Marșul ipocriziei

19523
Aproximativ 100 de preoți au defilat, duminică, pe străzile municipiului Slatina, într-o manifestație care s-a dorit a fi un imbold pentru mobilizarea oamenilor la referendumul din week-end.
Aproximativ 100 de preoți din județul Olt au defilat, duminică, pe străzile municipiului Slatina, într-o manifestație care s-a dorit a fi un imbold pentru mobilizarea oamenilor la referendumul din week-end.

Bisericile au devenit prea mici pentru ambiția uriașă cu care Patriarhia se implică în campania pentru referendum. În județul Olt, Episcopia Slatinei și Romanaților a scos preoții în stradă și i-a pus să mărșăluiască pe bulevarde, pentru apărarea valorilor neamului.

Am fost la Slatina să vedem primul din cele cinci marșuri programate în această săptămână (celelalte orașe din listă sunt Caracal, Corabia, Balș, Drăgănești-Olt). Ne-am întors cu imaginea unei defilări în sutană, un pelerinaj urban făcut nu din convingere, ci din obligație.

Pentru preoții de la talpa ierarhiei bisericești, referendumul pare mai mult o povară care îi apasă pe umeri cu greutate ordinelor venite de sus: trebuie să țină predici mobilizatoare, să mărșăluiască pe străzi, să scoată credincioșii la urne. Popii se scarpină pe sub culioane și se sfătuiesc între ei: „Noi, pe la țară, mai putem să îi scoatem, dar la oraș va fi greu”. Un tânăr preot, cu un copil în brațe, spune tot adevărul acestei povești: „Să voteze ce-or vrea, numai să iasă!”. Tălmăcit pe limba mirenilor: nu ne interesează gândurile și ideile voastre despre familie. Important e să ne iasă afacerea asta.

Marșul de la Slatina a fost condus de episcopul Sebastian, care i-a îndemnat pe preoți să pornească pe bulevarde cu smerenie, purtând în suflet rugăciune intimă pentru reușita la referendum: „Să treacă, să fie ratificat!”.

Popii au cântat un „Bucură-te, Marie!” și au bătut niște cruci mari, dar odată plecați în marș și-au văzut de-ale lor. Din discuțiile purtate de-a lungul traseului a rezultat foarte clar că, până la apărarea neamului, cinstiții părinți au teme mai importante de aprofundat: cum se păcălește o babă, cum poți să șmecherești certificatul de înmatriculare la o mașină, la câți kilometri se schimbă injectoarele și EGR-ul.

Ceea ce s-a vrut a fi un marș pentru conservarea valorilor morale, a arătat mai mult ca un marș al ipocriziei. Un amestec de solemnitate religioasă și bagabonțeală de stradă care ne arată clerul ortodox așa cum este el în Anul Domnului 2018.

Dacă sunteți dintre aceia care vor să vadă doar solemnitatea, vă punem la dispoziție un link spre Trinitas TV. Dacă vreți să priviți întregul tablou, vă punem la dispoziție videoreportajul de mai jos.

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()