate sunt ușor de utilizat, este recomandat să le folosiți doar ca o modalitate de a discuta care ar putea fi cea mai bună strategie de comunicare în continuare. Ar trebui să evitați să transmiteți informații sensibile prin intermediul lor sau dacă nu dorești ca cineva să poată afla că ai comunicat cu Recorder. 

Ce trebuie să faci?

Instalează o aplicație precum Signal (care are un nivel de securitate excelent, dar îți cere să îți dezvălui numărul de telefon). Dacă aplicația are o funcție de dispariție a mesajelor la un anumit timp după ce le-ai trimis, ia în considerare activarea acesteia, astfel încât mesajele tale să se șteargă automat după un timp prestabilit. 

În continuare…

Adaugă contul Signal al echipei Recorder – 0766.623.686

Avantaje

 • Nu necesită cunoștințe tehnice avansate
 • Este o metodă utilă pentru a începe conversația cu unul dintre jurnaliștii Recorder și pentru a face schimb de informații de contact pentru canale de comunicare mai sigure

Dezavantaje

 • Comunicarea prin telefon poate fi interceptată, iar datele de identificare și localizare să fie dezvăluite

Ce trebuie să faci?

Înainte de a ne contacta, gândește-te ce informații ne poți împărtăși și cât de multe date despre identitatea ta ne poți dezvălui, astfel încât să nu te supui vreunui pericol. Dacă ai și documente care vrei să ajungă la noi, verifică înainte și celelalte opțiuni din această pagină, astfel încât să ne anunți la telefon prin ce metodă ai prefera să ni le trimiți.

Ia în considerare că numărul de identificare al telefonului de pe care ne suni, precum și al cartelei SIM pe care o folosești, pot fi vulnerabile în timpul apelului. 

În continuare

Sună-ne la următorul număr de telefon: 0766.623.686

Proiect derulat de

Proiectul este derulat de Asociația Recorder Community în parteneriat cu Funky Citizens și beneficiază de o finanțare în valoare de 136.693 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei secțiuni web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.