HARFELE SĂPTĂMÂNII (36) Răscoala țăranilor din Tăcuta: au venit cu fanfara să-l dea jos pe primar

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Prin părțile Botoșaniului s-au luat popii la omor! Scandalul a pornit de la preotul Ioan Ungureanu, de la Schitul Orășeni, care a hotărât să nu-l mai pomenească la slujbe pe Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei. Bineînțeles că Mitropolia, când a auzit una ca asta, i-a pus gând rău răzvrătitului Ungureanu, acuzându-l suplimentar de clevetire, defăimare și chiar amenințări cu moartea la adresa altor fețe bisericești. Popa Ungureanu este apărat de enoriași, iar Mitropolia anunță că, dacă nu va renunța de bună voie să slujească la Orășeni, o să-l scoată afară cu Poliția. Harfa.ro îndeamnă la calm și nepăsare, că nici pe noi nu ne-a pomenit nimeni la slujbe și uite ce bine o ducem.
  • S-au răsculat vasluienii din comuna Tăcuta. Ei s-au adunat în fața Primăriei și au încercat să-l dea jos pe primar cu fanfara! Au cântat de jale și de necaz că omul pe care l-au ales cu un an în urmă nu mișcă nimic în comună (n-au nici măcar un cămin cultural unde să pună muzică populară) și au cerut organizarea unui referendum pentru demiterea acestuia. L-au numit „impostor“ și „habarnist“. Primarul a dat bir cu fugiții, iar protestatarii au fost cu greu potoliți de jandarmi. Harfa.ro susține cu toate puterile revolta cetățenilor din Tăcuta și îi îndeamnă ca, după ce rezolvă treaba cu habarnistul de acolo, să ia fanfara și să dea o fugă până la București, să cânte în Piața Victoriei.
  • În sfârșit o veste bună: O nouă specie de cuc a fost descoperită pe teritoriul României. Se numește „Clamator glandarius” sau cucul pestriț. El a fost descoperit de un cetățean german, aflat în România în scopuri turistice. Bun venit, cucule! Să ne ierți că suntem proști și n-am fost în stare să te descoperim până acum. Dar le-am avut și noi p’ale noastre.
  • Pentru că anul acesta orașul lor este Capitala Tineretului din România, băcăuanii n-au găsit altceva de făcut decât să profaneze amintirea lui George Bacovia, poetul lor reprezentativ. Simbol al tristeții și al scârbei față de specia umană, Bacovia s-a ales de la urmașii săi cu o statuie făcută din piese de mașină, în care apare jovial și debordând de optimism în timp ce merge de mână cu doi copii minori. Proaspăta statuie a lui Bacovia a fost dezvelită printr-un soi de petrecere ținută în mijlocul orașului, cu muzică de club (s-a cântat – evident, în batjocură față de amintirea marelui poet – melodia Happy, de Pharrell Williams). Să vă fie rușine, băcăuani!
  • Un bătrân de 84 de ani a încetat din viață la Spitalul de Urgență Vaslui din cauza unor afecțiuni cardiace. Cadavrul acestuia a stat două zile la morgă, apoi a fost preluat de rude, care l-au dus acasă, l-au spălat, l-au îmbrăcat și l-au așezat în sicriu. Și cum stăteau ei și se uitau la el, cineva a zis, cum se face la mort: „Domnule, ce frumos e, parcă doarme”. De aici, în mintea neamurilor a început să încolțească o idee: și dacă n-a murit? Apoi, una din fiicele răposatului a susținut că acesta ar fi mișcat un deget. Tărăboi mare: trăiește, tăticu’! S-au adunat toți ai casei grămadă, au adus o oglindă și au pus-o în fața mortului, să respire spre ea. De la diferența de temperatură, oglinda s-a aburit și rudele au decretat minunea: E viu, sunați la ambulanță! După îndelungi insistențe și chiar amenințări, medicii de la Salvare au fost nevoiți să se deplaseze în comuna Vovriești, unde s-a petrecut cazul, și i-au făcut decedatului o electrocardiogramă, ca să le arate nebunilor că moșneagul e mort de-a binelea. Vă dați seama ce pensie serioasă avea ăsta bătrânu?

frizerie-tg-1

  • O frizerie din Târgu Neamț taxează clienții în funcție de meseria pe care aceștia o au. Nu mai e ca pe vremuri, când un tuns la 0 era 30.000 și un bros era 50.000. Nu, acuma intră omul, spune ce meserie are și abia apoi se așază pe scaunul frizerului. Prețurile variază în funcție de cum crede patroana că merge economia. De pildă, după majorările salariale din sistemul de stat, un tuns simplu pentru bugetari costă 50 de lei. În schimb, un tuns simplu pentru patronii de societăți comerciale este 25 de lei. Se vede că patroana vrea să echilibreze balanța economică dată peste cap de Olguța Vasilescu. Cei mai impozitați sunți popii: 80 de lei (foarte bine, Doamne-ajută!). Intervievată de Mesagerul de Neamț, patroana Florentina Martin a declarat: „La Târgu Neamț nu există clasă de mijloc. Există bugetarii – cei care au salarii mari – și există cei care nu câștigă nici măcar salariul minim pe economie. Deci, nu pot face un preț la tuns egal pentru toți clienții“. Să le cereți cartea de muncă, doamna Flori, că nemernicii ăștia de bugetari sunt în stare să se deghizeze în niște amărâți de corporatiști doar ca să mai ciupească 25 de lei la un tuns.
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.