Skip to content

Main Navigation

  • Documentare
  • Investigații
  • ALEGERI 2024
  • Știrile zilei
  • NEWSLETTER
  • Cei care ne conduc
  • Reportaj
  • ENGLISH
  • Despre noi
  • Contact
  • Shop Recorder
  • Contul meu
  • CONTACTEAZĂ-NE SECURIZAT
  • Sustine
susține
NEWSLETTER

Examenele lui Nicușor

Bună dimineața!

În timp ce partidele și președintele încearcă să găsească soluția pentru pizza mâncată și neplătită, aflăm că justiția a ajuns o shaorma uitată în Soare. În timp ce o mamă este ucisă cu copilul în brațe, Biserica Ortodoxă își „exprimă deschis îngrijorarea” pentru marșul Pride. În timp ce palestinienii care fug spre alimente sunt uciși, problema multora este călătoria Gretei. Războiul din Ucraina a trecut la nivelul următor, dar toți suntem cu ochii pe divorțul părinților fondatori MAGA.

Play the Day Play the week

1. Examenele lui Nicușor

Foto: Agerpres

Cu atâtea olimpiade în spate, Nicușor Dan trece acum prin cele mai grele examene. Trebuie să salveze economia și justiția și s-o pună de un guvern mai de Doamne-ajută. Și toate astea trebuie făcute cu cei care au îngropat economia și s-au jucat de-a Executivul.

  • Ideea creață a președintelui. Dintre măsurile economice discutate, cea mai controversată este ideea lui Nicușor Dan de a implica SRI-ul în lupta cu evaziunea fiscală. După ce s-au și ne-au făcut de rușinea lumii anul trecut, fix de niște putere în plus era nevoie la servicii. Dar ce va face SRI-ul cu firmele din ograda lor? Vor fi turnate că nu plătesc TVA? Dar cu cele ale protejaților? Ce mai fac experții SRI care controlează bugetele? Controlează fonduri europene acum.

  • Dumnezeu cu Milei. Cel mai probabil, vom lupta cu deficitul făcând media între măsurile transmise de FMI și cele șoptite lui Năsui de câinii președintelui Argentinei. Până atunci, Curtea de Conturi zice că ANAF nu e în stare să recupereze nici bani din sentințele penale. Premierul interimar crede că doar Cel de Sus ne mai poate salva. Dar nici la cel mai înalt nivel nu e gratis. 21 de milioane de lei a dat Predoiu pentru bisericile din diaspora. Acum, la final de mai.

  • Prietenii intangibili ai șefului DNA. Andreea Pocotilă și Ciprian Ranghel semnează investigația Recorder în care vedem cum șeful DNA l-a pedepsit pe cel care i-a anchetat prietenii din ASF. Conducerea direcției a transmis că relațiile de prietenie dintre Voineag (procurorul-șef DNA) și Nicu Marcu (fost șef ASF) „excedează liberului acces la informațiile de interes public”. Să nu uităm nici de aventurile imobiliare ale lui Voineag. În plus, procurorii îi transmit noului președinte că luptă împotriva corupției cu mâinile legate la spate. „Am vorbit prea mult despre justiție. Gata, funcționează! Hai, să o lăsăm în pace!”, spunea Marcel Ciolacu în campanie.

  • Sezonul transferurilor la suveraniști. Cum nu prea e concurență pe locurile din noul Guvern, mergem în Parlament. Acolo sunt mișcări de trupe mai ceva ca în Ucraina. PSD a luat 10 parlamentari de la partidele lui Gavrilă și Șoșoacă. Printre ei, și celebrul Paul Pintea, senatorul fără bac, cu studii la matrimoniale. Și AUR are două transferuri de marcă: Andrei Gușă și Dan Dungaciu. Andrei este fiul lui Cozmin, cel care s-a declarat „pro-rus în interes național”.

2. O crimă, mii de victime

Foto: Facebook / Tudor Chirilă

O femeie însărcinată a fost ucisă în timp ce își ținea primul copil în brațe, iar o bună parte a societății noastre consideră că și-a meritat-o. Trăim într-o lume în care unii bărbați plătesc mii de euro pentru meditații la umilirea femeilor.

  • Abuzul nu e relație. Crima a avut loc într-un cartier de lângă București. Ucigașul este un individ cu care femeia a avut o „relație”. A fost de fapt o relație victimă/abuzator pentru că Teodora Marcu avea 14 ani când a fost manipulată de individul care avea atunci 42 de ani. Bărbatul n-a acceptat niciodată despărțirea, s-a înarmat și a împușcat-o pe femeie de patru ori. Apoi a fugit și s-a sinucis.

  • Cultura violenței. Faptul că victima a participat în trecut la emisiunea „Insula iubirii” a fost suficient să apară reacții precum „bine i-a făcut!” sau „și-a căutat-o”. Nu e de mirare când un bărbat care amenință cu agresiunea sexuală în Parlament a fost la un pas de a deveni președinte. Chiar și la protestul organizat în Piața Victoriei a apărut un individ care ar fi vrut să lovească o femeie, oricare. A fost amendat. Cu 200 de lei.

3. Game of drones

Operațiunea prin care Ucraina a distrus zeci de bombardiere rusești, care pot transporta inclusiv încărcături nucleare, va deveni cu siguranță subiect de filme. Operațiunea Serviciului de Securitate al Ucrainei a fost pusă la punct timp de un an și jumătate.

  • Cum au acționat. Peste 100 de drone au fost introduse în Rusia și ascunse printre materiale de construcții. Totul a fost încărcat în camioane care au reușit să ajungă la mii de kilometri distanță de Ucraina, în apropierea aerodromurilor strategice ale lui Putin. Duminica trecută, acoperișurile camioanelor au fost deschise de la distanță, iar roiul de drone încărcate cu explozibili au atacat cele mai importante bombardiere rusești. Zeci de aparate de zbor au fost distruse, multe dintre ele folosite pentru bombardarea Ucrainei. A urmat apoi atacul asupra podului Crimeei. Niciun civil nu a fost rănit în aceste operațiuni.

  • Cum au reacționat. Inițial, la Moscova a fost stupoare. Apoi s-au cerut un reacții dure, inclusiv cu bombe nucleare. Joi noaptea a venit răspunsul Rusiei. Sute de drone și rachete au fost lansate către Kiev și alte localități. Multe au fost distruse de ucraineni, dar unele au lovit ținte, inclusiv blocuri de locuințe. Mai mulți civili au murit.

  • Supărare și la noi. Lovitura dată Moscovei i-a deranjat și pe suveraniștii noștri, normal. Unul dintre ei  este nervos că „atacul mișelesc al lui Zelenski” ar fi încălcat tratatul nuclear New Start din 2010. Scrie în acest act că bombardierele trebuie ținute în aer liber să poată fi vizibile. Ce uită domnul? Rusia s-a retras din tratat în 2023. În plus, în Tratatul de neproliferare de la Budapesta din 1994 scrie că Ucraina, dacă își cedează arsenalul nuclear, nu va fi atacată niciodată. Semnat: Rusia, UK și SUA. Arsenalul a fost cedat, Ucraina e în ruine.


SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

Un băiat de 4 ani din Kiev, surprins într-un fotoreportaj despre impactul războiului asupra copiilor din Ucraina. Sursa: Elena Kalinichenko / The Kyiv Independent


FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
  • Musk și Trump divorțează cu public. Scandalul a pornit după ce Trump a tăiat ajutoarele pentru achiziționarea de mașini electrice. Musk a numit decizia o „abominație dezgustătoare”. Apoi, Trump a scris pe rețeaua lui că ar putea tăia contractele lui Musk cu statul. De aici a mai fost un pas până când domnul cu drujba și cutiuța cu droguri l-a acuzat pe președinte că apare în celebrul dosar Epstein. Între timp, au apărut și imagini cu Trump la petrecerile finanțistului care s-a sinucis la închisoare în urmă cu 6 ani. Era inculpat pentru exploatarea sexuală a minorilor.

  • Apocalipsa din Gaza. Ce se întâmplă acum în Gaza seamănă cu un film apocaliptic în care extratereștrii vor ștergerea omenirii de pe fața pământului. Zeci de palestinieni înfometați au fost uciși de IDF în timp ce alergau către tirurile cu ajutoare. S-a întâmplat de trei ori săptămână asta. Un purtător de cuvânt militar israelian a avertizat că drumurile care duc către centrele de ajutor sunt zone de luptă și accesul este interzis. Oamenii au de ales acum: mor de foame sau de gloanțe. Apropo de gloanțe, Israel înarmează acum o nouă miliție palestiniană în Gaza. Bibi a confirmat.

  • Ministru după gratii. Sorina Pintea, fostă ministră a Sănătății, a fost condamnată definitiv la închisoare. Ea va sta după gratii trei ani și jumătate. DNA a arătat că Pintea a cerut și primit mită pentru a atribui un contract pe vremea când era managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare. În 2020, ea a luat 10.000 de euro, prima tranșă de șpagă, dar a fost prinsă în flagrant de procurori atunci când primea a doua tranșă: 120.000 de lei.

  • Calvarul rezidenților din spitalele românești. După cei doi medici rezidenți din Iași au murit în doar două săptămâni, 📺️ un val de mărturii cutremurătoare a venit din partea medicilor tineri. Cei mai mulți spun că sunt aproape de epuizare sau depresie.


POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
  • Un adolescent de 14 ani a creat o aplicație care detectează potențiale probleme cardiovasculare în doar câteva secunde.

  • În 8 luni de muncă și cu ajutor de la familie, un cuplu a transformat un Citroen Jumper într-o casă pe roți cu care călătorește full-time.


SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
  • DE CITIT. Un material CNN despre cum s-au poziționat cele mai importante universități americane în fața politicilor MAGA.

  • DE CITIT. Pe fondul campaniei împotriva Franței declanșate de Simion & Comp., puțină istorie nu strică. Aici, despre rolul important jucat de Franța în crearea României Mari. Așa aflați de ce avem la București un bust cu geograful Emmanuel de Martonne și nu cu patronul Telegram, Pavel Durov.

  • DE VĂZUT. Fotbalul mare nu e doar spectaculos, e și foarte generos. Pe internetul microbiștilor umblă vorba că povestea acestui mic fan al lui Liverpool e cea mai heartmelting chestie din sezonul care tocmai s-a încheiat.

  • DE VĂZUT. Cel mai nou episod „Cum se face”, în care Elena Calistru le are ca invitate pe  Andreea Rusu și Andreea Bragă, două dintre vocile cele mai puternice ale feminismului în România.


PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Miljenko Jergović este un mare scriitor bosniac născut în 1966. Era tânăr când s-a destrămat, atât de sângeros, Iugoslavia. Cartea „Marlboro de Sarajevo” a fost publicată acum treizeci și unu de ani. Povestirile lui Jergović stau toate sub spectrul teribil al războiului.

Pentru că Jergović este și poet aproape fiecare fragment din această carte este străbătut de tremurul melancoliei.

Din când în când izbucnesc fraze scurte de o frumusețe tulburătoare („Oamenii se schimbă când sunt singuri în întuneric” sau „Ea credea că moartea există doar în Sarajevo” sau „În zilele acelea trăiam cu teamă disperată de iarnă”).

În povestirile lui Jergović sunt explozii, e moarte și e foc și vântul poartă deasupra orașului Sarajevo fulgi de cenușă.

Înainte să citești „Marlboro de Sarajevo” ești un om, dar după ce ai citit-o ești un cu totul alt om, mai bogat în nuanțe.

Jergović este astăzi un autor tradus și respectat în lumea întreagă. Dar cartea aceasta a scris-o când era foarte, foarte, foarte tânăr și peste tot dragostea și iluziile erau spulberate de războiul oamenilor.

Încă trăim în vreme de război, cu atât mai mult ar trebui să citim aceste texte și să ne sprijinim inima de poezia care, până la urmă, învinge tristețea în fiecare dintre aceste povestiri, care au învins și timpul și mai au și proprietatea magică de a naște, din melancolie și durere, speranța fără de care nu se poate totuși trăi


POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF
  • De ce avem puține amintiri din prima parte a copilăriei

  • Tot mai mulți bolnavi de cancer refuză tratamente eficiente în favoarea „leacurilor” populare pe internet

  • Părinții din generațiile mai tinere nu le mai citesc povești copiilor pentru că li se pare plictisitor

  • Muzica clasică nu îi liniștește pe bebeluși la fel ca o melodie cântată de un părinte

  • Ce putem învăța de la filosoful Baruch Spinoza despre viața bine trăită

  • Cât de nesănătoase sunt uleiurile din semințe precum floarea soarelui?

  • O dietă bogată în legume verzi și fructe de pădure poate reduce riscul de Alzheimer, chiar dacă este adoptat în a doua parte a vieții


👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.

Ediție realizată de Claudiu Radu, Alex Enășescu
Dacă informațiile v-au fost utile, vă rugăm să dați mai departe newsletterul Recorder
social social social
Primim sugestiile voastre pe adresa [email protected]
Abonare
COPYRIGHT © 2025. ALL RIGHTS RESERVED proudly developed by Homemade guys website designed by Stega creative Brandul Recorder e operat de Asociația Recorder Community, sub licența SC Harfa Online Publishing SRL. Veniturile din donații sunt administrate de Asociația Recorder Community
  • Documentarele Recorder
  • Investigații
  • Cei care ne conduc
  • Reportaj
  • SHOP RECORDER
  • Despre noi
  • Contact
  • Politica de confidențialitate
  • Termeni și condiții
    • Termeni și condiții pentru vizitatori
    • Termeni și condiții pentru donații
  • CONTACTEAZĂ-NE SECURIZAT
Gestionează consimțământul pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a ne optimiza site-ul și serviciile.
Funcționale Always active
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul exclusiv de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare în scopul legitim de stocare a preferințelor care nu sunt solicitate de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Preferințe
{title} {title} {title}