Autentic românesc
Bună dimineața! Pe oriunde te găsim în minivacanța de Ziua Națională. În vremuri în care părem tot mai preocupați de autenticitate, noi, la Recorder, am încercat să aflăm ce e autentic românesc, cel puțin în privința modului în care vedem viitorul. Dar până atunci, iată ce-am mai avut ocazia să descoperim în această săptămână despre societatea în care trăim.
1. Poliția în derivă
Multe întrebări a ridicat activitatea Poliției în ultimele luni, de la cum au acționat agenții în cazul accidentului din localitatea 2 Mai, la condițiile în care se învață la Academia de Poliție, la cum a reușit să fugă din țară primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, fix înainte de condamnarea definitivă la închisoare.
Foto: Facebook/Sindicatul Europol
-
Urmărirea lui Cherecheș. În cele din urmă, primarul, care a folosit actul de identitate al unei rude pentru a trece granița, a fost prins în Germania. Și acolo ar fi încercat să scape, dar nu i-a mers.
-
Țapi ispășitori. Pentru fuga lui Cherecheș au plătit cu funcția mai mulți șefi din Ministerul de Interne, inclusiv cel al Poliției de Frontieră. Dincolo de superficialitatea controlului la graniță, au lipsit și măsurile concrete de monitorizare a lui Cherecheș de către Poliție. În ciuda numeroaselor eșecuri, șeful Poliției Române rămâne în funcție, atrage atenția sindicatul Europol la Știrile Zilei de la Recorder.
-
Alți fugari. Printre cei condamnați în România, care s-au refugiat în Italia, sunt Daniel Dragomir și Ionel Arsene. În Franța, o instanță a refuzat extrădarea lui Paul al României, condamnat la închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a Pădurii Snagov. Parlamentul român, între timp, a adoptat o lege prin care cresc pedepsele pentru fugarii care nu se prezintă în șapte zile pentru a executa pedeapsa.
-
Ce lipsește în Poliție. Europa Liberă face o listă a celor mai mari probleme ale Poliției, între ele pregătirea insuficientă a agenților, deficitul de personal și lipsa dotărilor.
-
Poliția chemată în instanță. Bărbatul din Dolj confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu și ridicat din greșeală de trupele speciale vrea să dea în judecată Poliţia Română. Spune că a primit scuze doar de la procuror și că viața i-a fost afectată.
2. Din nou corupție
Săptămâna trecută vă arătam cum fețe bisericești sunt dispuse să fie părtașe la corupție. Preotul ortodox Petrică Leașcu revine cu noi filmări cu camera ascunsă în care arată cum se tranzacționează parohiile ortodoxe și până unde ajung șpăgile.
-
Cazul pe scurt. După ce în 2010 i s-a deschis un dosar penal, Leașcu a rămas preot nesalarizat. Slujește acum la o biserică de lângă Onești. A mers să ceară un post salarizat la superiorul său direct și, după ce a avansat posibilitatea de a da bani pentru asta, a ajuns până în biroul arhiepiscopului Romanului și Bacăului.
-
Mită în trafic. Mai mulți polițiști din Vaslui au fost reținuți săptămâna aceasta. Anchetatorii spun că au aranjat cu doi șoferi să meargă cu viteză mică pentru a forța alți conducători auto să-i depășească pe linia continuă. Apoi, agenții cereau între 100 și 1.500 de lei pentru a nu le reține permisele.
-
Acuzații pierdute pe drum. Doi judecători acuzați că ar fi cerut șpagă, al căror proces s-a încheiat cu prescrierea faptelor, primesc salarii restante de două milioane de euro. Ambii fuseseră condamnați în primă instanță. Spotmedia.ro scrie între timp despre cum a fost clasat un dosar de achiziții ale SRI. Procurorul de caz a fost îndepărtat din DNA.
-
Fără imunitate. În dosarul achiziției de vaccinuri în pandemie, fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au rămas fără imunitate și pot fi urmăriți penal. Câteva întrebări în legătură cu acest dosar.
3. Pas înainte pentru reciclare
Foto: Agerpres/Alex Micsik
De săptămâna aceasta a intrat în vigoare sistemul garanție-returnare (SGR). Băuturile, marcate cu un logo specific, vor costa cu 50 de bani în plus, pe care îi putem primim înapoi când returnăm ambalajul. Sistemul e disponibil deocamdată doar în unele magazine.
-
Colectare. Pot fi returnate astfel ambalaje din sticlă, plastic sau metal de până la trei litri. Trebuie să fie goale, neturtite și să aibă eticheta, pentru a putea fi scanate de automate. O perioadă ambalajele noi, cu logo special, vor circula în paralel cu recipientele vechi, în funcție de stocurile magazinelor. De la 2% estimat în decembrie, până la 1 iulie ar trebui ca tot raftul de băuturi al magazinelor să conțină doar ambalaje SGR.
-
Sortare. În comuna Bonțida din Cluj a fost deschis primul centru, parte din acest sistem, în care vor fi sortate și numărate ambalajele strânse de la comercianți. Apoi vor fi duse la companiile de reciclare, care le vor folosi pentru a produce noi ambalaje de băuturi. În astfel de centre ar urma să lucreze cel puțin 500 de persoane.
-
Ce spun datele. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, recunoaște că suntem la un grad de colectare separată rușinos, de 12%. Despre haosul din strângerea datelor privind reciclarea v-am povestit în această investigație Recorder. Panorama arată într-un infografic de unde a importat și către cine a exportat România deșeuri de plastic.
1 Decembrie e foarte rar despre realitatea autentică a României. Despre grijile și fricile oamenilor și despre ce-i preocupă cu adevărat pe cetățenii ei.
An de an, politicienii și grupajele de știri ne mută atenția spre caserolele cu fasole și ciolan împărțite gratis la serbările din piețe și parcuri, spre stegulețele fluturate de copii zgribuliți și spre tancurile care defilează pe bulevardele Bucureștiului.
Însă, dincolo de festivism, ce îngrijorări plutesc peste România de azi? Ca să obținem o imagine cât mai autentică, am ales să ne îndreptăm camerele de filmat spre oamenii de pe stradă, cu o întrebare simplă: ce te sperie la ziua de mâine?
Un fotograf spaniol documentează ultimele locuri de pe Pământ în care cerul înstelat se vede limpede. Foto: Jordi Busqué
Lanț uman făcut de elevii de la Colegiul Gheorghe Lazăr din București între liceu și cea mai apropiată casă de pariuri, aflată la 180 de metri distanță. Foto: Facebook/Salvați Copiii România
-
Copii la păcănele. 14% dintre copiii chestionați de organizaţia „Salvaţi Copiii” recunosc că au practicat jocuri de noroc pe bani. 40% spun că au prieteni implicați în astfel de activități. ONG-ul cere măsuri urgente pentru combaterea dependenței de jocuri de noroc la minori.
-
Moștenirea caselor de copii. Mii de copii au murit în căminele comuniste, dar în justiție sunt zero condamnări.
-
Reapare Bivolaru. După ce a făcut pușcărie în România pentru act sexual cu un minor, Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța pentru viol și trafic de persoane. Mărturii ale victimelor, citate de presa franceză, arată cum acestea erau manipulate și li se confiscau actele de identitate.
-
Gata de show. David Popovici povestește cum a trecut peste rezultatele sub așteptări de la Mondialele de la Fukuoka. Speră să reușească să inspire cât mai mulți copii cu ocazia Campionatelor Europene de înot în bazin scurt. Au loc săptămâna viitoare, la Otopeni.
-
Mobilizare. O cafenea socială din Cluj-Napoca, unde lucrează persoane cu dizabilități, a fost salvată de la faliment cu ajutorul comunității. După ce proprietarul afacerii a cerut ajutor pe Facebook, oamenii la care a ajuns mesajul au plasat mii de comenzi pentru seturi de cafea.
-
Upgrade. Dacia a prezentat noul Duster 3. Are și motorizare hibridă, iar prețul pentru modelul de bază ar urma să fie sub de 20.000 de euro.
-
Un milion de case temporare. O arhitectă din Pakistan a găsit o cale de a folosi bambusul ca material pentru construcția de case rezistente la inundații.
-
20 de zile în Mariupol. „Războaiele nu încep cu bombardamente, încep cu liniște”. Februarie, 2022: o echipă de jurnaliști Associated Press ajunge în Mariupolul încercuit de tancuri, în prima zi a invaziei rusești. Pe măsură ce orele trec iar liniștea devine zgomot de șrapnel, aparatele de filmat ale reporterilor de război ne dezvăluie ceva cu totul hipnotic: vedem lucruri comparabile ca forță și groază cu paginile de final ale Bibliei. Apocalipsa filmată în fugă. Camera surprinde oamenii în fața unui sfârșit imposibil de evitat. Copiii le mor, casele se fac una cu pământul, pomii se sfărâmă în milioane de așchii. Iar într-o zi, în acest oraș asediat, în care viața abia mai pâlpâie, un bărbat fură o minge de fotbal dintr-un magazin devastat. Vedem totul în clar. De alături, o femeie îi strigă disprețuitor: „ce o să faci acum? O să te joci cu mingea, nenorocitule?!”. Într-un amestec de frustrare, furie și rușine, bărbatul aruncă mingea înapoi în magazin și o ia la fugă. Un documentar excepțional despre cum vine sfârșitul lumii peste niște oameni care încă speră că vor mai avea zile să joace fotbal în parc, într-o duminică. Este disponibil (cu conexiune VPN la o rețea din SUA) pe canalul de YouTube al platformei Frontline. Am descoperit acest film datorită lui Ionuț Iordăchescu, un excelent reporter AFP, care în ultimii ani a fost în cele mai fierbinți zone de conflict, relatând cu respect pentru oameni și pentru meseria de jurnalist. (o recomandare de la Cristian Delcea)
-
Podcast. Nimeni nu înțelege, de fapt, ce e Twitter. Iar Elon Musk e doar ultimul dintre miliardarii care n-au reușit să înțeleagă rețeaua socială cu mult mai multă influență decât i-ar permite numărul de utilizatori. Un documentar audio cu o „distribuție” uimitoare, de la revoltații defunctei Primăveri Arabe până la Ashton Kutcher, prins într-o neverosimilă competiție cu CNN. (o recomandare de la Filip Standavid)
-
Oamenii Dreptății. Un spectacol cu povești de la oameni pentru care ideea de dreptate este fundamentală în parcursul devenirii lor. Pe 8 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Luceafărul București. Printre cei care vor urca pe scenă: Doru Trascău de la The Mono Jacks și antropologul Alec Bălășescu. (o recomandare de la Ani Sandu)
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Viața lui Gabo
Sunt printre aceia care cred că Gabo Marquez a fost și cel mai talentat, și cel mai iubit scriitor dintre cei care au ajuns celebri în secolul XX.
Gabriel Garcia Marquez și-a scris marile sale cărți (de la „Vijelia” la „Toamna Patriarhului” și de la „Un veac de singurătate” la „Dragostea în vremea holerei”) și a ajuns, ca prin farmec, bogat, plin de glorie, adorat.
Și-a scris până și autobiografia („A trăi pentru a-ți povesti viața”). A făcut și jurnalism la un nivel uluitor.
Ce se mai poate spune, așadar, despre Gabito? Toată lumea cumva a auzit de el, mulți l-au și citit, unii s-au uluit, atâția au încercat să-l pastișeze și și-au frânt, literar, gâtul.
Realismul magic nu și-a pierdut puterea de seducție și de fiecare dată când deschizi o carte de-a lui Gabo lumea devine fantastică.
Iar literatura lui stă pe o viață, o viață teribilă, copleșitoare, e ca și cum Gabo ar fi fost un personaj de-al lui Gabo.
Cărțile lui Garcia Marquez sunt adevărate pentru că se înalță pe această autenticitate neverosimilă. Nu mă credeți? Citiți-i viața lui Gabo, așa cum a scris-o biograful său, Gerald Martin! E fără înflorituri, viața pur și simplu.
Gabito n-a avut doar cea mai frumoasă operă din secolul XX, a avut și una dintre cele mai interesante vieți de scriitor din toate timpurile. Atât am vrut să vă reamintesc.
-
Un antropolog explică de ce singurătatea nu înseamnă doar izolare socială
-
Nu toate perioadele de încercare au o semnificație mai adâncă, cel puțin pe termen scurt
-
90 de minute de somn profund și un pui de somn în mijlocul zilei contează mai mult decât 8 ore de somn pe noapte
-
Copiii recunosc vocea mamei încă din ultimul trimestru de sarcină, iar asta ar putea contribui la dezvoltarea abilităților lingvistice
-
Timpul petrecut în natură are un impact profund și benefic asupra creierului
-
Cum să îți organizezi frigiderul pentru a preveni risipa alimentară
-
O listă cu 12 locuri de vizitat în Europa în 2024
Mulțumim că ne urmărești. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva.
Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.