Au reparat justiția și nu știam
Bună dimineața!
Într-o lume normală, aproape oricine ar trebui să-l poată învinge pe Donald Trump. Poate ați uitat, dar Trump este cel care a propus lansarea bombelor nucleare pentru a opri uraganele. Tot el a vorbit despre spălarea cărbunelui pentru a produce energie curată, a vrut ca pacienții Covid să fie injectați cu dezinfectant și a lansat ideea pedepselor pentru femeile care fac avort. Dar nu suntem într-o lume normală. Donald Trump are mari șanse să devină iar președintele Statelor Unite.
1. Cine luptă cu Trump
Foto: Mediafax Foto
Joe Biden a renunțat la candidatura pentru prezidențiale. Kamala Harris a primit misiunea de a lupta cu Donald Trump. Nu e încă oficial, dar democrații s-au aliniat deja în spatele vicepreședintelui american.
-
Cine este Kamala Harris. Vine dintr-o familie de migranți. A fost procurorul general al Californiei, cel mai mare stat ca populație din SUA. În mandatul ei a crescut rata condamnărilor, mai ales legate de droguri. Foarte multe încarcerări au fost pentru marijuana, drog pe care Harris a recunoscut că l-a consumat și care a fost legalizat mai târziu. Din funcția de vicepreședinte, ea a fost implicată în politică externă, mai ales pe probleme de migrație.
-
Primele mutări. În 📺️ primul discurs de după anunțul lui Biden, a făcut o paralelă între cariera ei de procuror și cea a lui Trump de „infractor”. Publicul a izbucnit în urale: „Lock him up!” (închide-l). Harris a refuzat să participe la discursul lui Netanyahu în fața Congresului american. Ea și alți zeci de democrați au luat aceeași decizie în semn de protest față de bombardamentele din Gaza.
-
Ce urmează. Haosul din tabăra democraților s-a mutat acum în cea a republicanilor. Întreaga strategie a echipei Trump trebuie regândită. Dar planul B pare că deja exista. Trump a spus despre Harris că vrea executarea bebelușilor. Analiștii spun că, prin numirea Kamalei Harris, multe femei vor renunța la votul pentru Trump. La fel ar putea proceda și mulți fani moderați MAGA.
2. Reclamă electorală cu statul de drept
Foto: Mediafax Foto
Comisia Europeană a publicat ultimul raport privind statul de drept. Într-un an cu legi electorale modificate pe genunchii lui Ciucă și Ciolacu, capitolul despre țara noastră este unul surprinzător de pozitiv.
-
Ce scrie în raport. Comisia ne laudă cel mai mult pentru lupta împotriva corupției și pentru progresele la capitolul integritate și controlul averilor. Pare că autorii au greșit țara. Probabil că n-au auzit de Iulian Dumitrescu, Cătălin Cîrstoiu sau Piedone. Raportul este mană cerească în anul ăsta super electoral. Gorghiu și Ciucă au anunțat că este cel mai bun de până acum. Atât de bun încât PNL l-a transformat în articol publicitar.
-
Criticile magistraților. Dacă politicienii s-au bucurat, magistrații s-au revoltat. Asociația Forumul Judecătorilor a transmis că acest raport nu reflectă situația sistemului judiciar de la noi și că nu va mai dialoga cu Comisia: „Refuzăm ca onorabilitatea membrilor să fie folosită pentru discursuri și înțelegeri politice”. Și Centrul Român de Politici Europene a avut o reacție la fel de critică.
-
De unde atâtea laude. Raportul a fost scris în perioada în care Ursula von der Leyen negocia pentru un nou mandat de președinte al Comisiei. Știm prea bine cum e în campanie. Dan Tăpălagă a găsit șapte posibile motive pentru care raportul a trecut pe la salonul de înfrumusețare înainte de publicare.
3. Agresorul de genii
Cazul bărbatului supranumit „antrenorul de genii” a zguduit România. Kristof Lajos, considerat expert în educație, a fost prins de polițiști în timp ce întreținea relații sexuale cu un copil. Pe lângă fapta în sine, șochează nepăsarea autorităților și explicația bărbatului: „eram somnambul”.
-
Cum a scăpat până acum. Până să fie prins în flagrant, bărbatul a fost reclamat de un călător din metrou pentru comportament deplasat față de un copil. Copilul era fratele mai mic al celui agresat. Același Lajos a fost prins îmbrăcat sumar alături de un copil dezbrăcat. La IML nu s-a dovedit că ar fi întreținut relații sexuale. Și iar a scăpat. Mama victimei depusese trei plângeri împotriva lui. Toate au fost clasate din lipsă de probe.
-
Cum acționa. Mama băiatului agresat povestește că Lajos avea o obsesie pentru copilul ei. A încercat să-l îndepărteze de părinți, i-a oferit bani, haine și aparatura electronică. Planul pedofilului a funcționat și băiatul a început să creadă că familia lui îi vrea răul, iar singurul care-l poate proteja este chiar el, agresorul. Știm că nu este cea mai plăcută lectură de weekend, însă astfel de cazuri sunt tot mai dese și trebuie să știm cum să ne apărăm copiii.
Un protest împotriva premierului israelian Beniamin Netanyahu și pentru eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas, în fața ambasadei SUA din Tel Aviv. Foto: Agerpres
-
De ce nu doborâm dronele. Au intrat din nou drone rusești pe teritoriul României. Au fost cuminți, doar au picat la noi. Le-au doborât ucrainenii. Noi nu putem. Nu avem lege care să ne permită așa ceva. Ciucă a reacționat prompt și ne-a anunțat că, în cel mai bun caz, la toamnă vom avea legea: „să treacă această perioadă a analizelor”. Sau măcar războiul.
-
Unde e urgența? Pentru legea urșilor s-a organizat sesiune extraordinară. Era urgență majoră să crească numărul de urși care pot fi împușcați. Dar autoritățile nu au respectat nici vechea lege. Cota stabilită pentru septembrie 2023 – iunie 2024 a fost departe de a fi atinsă. Din cota de intervenție de 80 de urși au fost împușcați cinci.
-
Cel mai cald. Luni, 22 iulie, este oficial cea mai fierbinte zi din istorie. 17.5 grade Celsius a fost temperatura medie globală, cu 0.06 grade mai mult decât cu o zi înainte, data vechiului record. În Antarctica s-au înregistrat cu 12 grade mai mult decât ar fi normal în această perioadă.
-
Olimpiada a început, dar parizienii se bucură cel mai puțin. Mulți au plecat din oraș. Sperau să-și închirieze locuințele la prețuri bune și așa să scape și de măsurile draconice. Turiștii s-au speriat însă de prețuri și au preferat să rămână la televizor. Vineri, rețeaua feroviară a fost paralizată prin incendii provocate. Nici măcar vremea nu ține cu organizatorii. Sunt anunțate furtuni în perioada următoare.
-
Încă un azil al groazei. În județul Neamț a fost găsit un alt cămin de stat în care persoane cu dizabilități trăiau în condiții greu de imaginat. Casa Colibri din Războieni are o capacitate de 32 de persoane, dar 50 de oameni erau înghesuiți acolo. Nu aveau aer condiționat, haine de schimb sau paturi curate, deși în magazie erau și saltele și lenjerii noi. Au fost puse pe paturi după ce căminul de stat a fost amendat.
-
Pisicile aristocrate din Sectorul 6. Am zis să încheiem cu o știre pozitivă. Primăria Sectorului 6 a amplasat primele căsuțe pentru pisicile fără adăpost. Sunt construite de cei de la Administrația Domeniului Public și pot caza trei feline. Numai că prețul unei căsuțe ajunge la 1.000 de euro. În magazine costă de zece ori mai puțin. Na, mai plătești și zona, nu doar condițiile.
-
Via Transilvanica a fost inclusă de revista Time pe lista celor 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024.
-
Cel mai romantic traseu pentru plimbare, Via dell’Amore, se redeschide astăzi după mai bine de un deceniu.
-
DE CITIT. Două texte de Mihai Mincan, publicate în Scena9 (aici și aici), despre muzica în care ne refugiem atunci când viața ia o curbă bruscă. (O recomandare de la Cristian Delcea)
-
DE CITIT. O fiică a încercat să recreeze călătoria prin Europa care i-a marcat copilăria tatălui său, înainte ca demența să-i răpească de tot amintirile. (O recomandare de la Alex Enășescu)
-
DE VĂZUT. Un fost antrenor explică de ce testele anti-doping sunt ușor de eludat și mulți sportivi care se dopează nu sunt depistați niciodată. (O recomandare de la Alex Enășescu)
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Salman Rushdie este unul dintre eroii mei. Și nu doar pentru că a fost condamnat la moarte de fanatici, acum zeci de ani. Și nu doar pentru că a cunoscut atingerea cuțitului, fiind înjunghiat de un nebun religios, suferind în numele libertății de a scrie ficțiune după bunul plac.
Salman Rusdhie este un mare romancier (Copiii din miez de noapte, Versetele satanice – o atestă).
Dar mie îmi place mai ales ca eseist. Ca atare, “Patrii imaginare” este una dintre cărțile mele preferate de la Salman Rushdie.
Nici nu știu cui să îi recomand această carte. Sunt texte scrise cu decenii în urmă, care vorbesc despre India, despre politică locală și internațională, despre literatură și despre prejudecățile rasiale din Marea Britanie.
Acestea nu sunt neapărat teme care să miște inima unui european din est, în post-comunism, în această nesfârșită tranziție, mai ales într-o vară caniculară în care inflația galopează.
Așa că o recomand simplu: e o carte pentru aceia care îl îndrăgesc pe Salman Rushdie, pentru cei care prețuiesc erudiția, inteligența și empatia sa, care îl fac o mare figură literară, una dintre cele mai importante din ultimul secol. “Patrii imaginare” e o carte pentru salmaniști.
Poți susține jurnalismul independent făcut de Recorder și prin achiziționarea unui produs din Shop.
Vânzarea produselor din shop nu are ca scop obținerea de profit. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care merg în contul Recorder, deci se transformă într-o donație pentru jurnalism.
-
Secretul care i-a schimbat cariera lui Jerry Seinfeld: singurul lucru care contează în orice activitate este măiestria
-
Consumul moderat de alcool nu prelungește viața, dar nici nu crește semnificativ riscul de probleme de sănătate
-
Copiii au nevoie de experiențe care le provoacă uimirea
-
Cât se lasă bacșiș în Italia, Franța și alte țări europene
-
Un scurt ghid al Parisului și 6 dintre cele mai tentante patiserii din oraș
-
15 reguli nescrise pentru cei care călătoresc în Londra
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.