Un popor de peste un miliard de oameni, o țară imensă, cât să-i încapă pe toți, un secretar general: în China oficial comunistă, Xi Jinping începe să capete profil împărătesc și să se comporte ca o statuie în viață. 

În istorie, absența Chinei din prim-plan a fost mai degrabă excepția decât regula. Nici nu-și amintise bine lumea contemporană de acest adevăr, că s-a și pomenit în fața unui partid-stat mai interesat de ideologie decât de afaceri și parcă tot mai hotărât să-și exporte viziunea, ba chiar să se lupte pentru ea.

Ce forță de atracție are, azi, în lume, combinația dintre logica profitului cu orice preț și supravegherea statală cea mai strictă? Ce presupune actualizarea Revoluției Culturale cu tehnica prezentului? Câtă putere reală are China în România și în partea noastră de lume? Explicațiile vin, în acest episod, de la Sorin Ioniță – analist politic, expert în politici publice și președintele think tank-ului Expert Forum. 

Dar, pentru că nu putem ignora ce se întâmplă, între timp, în România, tot în acest episod veți găsi și o explicație despre noua amnistie formalizată, săptămâna aceasta, de Curtea Supremă și despre posibilele ei urmări.

FOTO: AGERPRES FOTO/ XINHUA


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente