„Doamna ministru nu poate să conceapă că unii oameni gândesc independent”

Dacă nu sunteți familiarizați cu scandalul presiunilor politice de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, povestea, pe scurt, e așa: Un primar de sector introduce clauze abuzive în contractul de management-administrativ financiar încheiat între el și directorii de școli, deși forma acestui contract este stabilită numai de ministrul Educației.

Recorder publică informația și dezvăluie că un singur director s-a opus acestei directive: Silvia Mușătoiu, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai. Imediat după apariția articolului, Inspectoratul Școlar al Municipiului București îi trimite directoarei o adresă prin care o amenință că liceul va pierde orice formă de finanțare dacă nu va semna clauzele impuse de primar.

Părinții și profesorii se revoltă și amenință cu greva, iar în mijlocul acestui scandal ministrul Ecaterina Adronescu se poziționează mai degrabă de partea primarului Daniel Băluță (coleg de partid în PSD): ascultă doar versiune lui, refuză să comenteze clauzele abuzive și se declară convinsă că edilul are intenții bune, deși acesta a modificat un contract care ține tocmai de competența ministerului pe care ea îl conduce.

Povestea continuă, acum, cu un nou episod în care ministrul Educației se hotărăște, totuși, să afle și versiunea directorului ale cărui interese ar trebui să le apere. „Am discutat aseară cu domna directoare și am convenit că săptămâna viitoare îi invit pe amândoi la minister să mediem situația. M-am lămurit cine e vinovat pentru situația creată, dar nu are rost să comentez despre asta. Doamna directoarea trebuie să fie dispusă la dialog pentru că în lege scrie că finanțarea complementară se asigură pe baza contractului semnat de director, deci chestiunea asta devine oarecum obligatorie”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

„Pe scurt, unul dintre noi va pleca din funcție“

Silvia Mușătoiu spune că discuția cu ministrul a fost una complicată și ne-a descris-o în textul pe care îl redăm mai jos:

Da, m-a contactat telefonic doamna ministru Andronescu, aseară (n.r. – miercuri) pe la orele 22:30. A fost o discuție lungă și fără rezultat.

Concluziile pe care le-am tras din această discuție sunt următoarele: doamna ministru pierde din vedere esența acestei chestiuni, respectiv nerespectarea legii de către primarul Sectorului 4. Pentru domnia sa este mai important că în cei doi ani anteriori școala a fost finanțată chiar dacă eu nu am semnat contractul modificat de primar și are promisiunile primarului că va fi la fel de aici înainte. M-a întrebat care este diferența între cei doi ani anteriori și anul acesta.

I-am răspuns că diferența o fac notificările primite de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), una semnată doar de Inspectorul Școlar General, alta semnată și de Inspectorul pentru management de la Sectorul 4, prin care mi se pune în vedere semnarea „de urgență“ a respectivului contract, pentru că altfel Consiliul Local Sector 4 nu va putea aloca „finanțarea de bază și cea complementară“. Notificările ISMB au la bază adresele Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ din Sectorul 4 din subordinea primarului Sectorului 4. Nu cred că primarul nu cunoaște sau nu a aprobat aceste acțiuni.

Doamna ministru vede două posibilități: ori primarul își termină mandatul, fără ca eu să fi semnat contractul, ori primarul primește al doilea mandat, iar eu îmi termin mandatul fără a semna acest contract. Pe scurt, unul dintre noi va pleca din funcție. Constat că nu ia în calcul, niciun moment, semnarea de către primar a contractului aprobat prin ordinul de ministru.


De asemenea, m-a acuzat că „aș fi pus sindicatele să facă grevă“, ceea ce dovedește faptul că doamna ministru, desconsiderându-i pe profesori, nu poate să conceapă că unii oameni gândesc și acționează în mod independent pentru apărarea unor principii. Nu, nu am cerut nimănui să facă ceva, nici sindicatelor, nici colegilor, nici părinților, nici Alianței Colegiilor Centenare și nici miilor de susținători din țară!


Au fost niște secvențe din discuție în care am remarcat confuziile pe care decidenții noștri le fac între finanțarea de bază și cea complementară. În mare parte din discuție doamna ministru a fost supărată pe mine că o contrazic, domnia sa considerând că prin primării vin doar banii din finanțarea complementară, adică cei pe care primăriile „pot“ să-i aloce școlilor sau nu, nefiind obligate prin lege. Asta până când, doamna ministru a citit la telefon, din lege, tipurile de finanțare acordate școlilor și a ajuns la alineatul care spune că o parte din finanțarea de bază, pentru unele cheltuieli materiale, se alocă prin consiliile locale.


De aici, discursul s-a schimbat, cu accent pe dialogul pe care eu aș fi fost datoare să-l inițiez. A recunoscut că nu l-a întrebat și pe primar dacă este dispus la dialog. Dar documentele depuse de noi la minister dovedesc exact dorința noastră de dialog și de respectare a legii, doar că decidenții nu au timp sau disponibilitate să le citească. Iar pentru dialog este nevoie de doi…


A rămas că ne va invita pe mine și pe primar la discuții pentru rezolvarea situației, dacă vreau să mă duc. Mă voi duce, desigur, dacă mă invită, n-am refuzat niciodată o invitație la dialog. Eu, nu…

„Nu sunteți capabili decât să guvernați prin amenințări și abuzuri”

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a emis, ieri, un comunicat în care își exprimă susținerea față de directorarea Silvia Mușătoiu, somând primăria, inspectoratul și ministerul să oprească presiunile politice la adresa acesteia.

„Domnilor politicieni, știm că pentru voi școala și oamenii ei nu sunt aducătoare de voturi. Dar, prin acțiunile voastre îndreptate împotriva celor care mai cred că profesionalismul și respectul pentru lege constituie fundamentul unui învățământ modern, nu faceți decât să convingeți încă o dată – atât pe noi, cât și pe actualii elevi, viitoarele generații de votanți – că nu sunteți capabili decât să guvernați prin amenințări și abuzuri”, scriu reprezentanții Federației în comunicat.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [556.91 KB]

Cele mai recente