Lupta hibridă pentru locul doi
Bună dimineața!
Când vine vorba de ruși, România n-are nevoie de atacuri hibride. Dă singură cu capul de propriile scenarii, în care, iată, s-au aruncat acum cu avânt electoral toți prezidențiabilii.
Iar asta pare să-i facă bine în sondaje tocmai celui acuzat că este omul lui Putin, George Simion. Sondajele îl arată în creștere și pe Călin Georgescu, admirator al lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu.
1. Povestea lui Simion Simionovici
Foto: Facebook / George Simion
Bătălia pentru locul doi la prezidențiale se dă parte în parte și toți contra George Simion. Doar că loviturile pe tema legăturilor cu Rusia par să-l întărească pe candidatul AUR, în lipsa dovezilor și a unor poziții oficiale. Până ne lămurim, Recorder le-a făcut portretul principalilor candidați.
-
Agentul 000. Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană i-au cerut în cor lui Marcel Ciolacu să spună ce informații a primit de la Chișinău și de la Kiev despre George Simion. Președintele Comisiei SRI, liberalul Ioan Chirteș, n-a mai avut răbdare și a anunțat el că „acolo sunt acuzaţii şi dovezi clare că George Simion a avut întâlniri cu ofițeri GRU şi a încercat să deturneze manifestaţii paşnice, marşuri electorale”. Ba nu sunt deloc dovezi, a sărit Ciolacu, care vrea să rezolve scurt misterul Simionovici: „Nu este agent rus și nu a avut întâlniri cu agenți ruși de spionaj”. Prilej pentru Nicolae Ciucă de a constata că liderul PSD „îl scutură de orice suspiciuni care planează asupra sa şi îl înveleşte părinteşte” pe George Simion.
-
A dat năvală. George Simion a intrat peste Mihai Gâdea în direct, la Antena 3, supărat că televiziunea rostogolea declarații în care era acuzat că este omul rușilor. A răspuns cu nu și nu la toate acuzațiile și nici nu a vrut să asculte imnul Rusiei, așa cum i-au propus gazdele emisiunii electorale. Iar partida asta cu agenturile străine pare să-i prindă bine candidatului AUR, care e pe trend crescător în ultimele sondaje.
-
Surpriza. Aceleași sondaje au mai scos la iveală o năstrușnicie. Crește Călin Georgescu, fosta propunere de premier a AUR, astăzi candidat pe karma lui la prezidențiale. Georgescu a recunoscut singur că este agentul lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu, dar ideile sale se învârt bine pe TikTok.
2. Un „v-am pupat!” de la Ciolacu
Marcel Ciolacu și Keir Starmer, în fața reședinței premierului britanic, miercuri, 13 noiembrie, Londra. Foto: Guvernul României
În timp ce la București se adună întrebările fără răspuns legate de afacerile nepotului și legătura liderului PSD cu Nordis, Marcel Ciolacu a zburat la Londra, unde, conform cutumelor diplomatice de la Buzău, a vrut să-l pupe pe premierul britanic, rămas nedumerit în ușă la Downing Street.
-
Nepotul de milioane. Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței au confirmat pentru HotNews că nepotul lui Ciolacu este în plină procedură cu vânzarea celor două proiecte fotovoltaice pentru care a obținut finanțare prin PNRR de 84 de milioane de euro. Tocmai ce ne spusese premierul că a vorbit el cu nepotul, care i-a spus, clar, că nu vinde.
-
Din Buzău până la Nisa. G4Media scrie despre faptul că Marcel Ciolacu a zburat de mai multe ori la Nisa cu un avion privat închiriat de familia Vicol – Ciorbă pe banii Nordis. Ciolacu a negat și susține că a fost la Nisa, dar cu o cursă de linie: „Nu am beneficiat niciodată de un serviciu plătit de familia Vicol. Avion, bilete de orice fel, hotel sau altceva”. Ciucă îi cere să prezinte biletul de avion. Și dacă tot suntem la Nordis, Recorder a dezvăluit cum a închis ochii Inspectoratul de Stat în Construcții la nereguli grave ale proiectului imobiliar.
-
Ză kiss. Momentul a devenit viral pe net după ce presa a semnalat faptul că premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială la Londra, a vrut să-l pupe pe omologul britanic, Keir Starmer.
3. Moartea lui Andrei
O nouă dramă produsă de sistemul de sănătate. Un adolescent de 16 ani a murit cu zile la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, după ce chirurgul de gardă și-a declinat competența în cazuri de pediatrie și a încercat să-l trimită cu o ambulanță la Craiova. Andrei a murit așteptând ambulanța.
-
Ministru fără responsabilitate. Alexandru Rafila a spus că el, ca om, l-ar fi operat pe adolescentul de 16 ani. Problema e că el, ca om, este ministrul Sănătății și nu pare să resimtă nicio urmă de responsabilitate în fața unui nou eșec al sistemului pe care îl păstorește.
-
Amenzi și anchete. Medicul care ar fi trebuit să-l opereze a fost amendat cu 3.000 de lei și, ca de fiecare dată, s-au demarat anchete. Până se lămuresc autoritățile cine a fost de vină, merită citită mărturia surorii lui Andrei despre ultimele ore petrecute, la spital, alături de fratele ei.
Un nou documentar despre istoria recentă
La Recorder am căutat mereu să urmărim și să explicăm actualitatea, dar ne-am păstrat și obiceiul de a face un pas în spate și de a încerca să vedem cadrul mai larg. În 2019, când s-au împlinit trei decenii de la căderea comunismului, am realizat documentarul „30 de ani de democrație”, ajuns în prezent la 13 milioane de vizualizări.
Acum, România se pregătește nu doar să își aleagă un nou președinte, ci să și încheie un capitol din istoria sa recentă: zece ani sub conducerea lui Klaus Iohannis.
Întoarcerea în timp poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să înțelegem. Ce s-a ales de speranțele de după Colectiv? Cum s-a manifestat puterea politică dincolo de zidurile groase ale Palatului Cotroceni? Am greșit sau nu punând mari așteptări pe umerii unui președinte? La ce dimensiuni a ajuns, pe tăcute, puterea serviciilor de informații în România? Ce-a mai rămas din independența Justiției pentru care s-a ieșit în stradă și pe care Klaus Iohannis a folosit-o ca trambulină electorală?
În căutarea unor răspunsuri, am ajuns la un documentar de peste două ore. „Deceniul Iohannis” – duminică seara, pe Recorder.
O nouă serie de fotografii cu planeta Jupiter, obținute de misiunea Juno, au fost publicate săptămâna aceasta. Foto: NASA / SwRI / MSSS / Jackie Branc
-
Raiul magistraților. E în România! O demonstrează o anchetă RiseProject, care arată cum reușesc judecătorii și procurorii să-și rotunjească binișor salariile deja mărișoare, prin diverse diurne. Tot felul de scheme prin care unii dintre ei reușesc să adune și 30.000 de euro în plus.
-
Cu facturile pe masă. Cotroceniul a fost pus de instanță să publice cheltuielile cu deplasările externe și avioanele de lux ale președintelui Klaus Iohannis, după ce a pierdut un proces cu deputatul USR Claudiu Năsui. Să nu ne grăbim, că e cu recurs. Și tocmai ce-a pus PSD de-o comisie parlamentară care să ancheteze cheltuielile făcute de Administrația Prezidențială și alte instituții ale statului în folosul lui Iohannis.
-
Care troli? SRI a confirmat că a dat de niște troli pe internet, care atacă ceva candidați la prezidențiale, dar spune să nu ne speriem, că nu sunt orchestrate de afară și nici nu pun în pericol securitatea națională. Tocmai ce au găsit și jurnaliștii de la Public Record niște troli pașnici, adică profiluri false care îl laudă la greu pe Ciolacu pe platformele sociale.
-
X și 0. The Guardian, unul dintre cele mai importante publicații din Marea Britanie a anunțat că se retrage de pe platforma X, controlată de miliardarul Elon Musk, proaspăt numit în administrația Trump. Jurnaliștii acuză conținutul toxic promovat de platforma de socializare.
-
E pe bani. PSD a cheltuit cel mai mult în primele două săptămâni de campanie electorală – 37 de milioane de lei, de aproape patru ori mai mult față de tot ce au consumat în total ceilalți competitori, potrivit datelor publicate de Expert Forum.
-
Previziuni. Toți candidații spun că nu vor crește taxele și impozitele în 2025. Surse care au acces la discuțiile dintre Guvern și Comisia Europeană spun, însă, că vor crește.
-
În ciuda instabilității politice, Moldova rămâne o destinație atrăgătoare pentru antreprenori străini din domeniul tehnologiei.
-
Cu un număr din ce în ce mai mare de accidente moto înregistrate în ultimii ani pe șoselele României, membrii clubului Ride & Ride au 10 voluntari acreditați să intervină în caz de urgență, iar planul e să ajungă la 100.
-
DE CITIT. Un reportaj ca un thriller despre cursa contracronometru a unor bicicliste din Afganistan pentru a-și salva viețile după revenirea la putere a regimului taliban, în 2021.
-
DE VĂZUT. O nouă serie de șase episoade despre viața pilotului brazilian de Formula 1 Ayrton Senna va intra pe Netflix la finalul lunii noiembrie.
-
DE VĂZUT. Noua ediție din emisiunea „Ce ne enervează”, în care jurnalistul și scriitorul Mihai Radu ne arată de ce e în dezavantajul nostru ca marile partide să fie împreună la putere, cum apar în Parlament partide pe care nu le-am votat și ne bucurăm că avem Bolojan, deși știm noi oare ce e acela un Bolojan?
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
În anul 2020, în plină pandemie de coronavirus, Elif Shafak, cunoscuta scriitoare turco-britanică a publicat acest volum, acest eseu, tradus imediat și în limba română: Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării.
Dintr-un motiv sau altul, nu am ajuns să-l citesc atunci. L-am citit acum, aproape cinci ani mai târziu (da, au trecut cinci ani de la izbucnirea molimei din Wuhan).
Elif Shafak a dat glas fricilor, anxietăților și speranțelor oamenilor în timpul acelei mari crize, astăzi deja uitate. Printre întrebările pe care și le-a pus a fost și cum ar trebui să arate lumea după?
Acum suntem după. Și lumea nu arată deloc așa cum își închipuia și spera Shafak, care are o agendă foarte de stânga, profund umanistă, bazată pe toleranță și o voce pentru fiecare.
Shafak scrie, de altfel, pagini spendide despre ce înseamnă a fi auzit. Dar lumea nu arată așa. Dimpotrivă, se întoarce spre despoți, stinge luminile și îmbrățișează întunericul.
Cartea lui Elif Shafak a trecut fără ecou. Oamenii și-au pierdut luciditatea, epoca dezbinării a triumfat (deocamdată) și a fi auzit a rămas încă o speranță neîmplinită. O carte care se citește cu un nod în gât.
-
„Când veți investi în profesori, veți vedea rezultate bune la PISA”, spune un profesor de științele educației
-
O serie de celebrități din Marea Britanie împărtășesc cel mai bun sfat pe care l-au primit
-
Lucratul în picioare la birou nu compensează riscurile asociate cu un stil de viață sedentar
-
De ce balsamul de rufe nu este benefic pentru haine și nici pentru mediu
-
O pizzerie napoletană din New York a fost desemnat cea mai bună din lume pentru al doilea an la rând
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.