HARFELE SĂPTĂMÂNII. Ministrul Transporturilor a inaugurat o cale ferată veche de 130 de ani

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Ministrul Transporturilor își dorea demult să inaugureze și el ceva! Are, săracu’, mai bine de o jumătate de an de mandat și n-a avut noroc să taie măcar o panglică, acolo, să vadă și el cum e. Până la urmă s-a găsit o bucățică de cale ferată abandonată pe la mama dracu’, între Ilva Mică și Rodna Veche, care nu mai funcționa de vreo patru ani. Hotărât cum îl știm, Răzvan-Alexandru Cuc (Cuc, da!, el e la Transporturi) a dat dispozițiile necesare și s-a dat drumul la linie înapoi. Bine, ea e tot așa, veche, cu niște traverse de lemn putrezite, cum a abandonat-o acum patru ani o firmă particulară care preluase traseul. Nu s-a făcut nicio reparație, dar vorba e că trenurile CFR circulă acum din nou pe traseul Ilva Mică – Rodna Veche. Linia repusă în funcțiune a fost construită în 1890 și de atunci n-a mai avut parte de prea multe îmbunătățiri. Acum, după aproape 130 de ani, a venit Cuc să se uite la ea și spună că e bine. El s-a deplasat personal la fața locului și s-a plimbat cu trenul, o „săgeata albastră” frumoasă, repartizată special de CFR. Ministrul s-a urcat în tren și, simțind apăsarea superiorului, ceferiștii au dat bice „săgeții” și au gonit către Rodna Veche cu o viteză care a atins, pe alocuri, chiar și 35 de kilometri la oră. Trenul a reușit, astfel, să parcurgă cei 21 de kilometri (atât e până la Rodna Veche, cât să fie?) în 49 de minute! N-are nimica. Bine că au ajuns sănătoși!

– Ministrul Sănătății a demis-o pe Laura Acatrinei, directoarea adjunctă de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, motivând că, în loc să se ocupe de vaccinarea copiilor, „stă toată ziua pe Facebook și postează bancuri”. Ce să vă facem măi, nene? Pe ăștia i-ați angajat de la partid, pe ăștia-i aveți. În campania electorală, când lipeau afișe, erau buni, acum, când stau și postează bancuri pe Facebook nu vă mai plac. (Mai jos aveți bancul pentru care Acatrinei a pierdut bunătate de funcție. Prost banc!)

– În consiliile locale s-au votat noile grile de salarizare pentru funcționari, motiv pentru care s-a creat forfotă prin primăriile din toată țara, care mai de care să-și mărească salariul. Și ce credeți, și-au mărit? Și-au mărit, cum dracu să nu-și mărească?! De la femeia de serviciu până la primar toată lumea va câștiga mai bine, unii și de două-trei ori mai mult (Merită! Cât să stea și ei degeaba pe niște salarii de mizerie?). Măririle nu s-au făcut după criterii de competență sau după performanțele punctuale ale angajaților. Nu! S-a discutat omenește, fiecare cam cât ar vrea și cam cât ar avea nevoie. Iulian Găină, primarul comunei Tarcău din județul Neamț, a fost cel mai cumsecade: „În dimineața în care trebuia să stabilim salariile, am mers în fiecare birou și le-am spus angajaților să scrie pe un bilețel numele și salariul pe care și-l dorește, dar să fie motivat”. Într-o atmosferă de Secret Santa, funcționarii din Tarcău și-au fixat salarii frumoase, le-au aprobat și s-au îmbrățișat fericiți. Nimeni nu va mai câștigă sub 3.000 de lei în primăria Tarcău! Situația e similară în toate primăriile din țară, iar pe lângă funcționari au mai primit măriri și alți angajați din subordinea autorităților locale, cum ar fi polițiștii locali, care au ajuns să câștige mai bine decât cei din poliția națională. La Botoșani, de exemplu, agenții de la locală au speculat foarte bine momentul și, când au aflat că funcționarii își măresc lefurile, au pus-o de-o grevă spontană în fața primăriei, cerând să li se dea și lor. Au pătruns apoi în ședința de consiliu local, unde au supravegheat, îmbrăcați în uniforme, votul care le-a consfințit mărirea salariilor. Așadar, încheiem o săptămână fructuoasă, în care am putut constata că funcționarii publici pot fi foarte rapizi și eficienți. Când e vorba să-și rezolve pentru ei se mișcă de nici nu-i mai recunoști.

– La Huși, angajații primăriei nu și-au putut negocia măririle de salariu în liniște, din cauza unui cetățean de 27 de ani care a amenințat că aruncă primăria în aer. El era supărat pentru că funcționarii hușeni nu voiau să-i elibereze certificatul de naștere. După intervenția jandarmilor, s-a dovedit că scandalagiul avea, de fapt, certificat de naștere, dar dorea, probabil, să testeze promptitudinea autorităților hușene. Nemulțumit, el a intrat biroul primarului Ion Ciupilan și și-a aruncat ostentativ documentele pe biroul edilului, spunând că nu mai are nevoie de ele. Ciupilan a comentat pentru „Vremea Nouă”: „Asta e, le ducem pe toate”.

– Unu’, cu o magaoaie de mașină, a fost filmat în timp ce rula cu ea pe spațiul verde de lângă liniile de tramvai aflate pe undeva prin sectorul 3 al Bucureștiului. Șoseaua era liberă, dar el se urcase pe-acolo, să arate că nu mai e nimeni ca el. După ce a râs tot internetul, după ce s-au făcut glume că „ia uite prostul pe unde merge cu jeep-ul”, a dat SRI-ul comunicat: stați așa, că e prostul nostru! Serviciul Român de Informații ne-a explicat că degeaba râdem, pentru că mașina de teren (aparținând Brigăzii Antiteroriste) „se afla într-o misiune de exercițiu”. Iar exercițiul presupunea „parcarea și intervenția operativă într-o anumită locație, într-un timp dat”. Mă, să fie-al dracu’! Bine că ne-ați anunțat, ca să nu mai râdem de-acum înainte. Gata, când o să mai vedem indivizi făcând drifturi pe plajă sau lăsându-și mașinile pe avarii în față la Dristor Kepab, o să știm că voi sunteți, antrenându-vă, pregătindu-vă, servind patria.

– Pe lângă mizerie, mâncare proastă și prețuri de-ți sare pălăria de soare din cap, litoralul românesc mai are o mare problemă: lipsa toaletelor publice. Presa centrală relatează că situația e atât de gravă încât s-au sesizat asociațiile care apără drepturile omului și, după ce au realizat un studiu, au constatat că pe tot litoralul românesc se află doar patru toalete ecologice. Turiștilor le sunt încălcate, așadar, drepturile de bază, fiziologice, care nu pot fi amânate niciodată. Pentru aceia dintre dumneavoastră care ați trecut prin astfel de momente grele, vă aduce la cunoștință că puteți sesiza următoarele organizații: Federația Internațională a Drepturilor Omului, Amnesty Internațional, Organizația Europeană pentru Drepturile Omului și alte instituții abilitate.

– Gheorghe Anghel, fostul primar al municipiului Caracal, a fost trimis în judecată pentru, atenție!, 1.000 de fapte de abuz în serviciu. Faptele au fost comise în perioada 2009-2012, de unde rezultă că Gheorghe Anghel comitea, în medie, o faptă de abuz în serviciu pe zi. Se trezea, își bea cafeaua, comitea fapta și abia apoi se mai apuca și el de una alta. Om serios nea Gheorghiță!

– Din mulțimea de bâlciuri care se desfășoară în acestă perioadă pe cuprinsul țării nu se putea să nu se întâmple și una d-asta: la Războieni, în județul Neamț, s-a blocat un carusel cu mașinuțe în care cetățenii din localitate se dădeau cu mare entuziasm. Și cum se dădeau ei, hop!, s-a oprit învârteala și au început să urle care pe unde rămăsese. Au intervenit jandarmii și i-au dat jos cu scara.

Sursă foto: TV Neamț

– Loviți de cel mai aprig val de caniculă din ultimii ani, mulți români s-au trezit și fără apă la robinete. În Piatra-Neamț și câteva comune limitrofe apa a fost oprită pe termen nelimitat, până la remedierea unor grave avarii. De asemenea, în județul Mureș (aflat sub cod roșu de caniculă) apa a fost oprită ca o măsură de pedepsire a cetățenilor care consumă până nu le mai ajunge (așa e, de ce să te mai speli când curg apele de pe tine?). Nu se știe dacă și când va mai curge apă pentru acești greu încercați cetățeni. Ei se vor descurca de acum înainte cum pot, îndurând și modificându-și stilul de viață până la reprimarea celor mai elementare nevoi (pentru drepturile omului consultați sfaturile de mai sus). Vă lăsăm, așadar, sub impactul acestei notificări postate într-o scară de bloc din orașul Piatra-Neamț, reședință de județ din România anului 2017:

Cele mai recente