Săptămâna care ne-a aruncat democrația în aer
Bună dimineața!
Este una dintre cele mai grele săptămâni pentru democrația și societatea românească. A început cu șocul Călin Georgescu care a împărțit românii în două tabere. Ambele consideră că dețin adevărul absolut.
A urmat șocul cererii Curții Constituționale de renumărare a voturilor și concluzia Consiliului Suprem de Apărare a Țării că rezultatele primului tur au fost influențate de atacuri cibernetice.
Săptămâna se încheie cu alegerile parlamentare, cel puțin la fel de importante ca prezidențialele. Cei aleși duminică vor da legi, vor forma puterea și opoziția. Votul devine mai important ca oricând.
1. Cutremurul Georgescu și replicile lui
Foto: Andreea Alexandru / Mediafax
„Șoc” a fost cuvântul cel mai des folosit de presa internațională după primul tur. Mulți analiști și sociologi au spus că este fără precedent ca un candidat la prezidențiale să câștige zeci de procente în ultimele două-trei zile înainte de vot. Iar, când candidatul este un fan al mișcării legionare și un admirator al lui Putin, situația devine înfricoșătoare.
-
Despre Călin Georgescu s-a spus că are un discurs de guru conspiraționist, iar atitudinea lui este a unui dictator în devenire. În timp ce îi numește mari patrioți pe Putin, Antonescu sau Zelea Codreanu, se declară anti: NATO, Schengen, cezariană, chimioterapie sau sucuri. Spune că a vorbit cu extratereștri, că omul nu a ajuns pe Lună și că înaintea testelor nucleare din insulele Marshall, oamenii trăiau 200 de ani. Iar toate elucubrațiile sunt spuse ca și cum ar avea în spate secole de documentare, fără nicio urmă de îndoială. El știe că așa e, iar cei care-l contrazic sunt manipulați. Rise Project arată că omul care se prezintă anti-sistem a câștigat un milion de euro cu sprijinul grupării Mazăre.
-
Cum a ajuns pe primul loc? Un răspuns clar vom avea, poate, peste zeci de ani. A profitat de mai mulți factori. De scârba oamenilor față de clasa politică. De curentul anti-UE și NATO care bântuie partea noastră de Europă și nu numai. De radicalizarea societății în fața crizelor sociale și economice. De lipsa unor minime documentări istorice, politice și sociale înainte de vot, dar și de lenea de a asculta un discurs integral. Mulți l-au votat la mișto, dar nu mai e de glumă.
-
Boții voluntari. „Nu l-am votat că nu am TikTok”, răspundea cineva la întrebarea unui reporter. Pe platforma made in China Georgescu avea, la unele clipuri, peste 3 milioane de vizualizări înainte de vot. La începutul campaniei, avea câteva zeci de mii. Mai mulți influenceri spun că au fost înșelați de echipa de campanie a lui Georgescu. Au primit o ofertă plătită pentru a spune câteva cuvinte despre calitățile unui președinte și pentru un hashtag care a devenit butonul de start pentru invazia boților cu „Călin Georgescu președinte”. Candidatul-șoc a spus în mai multe rânduri că bugetul lui de campanie a fost zero. În schimb, Ciolacu de pe locul trei a cheltuit 50 de milioane de euro.
-
Renumărătoarea inversă. În acest climat social înveninat, Curtea Constituțională a cerut renumărarea de urgență a voturilor. Decizia vine după contestația fostului PSD-ist Cristian Terheș, candidat care a luat un procent în primul tur. Renumărarea se face fără camere de filmat și observatorii independenți nu au fost acceptați. CCR este format din magistrați numiți de PSD, PNL, UDMR și Iohannis. Apoi, CSAT-ul condus de letargicul nostru președinte a tras concluzia că au existat atacuri cibernetice care au influențat alegerile.
-
După smetia primită, Ciucă a demisionat din funcția de președinte PNL, dar rămâne șeful Senatului. Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de președinte PSD, dar rămâne premier. El a mai transmis că nu va candida dacă renumărarea va schimba clasamentul. Elena Lasconi este acum candidatul de care se leagă speranțele taberei pro-Vest. PSD nu a anunțat dacă o va susține în competiția cu Georgescu, iar ironiile între USR și PNL nu vor ajuta deloc în lupta lor cu suveraniștii. Simion, cel care l-a îndepărtat pe Georgescu tocmai pentru simpatiile legionare, se vede deja premier. La fel și Șoșoacă.
2. Să nu uităm de parlamentare!
Când s-a decis organizarea parlamentarelor între prezidențiale, analiștii au spus că se dorește atragerea de voturi către PSD după probabila (atunci) victorie a lui Ciolacu. Alții susțineau că se dorește o prezență cât mai mică pentru a favoriza partidele cu votanți obedienți. Planul a fost un dezastru total.
-
Acum e nevoie mai mult ca oricând să mergem la vot. Pare o poezie tocită și golită de conținut, însă este mai actuală decât oricând. Am văzut cu toții ce înseamnă să votăm după ce am ascultat un minut din discursul unui candidat.
-
Echipa Știrile Zilei de la Recorder a centralizat oferta partidelor pentru parlamentare, iar pe Expert Forum găsiți harta tuturor candidaților. La alegerile parlamentare se poate vota doar în județul de reședință.
-
De ce e important Parlamentul? Pentru că aici se adoptă bugetul, aici se poate declara mobilizarea generală, aici se reglementează alegerile, aici se schimbă legislația. Parlamentarii pot da jos Guvernul și, foarte important, chiar și președintele. Pe Funky Citizens găsiți cam toate informațiile despre ce face Parlamentul și procesul electoral de duminică.
Da, ne-am făcut aplicație de mobil. Pentru că în ultimii ani am primit tot mai des această întrebare: ce faceți dacă Facebook sau YouTube decid la un moment dat să nu vă mai distribuie conținutul?
Între timp, Facebook chiar și-a schimbat algoritmii și a redus semnificativ distribuirea conținutului jurnalistic la nivel global. Și tot mai mulți urmăritori ne-au semnalat faptul că ratează unele investigații publicate de Recorder pentru că acestea nu le mai apar în feed-ul de Facebook.
Principalul scop al aplicației este, așadar, chiar acesta: o relație directă cu publicul nostru. Aplicația Recorder îi permite fiecărui utilizator să-și configureze un sistem de notificări în funcție de conținutul pe care vrea să îl urmărească.
-
Cei care bifează categoria „Investigații” vor primi o notificare pe telefon de fiecare dată când Recorder publică o investigație nouă.
-
Cei care își activează notificările de la „Știrile Zilei”, vor fi notificați în fiecare seară, de luni până vineri, când publicăm rezumatul audio și video al celor mai importante evenimente de peste zi.
Nu vă agasăm cu notificări fără număr, ci vă anunțăm doar atunci când publicăm ceva nou, în funcție de conținutul pe care voi ați ales să îl urmăriți.
Aplicația poate fi descărcată folosind linkurile de mai jos, iar comunitatea acestui newsletter este primul loc în care o scoatem în lume. 🙂 Dacă aveți orice fel de feedback sau sugestii vă rugăm să le trimiteți pe adresa: [email protected]
Descarcă aici aplicația Recorder pentru Android și iOS.
Le mulțumim pe această cale și celor de la compania mReady Apps, care s-au ocupat de dezvoltarea aplicației.
Mesajul-ecou al protestelor de la Universitate, la 35 de ani de la Revoluție. Foto: B365.ro
-
Fără granițe, fără vize. România intră în Schengen terestru de la începutul anului viitor. Bine, nu chiar de la început. Primele șase luni vor mai fi controale la frontierele cu Ungaria și Bulgaria. Ambasada României în SUA a anunțat că, tot din 2025, vom putea călători în State fără vize. Ciolacu și Iohannis s-au lăudat cu realizările, dar nu mai impresionează pe nimeni.
-
Centură cu acte false. Parchetul European face percheziții în dosarul centurii orașului Zalău. Proiectul a fost finanțat cu 37 de milioane de euro din fonduri europene. Sunt suspiciuni că au fost falsificate documentele care arată că lucrările au fost încheiate conform cerințelor. Dar nu ar fi fost. Mai mult, CNAIR ar fi făcut verificări de mântuială.
-
Facturile cresc în ritm energic. Tocmai când simțim vântul rece din est, specialiștii în energie spun că liberalizarea pieței de gaze și electricitate va duce la dublarea multor facturi. Cei de la Asociația Energia Inteligentă pun la îndoială și declarațiile guvernanților cum că, de la 1 aprilie 2025, va continua aplicarea plafonării. „Este o dezinformare care nu face decât să agraveze situația”, transmit specialiștii.
-
Pace pe hârtie. Israel și Hezbollah s-au înțeles la începutul săptămânii să facă pace pentru următoarele 60 de zile. Se discută și despre un acord cu Hamasul palestinian. Până atunci, a fost încălcat și armistițiul deja semnat.
-
Un bucătar chef din SUA a creat un program pentru deținuți, prin care aceștia învață meseria de bucătar și se pregătesc să lucreze în restaurante de fine dining.
-
Gesturile de altruism, precum voluntariatul, donarea de bani sau de sânge, au un efect benefic asupra celor care își folosesc timpul și energia pentru a-și ajuta semenii.
-
DE CITIT. Deși are una dintre cele mai moderne armate din Europa, Franța nu a renunțat la tradiția antrenării de porumbei voiajori, fiind singura țară care poate concura cu China în acest departament.
-
DE VĂZUT. Un material grafic superb de la ESPN, care urmărește originile și evoluția tricourilor a 50 dintre cele mai populare cluburi de fotbal din lume.
-
DE VIZITAT. Expoziția „Țara din care venim. Primii 35 de ani”, organizată de ARCEN la Casa Mița Biciclista din București. Despre cum a evoluat fragila democrație românească din zilele Revoluției și până astăzi. Veți regăsi, în cadrul expoziției, și imagini Recorder.
-
DE VĂZUT. Cum comunici cu cealaltă tabără într-o societate dezbinată? Melania Medeleanu este specialistă în comunicare și a realizat un clip în care le vorbește, fără încrâncenare, susținătorilor lui Călin Georgescu.
-
DE VĂZUT. Cea mai recentă emisiune „Ce ne enervează”. Mihai Radu începe cu veștile bune, am scăpat de Ciucă, Ciolacu sau Bode. Apoi încearcă să-și explice cum a ieșit Georgescu de pe TikTok direct pe primul loc la prezidențiale. Până la turul doi, apă, hrană și dopamină.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Îmi place Kawabata (1899-1972). Îmi place literatura japoneză. Mereu e un mister în textele bune ale niponilor, ceva nedeslușit, tulburător și frumos.
Kawabata e un maestru al acestei ambiguități. Povestirile lui sunt întotdeauna surprinzătoare. Nu știi niciodată care va fi următoarea frază. E ca și cum ai dansa pe deasupra norilor.
Kawabata s-a făcut cunoscut în Japonia chiar cu nuvela „Dansatoarea din Izu”, o nuvelă stranie și delicată.
Frazele lui Kawabata erup ca vulcanii, parcă de nicăieri, deși te aștepți, te tot aștepți să vină de undeva o frumusețe care să măture totul.
Am notat în interiorul inimii aceste cuvinte din „Dansatoarea din Izu”, care rezumă acest text încărcat de tristețe, greu de povestit și mai greu de uitat: „brusc o senzație de singurătate”.
Și chiar așa e toată proza lui Yasunari Kawabata, unul dintre cei mai tulburători scriitori din secolul XX.
Yasunari Kawabata s-a sinucis la șaptezeci și trei de ani, în 1972, la doi ani după moartea prietenului său – Yukio Mishima, un alt mare scriitor. Bineînțeles că era aprilie pe atunci – cea mai crudă dintre luni.
Dacă nu ai redirecționat încă 20% din impozitul plătit de microîntreprinderea ta pentru anul fiscal 2023, mai poți face acest lucru până pe 25 decembrie anul acesta, prin formularul 177.
-
Ce putem învăța din terapia de cuplu despre atenuarea dezbinării politice din societate
-
O singură celulă din corpul uman este mai complexă decât un oraș, spune un laureat al premiului Nobel pentru Chimie
-
Tiparele de somn neregulate sunt corelate cu un risc crescut de probleme cardiovasculare
-
Cel mai bun moment al zilei pentru a folosi antiperspirant este înainte de culcare
-
De ce ar fi bine să arunci ustensilele ieftine din plastic pentru gătit
-
Cum poți reduce consumul de sare, unul dintre asasinii tăcuți ai organismului uman
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.