HARFELE SĂPTĂMÂNII. Atenție, ne cade țara în cap!

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Credeați că gata, a trecut vara, au trecut furtunile, încep ploile mocănești și putem să ne vedem liniștiți de viață, că nu ne mai cade nimic în cap? Ei bine, nu! În România se cade oricând. Săptămâna asta au căzut următoarele: o bucată de tencuială din tavan, cu diametrul de 1.5 metri, într-o sală de clasă a școlii numărul 6 din Deva (a căzut în capul unei profesoare de limba și literatura română. Nicio reacție de la ministrul Liviu Pop, ocupat să-și redeschidă contul de Facebook, după ce în vară l-a închis că râdea lumea de el [puteți să râdeți mai departe de el aici]. Profesoara a scăpat doar cu capul spart, în rest e bine, dar va fi nevoită să recupereze ora suspendată din cauza incidentului. Pentru că nu e prima dată când cade tavanul într-o unitate de învățământ din România, poate că ar fi înțelept ca uniformele școlare să fie completate cu căști de protecție și salopete anti-incendiu. Adică să se intre în școală ca în mină).

FOTO: Liber în Teleorman.
FOTO: Liber in Teleorman.

La Alexandria s-au prăbușit, în acest week-end, niște copertine pentru mașini, montate recent de primărie printre blocuri. Ele au menirea de a proteja bolizii teleormănenilor de intemperii. Treaba a fost făcută, însă, de mântuială și acum copertinele se prăbușesc în mod natural, în mod spontan. Dar, ca să vedeți că există un Dumnezeu al teleormănenilor, prăbușirile de săptămâna asta n-au făcut victime și nici pagube materiale însemnat. Așa că, ce să mai, degeaba dăm noi din gură că se duc prea mulți bani în conturile Bisericii. Uite că funcționează! Vorba Patriarhului, „dai un ban, dar ai un lucru ca lumea“.

– Guvernarea PSD dă semne de schizofrenie, nu știm ce ne vom face cu ea. După ce, acum câteva luni, îi îndemna pe primari să mărească după bunul plac lefurile prin primării, că avem de unde, acum, Executivul pus în scenă și regizat de Liviu Dragnea amenință că-i amendează pe primarii care au acționat omenește, luând mai mult decât le trebuie. Rezultatul desfrâului bugetar a făcut ca la numai o lună după măririle de salarii, mai mulți primari să se înființeze la București pentru a cere rectificări bugetare: săracii, nu le mai ajung banii de salarii! Acum, domnul Dragnea le-ar da, că nu dă de la el, dar ce să vezi? nu mai are nici țara bani. Așa că, săptămâna asta, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a semnat un ordin de ministru prin care încearcă să ia banii înapoi de pe la administrațiile locale și să mai cârpească nițel bugetul național. Ordinul spune că, în virtutea responsabilității fiscal-bugetare, primarii care au semnat pentru salarii neacoperite de bugetele locale riscă amenzi între 2.000 și 20.000 de lei. Frumusețea în tot acest blocaj e că primarii și-au mărit salariile în mod legal. Așa că în mod legal își vor lua lefurile și tot în mod legal vor plăti la amenzi pentru lefurile lor. O să-și dea ăștia la faxuri inter-instituționale cu amenzi și chitanțe de o să ne usture-n…

– La Chițcani, între dealurile domoale ale Vaslului, unde coșurile caselor fumegă ca în poeziile lui Alexandru Vlahuță, s-a întâmplat, săptămâna asta, un lucru strașnic de curios: s-a băgat internet de mare viteză în toată comuna. La inaugurarea aparaturii care deschide peste Chițcani raza magică a internetului au participat Lucian Șova, ministrul Comunicațiilor, Edi Popică, prefect de Vaslui, directori ai companiei de telecomunicații care a implementat drăcovenia și alți oameni de seamă ai Vasluiului. Inițiativa e lăudabilă, dar sunt câteva precizări de făcut: Chițcaniul e unul dintre acele locuri din România unde drumurile sunt un amestec de noroi cu piatră, școlile și grădinițele zac în paragină, dispensarul aproape că se prăbușește peste oamenii care se încumetă să-i treacă pragul, iar tinerii și-au luat demult câmpii și au plecat în străinătate. Așa că, da, s-a băgat internet într-o comună amărâtă din Vaslui, populată cu oameni în vârstă, care, conform relatării din ziarul „Vremea nouă“, cred că internetul este o boală. Acum stăm și noi și ne întrebăm: ăștia din Guvern chiar n-au treabă? Chiar era nevoie să meargă ministrul Comunicațiilor și al Societății Informaționale la inaugurarea de la Chițcani? Bine că n-au luat-o și pe Gabriela Firea!

[adinserter block=”1″]

– Hai că avem și una de bine, cum îi place doamnei Doina Pană. Și, ca să vezi potriveală, e tocmai pe domeniul doamnei: ape și păduri – păduri înconjurate de ape. Fiți atenți, știre frumoasă, constructivă: Platforma civică PACT și-a manifestat intenția de a organiza un concurs de pescuit cu titlul „Prinde peștele cel mare“.

Pe insula Belina…. Județul Teleorman… L-au invitat și pe Dragnea să participe.

Concursul ar urma să aibă loc în data de 15 octombrie, între orele 10.00-17.00. Platforma civică PACT a luat act de afirmațiile domnului Liviu Dragnea care susține că insula cu pricina „a fost trecută în domeniul public al județului Teleorman pentru ca locuitorii de acolo să se poată bucura de un complex de recreere de 5 stele“ și dorește ca prin concursul de pescuit să se implice în valorificarea potențialului turistic al Belinei. Le dorim tuturor participanților, indiferent dacă sunt pescari sau procurori, fir întins!

– Acum, după toate cele prezentate mai sus, chiar urmează o știre utilă și constructivă: Ambasada Statelor Unite ale Americii a anunțat că în perioada 3 – 7 octombrie se va derula Loteria vizelor. Nu știți de la noi, dar toate detaliile le găsiți aici.

– Daniel, patriarhul nostru, a împlinit săptămâna aceasta zece ani de mandat. Cu această ocazie, el a oferit un amplu interviu publicației „Vestitorul Ortodoxiei” în care a mulțumit pentru „jertfelnicia și dărnicia poporului dreptcredincios” care a contribuit la ridicarea de noi lăcașuri de închinare, în frunte cu Catedrala Mântuirii Neamului. Îi dorim și noi Preafericitului aniversare frumoasă și îl asigurăm că vom rămâne la fel de jertfelnici și pe mai departe, ca să poată termina și el Catedrala, să-și mai înnoiască parcul auto, să aibă pentru tot ce-i trebuie că vorba aia, cine te mai păstorește în ziua de azi fără să-i iasă și lui ceva?

– Ziarul „Obiectiv de Vaslui“ a publicat săptămâna asta un articol foarte bun despre ideea de amendă în România zilelor noastre. Ziariștii vasluieni au plecat de la cazul unui căruțaș pe nume Bogdan Lăcătușu, care a adunat amenzi de peste 160.000 de lei noi, în urma repetatelor abateri: lasă calul la păscut prin parcurile Vasluiului, merge cu căruța pe unde vrea, încalcă toate regulile rutiere. Are atât de multe procese verbale încât autoritățile i-au comasat dosarele într-unul singur, ca în cazul Dosarului Revoluției. Căruțașul vasluian n-a plătit niciodată vreo amendă, mizând pe un singur lucru: neștiința oficialilor statului de a colecta. Autoritățile vasluiene își cunosc limitele și nici nu speră să încaseze mare lucru din amenzi. La facere bugetului se cam evită subiectul pentru că… până la urmă… cum să-i iei omului dacă n-are? Eugen Boț, directorul economic al Primăriei Vaslui, spune că, în județ, cunoștințele cetățenilor sunt foarte limitate când vine vorba de pedepse pecuniare. Unele amenzi ar trebui încasate de la societățile din Vaslui, care ar trebui să pună poprire pe conturile unor angajați, dar, spune Boț, mulți agenți economici nu cunosc termenul de „poprire“.

– Titlul săptămânii merge la „Vrancea 24“: „Primăria Focşani alocă bani de la buget pentru combaterea corupţiei“. Dăm click și aflăm: „Municipalitatea din Focşani va aloca de la buget suma de 2.000 de lei pentru realizarea unor materale informative care vor fi folosite în activităţi preventive. Se vor tipări 100 de afişe A3 color, 500 de pliante A4, 600 de flyere conţinând mesaje ce promovează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei“. Să mai zică cineva ceva de alde Oprișan! Noi v-am zis că Vrancea e altceva, domne!

– Cine n-are drum prin județul Timiș ar trebui să-și facă. Acolo va întâlni prostia perfect instituționalizată. Iată ce s-a gândit Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara să facă pentru a reduce numărul de accidente rutiere: emoticoane. „Pe DN68A, între Holdea (jud. Hunedoara) şi Margina (jud. Timiş), au fost montate, experimental, din 3 în 3 kilometri, panouri care sperăm să vă ajute în timpul parcurgerii unui traseu greu. Fiind un sector periculos, vă îndemnăm să evitaţi depăşirile, acestea fiind cel mai des cauza unor accidente grave”, transmite Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pe Facebook.

http://www.facebook.com/DRDP.Timisoara/videos/482175995478322/

Oameni buni, a trecut vremea emoticoanelor, până și Tolo a renunțat la ele. Dacă chiar vreți să reduceți nenorocirile puneți niște gif-uri, faceți niște meme-uri. Wtf e în capul vostru?

– Vă lăsăm cu această fotografie surprinsă într-o patiserie din Pipera, așezare omenească de la marginea Bucureștiului. Deasupra brânzoaicelor, ca un avertisment, se găsește cartea lui Arsenie Boca „Fiţi îngăduitori cu neputinţele oamenilor“. Poftă bună, îngăduință, serviciu ușor, treacă-meargă, pe săptămâna viitoare!

FOTO: Laura Andreea Popa
FOTO: Laura Andreea Popa
Cele mai recente