HARFELE SĂPTĂMÂNII. Baseball-ul e sportul rege în județul Teleorman

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Polițiștii din Vâlcea au de ce să fie mândri. Săptămâna asta și-au dat măsura curajului și au realizat o captură impresionantă. 400 de kilograme de pepeni verzi au confiscat copoii vâlceni. Ei au aplicat amenzi usturătoare unor țărani-dealeri care încercau să plaseze lubenițele pe raza județului fără să dețină acte de proveniență pe marfă. Comerț ilicit, ce să mai. O fi Vâlcea centrul mondial al infracțiunilor informatice, dar la confiscat pepeni verzi nu-i întrece nimeni pe polițiștii de-acolo. Bravo, băieți!

– La Roman are loc în aceste zile un fel de referendum cu privire la oportunitatea organizării unei proiecții de film din bani publici. Întrebarea la care romașcanii trebuie să răspundă este ”Sunteţi de acord cu cheltuirea de bani din bugetul local pentru organizarea în Roman a unei proiecţii a filmului ‘Octav’, cu participarea la eveniment a actorului Marcel Iureş, precum şi a altor membri ai echipei de filmare?”. Romașcanii pot alege unul dintre răspunsurile: ”Da, dacă cheltuiala nu va depăşi suma de 1.000/2000 de euro”;”Da, dacă nu se va cheltui niciun ban din bugetul local”.” Nu, evenimentul nu mi se pare important”. Frumos. Dar dacă tot vreți consultări pe bune, încercați și cu întrebarea: „Sunteți de acord cu atribuirea contractelor de asfaltare unui grup de firme controlate din umbră de consilierii locali?“

– După ce au umplut caietele de sarcini cu Iphone-uri și Mac-uri, aleșii locali din România trec la următorul nivel al șmecheriei cu gadgeturi. La Râmnicu Vâlcea, preşedintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu (PSD), a decis achiziționarea unei drone de 2.000 de euro. Achiziția a fost trecută la capitolul „servicii de proiectare pentru prevenirea incendiilor la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Băbeni“. Practic, nu mai putea Băbeniul să ființeze fără această dronă. Le dorim consilierilor PSD Vâlcea distracție plăcută cu drona la mare, să captureze imagini aeriene splendide în timpul grătarelor și chiolhanurilor. Totuși, să nu facă greșeala să iasă cu ea pe raza județului, că sperie babele și pierd capital politic.

– La invitația Ambasadei SUA în România, trei vedete americane de baseball au venit săptămâna asta la Alexandria, județul Teleorman, pentru un meci demonstrativ jucat în compania copiilor din Alexandria, Orbeasca și Deveselu. Cu această ocazie am aflat că în România există o Federație Română de Baseball, deși nu există niciun teren de baseball. Mai mult, municipiul Alexandria se pare că este capitala baseball-ului românesc. Dinu Stoianof, un mare antrenor teleormănean de baseball, a declarat chiar că: „Baseballul pentru județul Teleorman reprezintă prima ramură de sport. Pare curios, dar nu e fotbalul sau baschetul, ci baseballul. La baseball suntem noi bun, am ieșit campioni naționali în ultimii trei ani“. I-auzi, dom’ne! Aveți grijă, oameni buni, când treceți prin județul Teleorman, să nu vă izbească vreo minge de baseball în moalele capului.

– Nu mai știu nici țăranii noștri ce să mai încerce pentru a pune mâna pe un bănuț. Doi soți din județul Iași au ajuns să facă trafic internațional de droguri, distribuind la ei în sat canabis adus de peste hotare. Pe cei doi i-a băgat în combinație fiul lor, care era pe Spania. În apărarea lor, moldovenii au scuza că sunt foarte bolnavi și traficau și ei pentru medicamente, pentru o șpagă la doctor, că la noi în țară din muncă cinstită mori de gripă.

– Celebrul comentator radio Ilie Dobre a înregistrat un nou record mondial la strigat gooooooooooool. Ilie a urlat de nebun, într-un studio, cincizeci și două de secunde și trei sutimi. Harfa e că nici măcar nu era la vreun meci. Nu, s-a băgat Ilie să strige, fiindcă strigase și un altul, tot ca el, prin Germania, și îi bătuse recordul. “A fost din orgoliu”, a precizat comentatorul. Menționăm că toate astea se întâmplă la Radio România Actualități – pe banii noștri țipă Ilie.

– Avem deosebita plăcere să vă anunțăm ce s-a întâmplat la praznicul lui Ștefan cel Mare, în comuna Cănțălărești, din județul Vaslui. 4.000 de moldoveni au luat cu asalt Cănțălăreștiul, mâncând mici și bând beri în onoarea celor 513 ani scurși de la moartea marelui nostru domnitor. Muzicieni renumiți au interpretat creații din repertoriul care i-a consacrat, iar cei mai apreciați au fost neobositul Fuego și lăutarul Vali Vijelie. În mijlocul mulțimii, călare pe un cal alb, a descins, îmbrăcat în straiele lui Ștefan cel Mare, un actor din Bârlad, aducând mare bucurie oamenilor. Cu această ocazie Cănțălăreștiul s-a înfrățit cu o comună din Republica Moldova: Goțeștiul. Iar la Șerbești, acolo unde Iașiul se întrepătrunde cu Vasluiul, a avut loc tradiționala defilare cu căruțe prilejuită de ziua lui Ștefan. Și aici, un individ costumat în Ștefan cel Mare a galopat în cavalcadă dinaintea căruțelor și a vorbit la microfon, pentru buna desfășurare a ostilităților.

– Foarte mult ne-am dorit să ne dea Dumnezeu o harfă cu factori poștali, și iată că ea a venit. Aflați, stimați cititori, că ieri tocmai pe la Drobeta Turnu Severin (în exoticul județ Mehedinți) a avut loc Marșul Factorilor Poștali, o întrecere cu o tradiție de 38 de ani între cei mai atletici poștași de ambe sexe din țara noastră. Ei au fugit ca alergați de câini, dând dovadă de o remarcabilă rezistență fizică. Rezistența psihică le era oricum demonstrată de faptul că lucrează în cea mai înapoiată instituție românească: Poșta. Nu suntem în măsură să vă anunțăm cine a triumfat.

– Concursul „Cel mai bun fasonator al României“, organizat săptămâna aceasta la Suceava, a fost câștigat de un nemțean. Pentru cei nefamiliarizați cu fenomenul, facem precizarea că fasonatorii sunt de fapt niște drujbiști. Tăietori de lemne cu fasoane. Concurenții au trecut prin cinci probe: schimbatul lanțului, tăierea de precizie, tăierea combinată, doborârea arborelui și cepuitul arborelui. Harfa nu salută inițiativa dar lasă de la ea. Daca tot tăiem pădurile până la ultimul copăcel, măcar să tăiem frumos, cu precizie și profesionalism.

– Nemernicii nu mai au liniște până nu își bat joc de românii din toate județele țării. Bătaia de joc s-a răsfrânt în această săptămâna asupra unui sucevean naiv, care a comandat de pe internet un televizor color. I-a sunat curierul la ușă, moldoveanul a achitat cinstit, a semnat de primire și nerăbdător a deschis cutia în care se aflau: un suport TV, două pietre și două crengi de brad. Spre consolarea suceveanului spunem că mai bine se uită seara la niște pietre decât la Rareș Bogdan sau Mihai Gâdea.

– Poeta Gabriela Firea, primărița pe care bucureștenii au fost atât de inconștienți încât să o aleagă, nu mai contenește să ne ofere mostre de prostie involuntară. Înfometată de elogii, primărița postează pe Facebook toate realizările din mandat și, cuprinsă de o stare de încântare, își dă singură apreciere. Sau poate că toate acestea le fac postacii personali, care sunt oameni și mai greșesc și ei, fiind încărcați cu atâtea operațiuni de imagine în același timp. Of, că grea e și viața de postac!

– Hipsteri, ia atenție la noi! Dacă mergeți la Cluj-Napoca, pe perioada diferitelor festivaluri care au loc în această vara pe aria localității, fiți prudenți când vreți să faceți dragoste unii cu alții. S-au găsit în oraș loturi întregi de prezervative viciate. Pui apa în ele și țâșnește ca din arteziană. Grijă mare, nu vă jucați cu așa ceva!

http://www.youtube.com/watch?v=YU-rrUFwS6g

– Doi ciobani gălățeni își îndeplineau riguros obligațiile din fișa postului, cu dragoste și respect față de oaie, urmând întocmai indicațiile lui Petre Daea, ministrul Agriculturii. Văzând însă în ziua de salariu că nu au fost plătiți conform, ciobanii, oameni dintr-o bucată, n-au mai stat pe gânduri, au pus mâna și au sustras cincizeci de mioare din turmă. Animalele furate au fost vândute, iar banii astfel obținuți au fost investiți integral în mâncare și mai ales băutură.

– Trei doamne făceau din proprie inițiativă curat într-un părculeț din Târgu Jiu, creând astfel cadrul propice pentru activitățile de joacă ale copiilor. Nu mică le-a fost lor mirarea când au dat peste două sacoșe pline până la refuz cu vibratoare de diferite mărimi și culori (predomină rozul). Nu se știe cum au ajuns organele de plastic acolo, ce oltence fierbinți le-au aruncat în stradă, dar ne place să credem că au făcut-o pentru îndepărtarea ispitei.

– În loc de încheiere vă lăsăm cu bucuria simplă a acestui tânăr doljean, care a trecut cu brio examenul maturității. Poza săptămânii. Sperăm că e o ironie, deși la cum arată rezultatele de la BAC și anul acesta…

Liviu Dragnea și-a petrecut anii frumoși ai copilăriei la Saelele. El a rămas legat sentimental de acest loc. Nu demult a fost primit cu pâine și sare la o tăiere de panglică.
Sursa: Facebook / Diana și Cristi Nedelcu

NOTĂ: Cea mai dezinhibată rubrică de pe site-ul Recorder, Harfa nu este o glumă, un moft, o aroganță sau un mizilic. Este un exercițiu de a înțelege România. Continuăm aici ceea ce am făcut în ultimul an pe harfa.ro, întrucât avem convingerea că această colecție de texte are valoarea unei stenograme: ascultăm vocea României și o trecem pe curat. Nu veți găsi aici știri inventate de dragul amuzamentului. Totul este adevărat, de la primul până la ultimul cuvânt. Uneori, poveștile din această secțiune pot părea marginale, fără orizont și fără ecou, iar oamenii de aici – lipsiți de importanță. E o greșeală, un prag de care aroganții se lovesc cu capul după fiecare scrutin parlamentar sau prezidențial. Da, votează și ei! Pentru a fi buni cetățeni trebuie să ne cunoaștem țara. Iar țara e uriașă și plină de harfe. Harfa nu este, așadar, o glumă, un moft sau o aroganță; e tabloul cel mai fidel al României de azi.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.