Efectele investigației Recorder: demisii și controale silvice în toată Suceava

„Pe urmele hoților de lemn”, investigația Recorder despre tăierile ilegale din pădurile României, a stârnit un interes uriaș, adunând peste un milion de vizualizări pe Facebook și YouTube, în mai puțin de o săptămână.

Au fost zile agitate în birourile instituțiilor silvice din Suceava și București, unde s-au dispus controale și s-au cerut demisii. Pentru că am primit zeci de mesaje în care am fost întrebați dacă s-a luat vreo măsură în urma materialului nostru, vă prezentăm mai jos câteva efecte ale investigației publicate la sfârșitul săptămânii trecute:

Romsilva a dispus controale, iar directorul Mihăilescu s-a angajat să stopeze „Metoda Adaosului”

Conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva (RNP) a anunțat că va demara controale în tot județul, începând cu Ocolul Silvic Moldovița, care apare cu nereguli grave în materialul Recorder. „De îndată ce terminăm cu Moldovița, vom continua rând pe rând cu fiecare ocol de la Suceava”, susține Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva, care ne-a chemat la el la birou să ne prezinte măsurile.

I-am explicat că au mai fost controale și în trecut, iar angajații de la Direcția Silvică Suceava au verificat parcelele cu tăieri ilegale și nu au găsit nicio neregulă. Ne-a răspuns că de data asta va dubla controalele Direcției Silvice Suceava cu cele ale unor alte direcții din țară, „ca să rupem acest lanț al slăbiciunilor, dacă el a existat”.

Deși are mulți ani de experiență în silvicultură, Mihăilescu susține că n-a știut de „Metoda Adaosului”, prezentată în materialul Recorder, și spune că se va consulta cu experți din domeniul silvic și va întocmi un plan de stoparea a acesteia.

Șeful Ocolului Moldovița și-a anunțat demisia

Georgel Zlei (foto), șeful de ocol de la Moldovița, a fost chemat la București, la sediul Romsilva, pentru a da explicații cu privire la neregulile prezentate în investigația Recorder. „L-am chemat pentru că nu știam despre situația lui. Atâta vreme cât în zona aceasta sunt atât de multe semne de întrebare, este firesc să am și eu semne de întrebare”, ne-a spus directorul Romsilva.

Surse din Ocolul Silvic Moldovița și de la Direcția Silvică Suceava ne-au relatat că Georgel Zlei și-ar fi scris deja demisia și, în funcție de rezultatele controalelor, ar urma și alte demiteri. L-am contactat pe Zlei pentru a confirma informațiile, dar ne-a închis telefonul.

Garda Forestieră Suceava anunță controale la toate depozitele firmelor prezentate în materialul Recorder

Noi controale la Moldovița a promis și Mihai Gășpărel, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava. În anii trecuți, Gășpărel a inițiat controale de amploare în localitate, care s-au soldat cu mai multe dosare penale. Acum, inspectorul-șef promite că va verifica toate depozitele firmelor prezentate în ancheta Recorder. „«Metoda Adaosului», pe care ați prezentat-o, e cât se poate de reală. Se află în atenția noastră, pentru că am descoperit-o și noi aplicată la Moldovița”, ne-a declarat Gășpărel.

Ministerul Apelor și Pădurilor face anchetă proprie

Din informațiile Recorder, Ministerul Apelor și Pădurilor a demarat o anchetă proprie despre situația tăierilor ilegale din Bucovina. În ultimele zile, conducerea ministerului a cerut rapoarte detaliate de la instituțiile silvice din județ.

Asociația Moldovița primește dreptul de a monta camere de supraveghere pe drumurile forestiere

Fondatorul Asociației Moldovița, Tiberiu Boșutar (foto), cel care a instalat la fereastra apartamentului său camere de supraveghere cu care monitorizează transporturile ilegale de lemn din zonă, a fost chemat și el la sediul Romsilva din București. Lui Boșutar i s-a promis că va primi acceptul să își mărească rețeaua de camere de supraveghere inclusiv pe drumurile forestiere ale Ocolului Silvic.

Mai mult, Direcția Silvică Suceava urmează să semneze cu Asociația Moldovița un parteneriat prin care autovehiculele asociației vor putea intra neîngrădite în fondul forestier, iar membrii ei vor putea asista la toate controalele pe care inspectorii silvici le fac în pădurile Bucovinei, pentru a limita riscurile ca organele de control să închidă ochii la nereguli.

Bonus: Cum poate fi oprită Metoda Adaosului?

Până reușește Gheorghe Mihăilescu să convoace experții silvici pentru elaborarea unui plan de stopare a „Metodei Adaosului”, ne-am gândit să-i întindem noi o mână de ajutor. Am vorbit cu oameni din sistem și am identificat câteva soluții pentru eradicarea acestei metode:

– renunțarea la ciocanele silvice clasice, un dispozitiv de marcare învechit, care nu poate reține numărul de copaci pe care a fost folosit. Există și o vorbă printre silvicultori: „Coada ciocanului rezistă”, în sensul că se poate marca ilegal cu el un număr infinit de arbori. În alte țări din Europa se folosesc deja dispozitive de marcare capabile să ofere coduri numerice unice pentru fiecare arbore care urmează a fi tăiat. Astfel, silvicultorii nu vor mai putea marca mai mulți arbori decât sunt trecuți în acte, și nici arbori mai groși.

– lemnul din pădure să nu mai fie vândut direct către agenții economici, ci să fie adus în depozite ale ocoalelor silvice autorizate de unde să fie cumpărat. Aceste depozitele să fie monitorizate permanent cu sisteme video.

– instalarea de sisteme GPS pentru toate camioanele destinate transportului de lemn.

– monitorizare pădurilor pe baza imaginilor din satelit. Tehnologia de acum permite identificarea din spațiu a oricărei tăieri, la o precizie de câțiva arbori

Sunt doar câteva soluții care pot fi implementate dacă va exista o minimă voință politică. Recorder va urmări dacă promisiunile Romsilva și ale celorlalte instituții responsabile vor fi respectate și dacă seria de controale anunțate la Moldovița va produce efecte.

Cele mai recente