De ce va fi România altfel?

  • Un copil de 10 ani se simte îndreptăţit să anunţe că locurile de muncă periculoase vor fi, în curând, preluate de roboţi, aşa că oamenii să stea liniştiţi, nu trebuie să-şi mai facă griji. La rândul lui, un robot îl ia peste picior spunându-i că n-are de gând, totuşi, să cucerească lumea. Supărat parcă de această ironie, copilul îşi fixează o pereche de ochelari şi se refugiază într-o realitate virtuală mai prietenoasă. Ferit de disputa ontologică, un cuplu de adolescenţi îşi imortalizează buna dispoziţie într-o fotografie animată. În jurul lor, nimeni nu găseşte ceva spectaculos în aceste momente. Totul pare firesc. Natural.

Se întâmplă la festivalul UPGRADE 100, cel mai mare eveniment din regiune dedicat tehnologiilor digitale şi internetului. Aproape 4.000 de oameni forfotesc între cele 8 scene unde 200 de invitaţi (199 de oameni şi un robot) le vorbesc despre inteligenţă artificială şi automatizare, realitate virtuală şi realitate augumentată, despre tehnologii financiare şi criptomonede, biotehnologii, comerţ digital şi publicitate. Şi despre ritmul copleşitor de rapid în care inovaţii din toate aceste domenii se insinuează în vieţile noastre.

Totuşi, ce legătură are România cu toată această paradă digitală? „Aveţi aceleaşi resurse ca mine, în Silicon Valley, acum totul se află în calculatorul vostru, aşa că succesul e doar o problemă de mentalitate“, spune unul dintre invitaţi.

Şi poate că această frază e mai degrabă adevărată decât motivaţională. Sectorul IT are cel mai mare ritm de dezvoltare şi e unul din principalele motoare de creştere a economiei naţionale, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro şi cu o contribuţie de 5,9% din PIB. Totul, într-o piaţă care are nevoie anual de 12.000 de angajaţi noi, cu 5.000 mai mulţi decât numărul absovenţilor la facultăţi de profil.

România viitorului va fi altfel. Şi se va schimba mai repede decât s-au furişat Siri şi Alexa în telefoanele noastre – e un sentiment general al tuturor acestor oameni preocupaţi să ţină pasul cu toate inovaţiile şi transformările digitale din jurul lor. Şi, dacă ne-am obişnuit să dispreţuim România care este, poate că vom fi un pic mai atenţi cu România care va fi. Puteţi vedea în reportajul de mai jos o mică parte din această Românie.

Material realizat în parteneriat cu UPGRADE 100.

Cele mai recente