VIDEO Femeile schimbă regulile jocului în Tech

  • În ultima jumătate de secol, filmele sau reclamele TV au creat un stereotip al programatorului de succes. Indiferent de cum s-a schimbat stilul ochelarilor de-a lungul anilor sau cum cablurile din jurul computerului au devenit din ce în ce mai puține, programatorul comun își păstrează o constantă: este întodeauna bărbat. 
  • Într-un domeniu vizibil masculinizat, apar inițiative care să elimine inegalitatea de gen în Tech. Codette este un ONG care ajută fetele de liceu să învețe bazele limbajelor de programare și să afle că o carieră în IT nu este dictată de sex, ci de competențe. Este o comunitate în care cel mai important cod învățat este cel care sparge prejudecățile. Astfel, fetele află că „programator” nu are doar genul masculin și că declinarea „ea codează” este la fel de firească precum „ea dansează“ sau „ea pictează“.

„Cum e pentru o fată într-un sediu de programatori?“ / „E bine. Toaleta fetelor e mereu liberă“

Imaginea unui birou open-space dintr-o companie IT unde cu greu zărești o femeie, de cele mai multe ori nu indignează și nici măcar nu ridică vreo sprânceană. Pare că există o lege nescrisă care oprește fetele la intrarea în sediile firmelor de IT și le amendează cu: „Nu e pentru tine așa ceva!”. Lumea e sufocată de preconcepții care împiedică fetele să-și dorească o carieră în programare. Și ar mai fi și „sindromul impostorului”, o teamă acută de eșec, prin care fetele încep să-și pună singure piedici atunci când ajung într-o carieră dominată de prezențe masculine.

30% dintre programatorii români sunt femei

Deși situația egalității de gen din domeniile tehnice nu e deloc roz în lume, România nu se poate plânge la acest capitol. Un studiu Eurostat arată că ne aflăm în primele patru țări europene la numărul de fete care studiază la facultățile tehnice. Mai mult, același studiu spune că suntem a doua țară din Europa la numărul de femei cu profesii în IT, imediat după Bulgaria. Dacă ne întrebăm cât de bune sunt, totuși, femeile românce la programare, răspunsul e încurajator. În urma unui studiu realizat de HackerRank, femeile coder din România plasează țara noastră pe locul șase în lume la calitatea serviciilor oferite, clasamentul fiind condus de Rusia.

Ce este Codette?

Acum doi ani, trei studente la Automatică se întâlneau să creeze o comunitate a fetelor pasionate de programare. În 2016, workshopul „IoT4Girls” le-a adus în aceeași sală, în fața unor adolescente care veniseră să-și dea seama dacă sunt potrivite sau nu pentru o facultate care are legătură cu calculatoarele. Au observat că teama de a aplica la facultățile tehnice și, mai apoi, de a crede că pot avea o carieră în programare era extrem de acută în rândul fetelor. S-au hotărât să schimbe ceva și așa s-a născut „Codette”, un program prin care fetele au ocazia să participe la diverse trainguri unde învață limbaje de programare și unde află poveștile femeilor care au reușit în acest domeniu.

Au plecat cu trei obiective în minte, aceleași pe care le păstrează și le îndeplinesc cu entuziasm și astăzi: conectează oamenii cu interese comune, ghidează tinerele către cariera în programare și le inspiră să respingă preconcepțiile.

Giorgiana Vlăsceanu organizează, alături de Codette, traininguri pentru fetele de liceu care vor să învețe bazele programării.

„Am observat că nici familiile nu le susțin pe fete spre aceste domenii. Oamenii nu prea înțeleg, mai ales în mediul rural. Eu când mă duc acasă la ai mei, mi se spune cel mult: «Nu-mi instalezi și mie Windows-ul?»“, ne povestește Giorgiana Vlăsceanu, una dintre fondatoarele Asociației Codette.

Egalitatea în IT nu e un moft. Ea dezvoltă industria

Când vine vorba de eticheta „feministă”, tinerele din Codette spun că e un cuvânt înțeles în prea multe feluri, de prea puține ori în mod pozitiv. Așa că își fac un scut din cuvântul „egalitate” și cu el pornesc lupta pentru a schimba percepțiile asupra domeniului IT din România.

”Egalitatea de gen în domeniile tehnice nu este un exces de corectitudine politică, ci un mod de a asigura evoluția în acest domeniu. N-ai cum să intuiești perfect o aplicație pe care să o poată folosi ușor și o femeie, dacă ea a fost gândită exclusiv de bărbați”, ne spune Giorgiana Vlăsceanu.

În diversitatea care n-ar trebui să lipsească dintr-o companie IT cred la fel de mult și colegele Giorgianei: Silvia Stegaru și Alexandra Anghel. Toate sunt absolvente ale Facultății de Automatică și Calculatoare și în urmă cu doi ani au pus bazele „Codette”.

600 de fete fac parte din comunitatea Codette. Ele sunt liceene, studente, tinere programatoare sau antreprenoare din zona IT.

„Companiile știu că un raport cât de cât egal între femei și bărbați nu poate să facă decât bine. Dar în nici un caz nu vor angaja o femeie doar de dragul de a crește numărul lor. E vorba de bani, până la urmă, nimeni nu vrea să piardă”, ne spune Silvia, una dintre tinerele programatoare pentru care fascinația codurilor a existat din copilărie, iar Facultatea de Calculatoare a fost întotdeauna singura variantă.

Alexandra Anghel este antreprenor și experiența de muncă în afara țării a ajutat-o să înțeleagă mai bine ce-și dorește să facă: să rămână în România și să dezvolte o afacere în IT. A învățat că prejudecățile nu sunt un zid imposibil de dărâmat. „Se poate trece peste felul ăsta comod al oamenilor de a gândi, de a pune etichete: «Aa, tu ești fată, înseamnă că nu te descurci chiar așa de bine». Le poți demonstra că stereotipul nu se aplică și în cazul tău.”

Codingul nu este doar un job, este peste tot

Workshopurile și trainingurile Codette nu sunt doar pentru cele tentate să intre în lumea programării. La Codette, fetele învață că un limbaj de programare cum este Python, de exemplu, poate fi extrem de util chiar dacă se hotărăsc pe ultima sută de metri că Facultatea de Arte ar fi o idee mult mai bună. Un limbaj de programare cunoscut ajunge să fie un avantaj la fel de mare ca o limbă străină învățată.

De exemplu, dacă ai sute de fotografii pe care trebuie să pui un logo, ar dura enorm să faci toată treaba manual, click cu click. Însă, o serie de cod în Python ar putea rezolva totul în câteva secunde. În plus, dacă ai o idee de un colaj foto și niciun program nu ți se pare suficient de creativ, tot printr-un cod poți crea un șablon exact cum vrei. Apoi, mai sunt posibilitățile infinite de a crea o prezentare digitală originală tot prin funcții scrise într-un limbaj de programare și un cod care poate fi învățat ușor.

Primul programator din lume a fost o femeie

IT-ul pare astăzi proprietatea bărbaților, dar dacă ne uităm în istorie, vedem că lucrurile n-au stat mereu așa. Începuturile programării poartă semnătura unor femei.

Ada Lovelace este numele primului programator al lumii, o femeie care, în 1843, a scris un algoritm care putea rezolva probleme matematice specifice pentru un computer mecanic. La un secol distanță, în 1943, al Doilea Război Mondial a adus necesitatea unui dispozitiv care să calculeze traiectoria rachetelor și așa a fost inventat primul computer electronic digital din lume, numit ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer).

Jean Jennings Bartik (stânga), coordonatoarea echipei „Fetele ENIAC”, programând panoul principal al primului calculator din lume.

Pentru că nu exista un limbaj de programare care să-l automatizeze și avea nevoie să fie programat manual, o echipă din șase femei matematiciene s-a ocupat de acest lucru. Ele erau numite „calculatoare” iar identitatea lor a fost multă vreme necunoscută. Mai târziu, în anii ’70, când domeniul programării a început să devină profitabil, din ce în ce mai mulți bărbați au venit să preia posturile dezvoltate de femei și să le excludă, încet-încet, din acel peisaj.

Dacă ai intrat pe internet și ai citit acest articol cu o conexiune wi-fi, poate ar trebui să știi că principiul pe care se bazează aceasta a fost inventat de o femeie, de Hedy Lamarr. Ea a schițat un sistem de comunicații secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Hedy Lamarr nu s-a lăsat dată înapoi de prejudecățile de gen ci, dimpotrivă, a împins lumea cu un pas înainte.

Toate aceste femei și milioanele de programatoare care creează și implementează softuri sunt modele pentru fetele din Codette. Poate că nu e mare lucru că niște tinere precum Giorgiana, Alexandra și Silvia încearcă să răspândească în patru zări „dragostea pentru cod“, dar e important că efortul lor contribuie la sănătatea societății.


Acest articol a fost realizat cu sprijinul Orange România. Orange susține viitorul industriei de dezvoltare software din România prin programul #SuperCoders, program care îi ajută pe copii să facă primii pași în lumea codingului și pe părinții acestora să înțeleagă și să identifice vocația copiilor și interesul pentru meseria de programator.

Cele mai recente