Sistemul de atenții din școala românească. „M-am trezit cu un voucher cadou și m-am dus în fața elevilor: «Vă place ce-au făcut părinții voștri?»“

George Trifan are 32 de ani și este profesor asociat la Colegiul Național Tudor Vianu, unul dintre cele mai bune licee din România. Într-o societate normală n-ar fi mare lucru de spus de spre el: un profesor bun care își face meseria cu pasiune și se ține departe de compromisuri. Însă noi nu trăim într-o societate normală, așa că Trifan devine un caz special și un om nevoit să înoate mereu împotriva curentului.

A ales să meargă la catedră într-o perioadă în care toți IT-iștii din generația lui fug de această meserie și preferă joburi mai bine plătite în multinaționale. A ales să nu se titularizeze pe post pentru că nu e de acord cu acest mecanism și și-a luat ore în învățământul privat ca să-și sporească veniturile (pe lângă „Vianu”, George Trifan predă și la Școala Metropolitană Arc). A ales să vorbească despre marile probleme din Educație când cei mai mulți dintre colegii lui preferă să tacă pentru a nu supăra pe cineva.

Curajul său de a spune lucrurilor pe nume nu reprezintă vreun act de rebeliune, ci mai degrabă un semnal de alarmă: învățământul e plin de profesori blazați care sunt protejați de reguli absurde. Școala românească e influențată de numiri politice și e viciată de practici nesănătoase, în care cadourile simbolice de la părinți încep să se transforme în șpăgi consistente.

În preajma unui Crăciun, George Trifan s-a trezit cu un voucher de cumpărături strecurat într-o cutie de bomboane. Scandalizat, a returnat voucherul, apoi a mers în clasă și i-a pârât pe oamenii mari în fața copiilor: „Uite, vă place ce-au făcut părinții voștri?”.

E un episod din care răzbate nu doar unul din marile tabu-uri ale sistemului – politica de cadouri din școli, practicată de mulți părinți și acceptată de majoritatea profesorilor – ci și o importantă temă de dezbatere: în ce fel îi pregătește școala românească pe elevi pentru a deveni niște cetățeni responsabili.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente