România și-a cunoscut zilele acestea încă un iluzionist desăvârșit. Un politruc cu numai 10 clase care conducea de o lună Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor e prins ca farsor după 11 ani în posturi publice.

Laurențiu Barangă nu e un accident al istoriei noastre recente. E unul dintre sutele de cazuri care ne pot duce cu gândul înapoi, la irealitatea în care Elena Ceaușescu era academician doctor inginer și savant de renume mondial. Sau ne poate trimite, la fel de bine, în viitor, la imaginea unui stat în care impostorii prind cu tot mai multă ușurință loc în față.

Și, în timp ce societatea civilă spune „Noi facem un spital”, de pe treptele Guvernului ni se poate răspunde cu „Noi facem o rețea”. E rețeaua loialității de partid, a farsorilor cu diplome incerte și trecut înșelător, care ajung să conducă instituții, în timp ce miniștrii garantează pentru ei, iar serviciile de siguranță națională se uită în altă parte.

Mai poate fi oprit azi un impostor încă din universitate? Dar a încercat cineva în ultimul deceniu să curețe politica sau educația de astfel de farsori?

Explicațiile vin de la Emilia Șercan, jurnalistul „PressOne” care a deconspirat zeci de plagiatori de doctorate și care, săptămâna aceasta, l-a descoperit pe falsul absolvent de bac Laurențiu Barangă în vârful piramidei imposturii universitare.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente