Candidații din turul trei
Bună dimineața!
Călin Georgescu este de acum istorie. Sigur, democrația noastră ar fi ieșit mai puțin șifonată dacă era învins la urne. Dar cine ar lăsa în casă un om care strigă în gura mare că o să spargă toate geamurile și televizorul odată ce intră pe ușă? Poate doar americanii.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

1. Cum am scăpat de Georgescu

Foto: Alexandru Dobre / Mediafax
Decizia de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu a fost luată, surprinzător, de Biroul Electoral Central. Ne imaginam că BEC este ca doamnele de la ghișeu care verifică dacă avem toate copiile la dosar. Însă biroul s-a bazat pe decizia CCR de anulare a turului doi și i-a zis pas celui mai dubios personaj pe care l-a dat politica românească.
-
Reacția. Decizia BEC a venit duminică seară, iar fanii lui Georgescu s-au strâns rapid în fața sediului din centrul Capitalei. La început, s-au forțat câteva garduri, mai mult pentru impresia artistică. În spatele primelor rânduri se pregăteau însă dalele din pavaj care au fost aruncate spre jandarmi. Au fost incendiați câțiva copăcei și câteva scânduri. Cel mai grav este că mașina echipei Digi24 a fost răsturnată și aproape incendiată. Și nici colegilor care
️ au filmat din mijlocul protestatarilor nu le-a fost ușor.
-
Instigatorii. În noaptea deciziei, Potra și-a îndemnat mercenarii să iasă pe stradă cu armele. George Simion a spus cu o privire pierdută că „cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți”. Nu au fost ascultați. Violențele au fost de scurtă durată și s-au oprit sub nivelul unui Steaua – Dinamo. Apropo, iar a apărut teoria că ultrașii au provocat haosul de la BEC. Chiar dacă Simion ne-a certat că nu-i înțelegem metaforele, Parchetul General a deschis dosar penal. La fel și pentru Potra. El e în Dubai, dar camarazii au avut o surpriză vineri dimineață.
-
Resemnarea. Ultima speranță a izolaționiștilor era la CCR, însă nici ei nu mai credeau cu adevărat. Doar câteva sute s-au adunat în stradă. Vestea că Georgescu e OUT definitiv a lăsat oameni în lacrimi. Revolta lor s-a îndreptat și către armatele de susținători virtuali ai lui CG care n-au ieșit în piață să lupte cu sistemul. În motivarea Curții Constituționale scrie că decizia bazată pe repetatele poziții anticonstituționale ale candidatului nu se va aplica la infinit. Adică ne putem trezi cu Georgescu pe buletinele de vot de la următoarele prezidențiale.
2. Epigonii lui Călin

Foto: Robert Ghement / Agerpres
Toată țara se întreba pe cine lasă Georgescu moștenire. În mesajul de adio n-a pronunțat însă niciun nume. Și-a lăsat fanii să voteze cu cine-i taie capul. La scurt timp, Simion și Gavrilă s-au declarat urmașii lui. Au spus că vor candida amândoi, iar, dacă vor fi acceptate ambele dosare, unul se va retrage.
-
Turul trei. Simion și-a depus vineri candidatura, iar Gavrilă a anunțat că merge sâmbătă la BEC. Ambii candidează sub sloganul „Turul doi înapoi”. Adică, dacă unul dintre ei va ajunge președinte, va face referendum sau ceva să fie reluat scrutinul anulat. O măsură cu șanse minime de succes, dar cu șanse maxime de adus voturi. Și pe Becali l-a scârbit. Cam Târziu.
-
Încă un candidat cu buget zero. Victor Ponta a declarat că primește susținere doar de la România TV, postul prietenului fugar Sebastian Ghiță. Cel pe care l-a și vizitat înaintea de depunerea semnăturilor. Membru PSD până de curând, și Ponta luptă cu sistemul călare pe valul suveranist. Ponta a fost pe rând fan Che Guevara, mare capitalist, mai târziu se gudura pe lângă Erdogan, apoi s-a făcut
️ progresist. Acum l-a descoperit pe Dumnezeu și, mai ales, pe Trump. Și Diana Șoșoacă a mers la BEC, dar fără mari speranțe. A venit cu mănuși de box să lupte cu sistemul care, spune ea, „nu este obișnuit cu eroi”.
-
Anton Pisaroglu calcă pe urmele guru-ului. Conturile lui de social-media au avut creșteri care l-ar face invidios pe Călin Georgescu. A anunțat ca vrea să candideze la prezidențiale, dar deocamdată n-a strâns semnăturile. E foarte greu pentru un independent. Ne-a arătat candidatul Paul Ispas, printr-un experiment. Dar Pisaroglu nu este orice independent. A fost consilier pentru Dăncilă, Călin Georgescu, Simion, Frank Timiș și Nicușor Dan. Pare că se pregătește de mult timp de această candidatură, iar legăturile lui internaționale ridică mari semne de întrebare, mai ales cele din zone sensibile precum Africa, America de Sud sau Georgia.
-
Încăpățânata doamnă Lasconi a ignorat apelurile de a se retrage, venite inclusiv din interiorul USR. „I-aș spune colegului meu fricos că miracolele se întâmplă doar dacă lucrezi împreună”, a reacționat șefa USR, cotată acum cu sub 10% din voturi,. Apoi, curajoasa s-a lăudat cu oamenii din jurul ei „Eu ştiu să ascult şi să învăţ. Fac asta zi de zi. Şi mai important este că mă înconjor de oameni care ştiu mai bine”.
3. Pacea domnului Putin

Foto: Agerpres
Discuțiile despre armistițiul din Ucraina sunt tot mai înaintate. Americanii și ucrainenii au propus o serie de condiții pentru o pauză de 30 de zile de la război. Putin spune însă că mai trebuie lucrat un pic, mai au o zonă importantă de cucerit, apoi se poate vorbi și de pace.
-
Pacea, ca un banc. Păstrând paralela de la începutul textului, Ucraina s-a trezit cu rusul în casă. I-a furat laptopul, tableta, televizorul și aragazul. Apoi a venit americanul și i-a spus că, dacă îi dă lui mașina de spălat, vorbește el cu rușii. Dacă nu e de acord cu deal-ul, Ucraina rămâne și fără internet și fără curent. Rusul zice că e de acord să plece din casă, dar nu acum. A găsit cutia de bijuterii și mai are un pic de treabă.
-
Garantat 0%. Cum se tot vorbește despre garanțiile oferite Ucrainei, să nu uităm că statul vecin a mai primit garanții acum 30 de ani, când a decis să renunțe la arsenalul nuclear rămas din vremea URSS. Devenise atunci a treia putere nucleară din lume. Aceste garanții au fost oferite de Rusia, SUA și Marea Britanie. A tot fost invadată de Rusia, iar SUA o pune acum pe coji de nucă dacă nu acceptă iar garanții.
-
Nobel pentru abuz. În timp ce o mare parte din lume se uită cu groază la amenințările lui Trump față de Canada, Panama, UE, Mexic sau Groenlanda, Pricopie de la SNSPA a decis să-l propună la premiul Nobel pentru pace. Crin Antonescu zice că este o idee foarte bună. Studenții de la SNSPA nu sunt de acord ca un abuzator sexual să fie propus la Nobel. Au deja unul la catedră.


Ziua Națională a Elefanților este sărbătorită anual în Thailanda pe 13 martie. Foto: Agerpres

-
Paznic la buletine. Nicio săptămână fără cel puțin o investigație despre afacerile clanului Ciolacu. G4Media scrie că firmele rudelor premierului au prins niște contracte frumușele pentru construcția a trei spitale de stat. Ciolacu nu poate fi deranjat, e ocupat să apere buletinele de „strecurarea perfidă a unor elemente woke”.
-
Post negru în Parlament. Protejatul lui Ciolacu la ANPC a închis și restaurantul Parlamentului. I-a trimis pe aleși la analize după ce a găsit mâncare expirată. În timpul ăsta, fiul justițiarului pulpelor de pui împarte contracte firmelor colegilor din PUSL, partidul lui Voiculescu.
-
Judecata lui Cioroianu. Directorul Bibliotecii Naționale a fost trimis în judecată. Adrian Cioroianu este acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu. Emilia Șercan este cea care a depus o plângere după ce Cioroianu a scris pe Facebook că jurnalista analiza teza de doctorat a lui Mircea Geoană. Gestul lui a fost de fapt o răzbunare după ce Șercan s-a plâns că e frig în bibliotecă.
-
Cu Tesla-n Casa Albă. Consecințele deciziilor cuplului Musk-Trump încep să se vadă cu ochiul liber la bursă. Și Tesla este în cădere liberă, iar Trump a cumpărat o mașină să-i impulsioneze pe republicani către electricele lui Musk. Numai că mașinile Tesla erau preferate tocmai de cei îngrijorați de încălzirea globală. Sau, cum i-a numit Trump, „nebunii din stânga radicală care încearcă să boicoteze ilegal Tesla”. Continuă și războiul taxelor. Ultima veste, Trump amenință cu taxe de 200% pentru băuturile alcoolice din UE.

-
România se pregătește să găzduiască cel mai mare parc eolian onshore din Europa, un proiect dezvoltat de o companie daneză în județul Botoșani.
-
Actorul britanic Martin Sheen a acoperit datorii de un milion de lire sterline pentru 900 de compatrioți din Țara Galilor.

-
DE CITIT. Scriitoarea irlandeză Sally Rooney a scris un eseu despre geniul intuitiv al lui Ronnie O’Sullivan, cel mai bun jucător din istoria snookerului.
-
DE VĂZUT. Un documentar despre viața și cariera intelectualului René Girard, ale cărui teorii, în special cea legată de dorința mimetică, oferă o cheie de înțelegere a culturii în care trăim.
-
DE VĂZUT. În acest episod, despre situația ingrată în care se află geții. Ca să scape de niște extremiști, au ajuns să susțină statul condus de tarabostes Ciolacu. Dar și despre încercările Anamariei Gavrilă de a spune o propoziție cu sens. Vedeți și cât de schimbători sunt suveraniștii. Și, bineînțeles, Matze.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Laurent Seksik (născut în 1962) este un medic francez originar de pe Coasta de Azur. Este și scriitor. S-a specializat în biografii și romane care pleacă de la aceste biografii. A scris despre Albert Einstein și Stefan Zweig, doi dintre eroii mei din secolul XX. Așa am ajuns să-l citesc.
Și n-avea cum să rateze tocmai el povestea lui Eduard, fiul lui Einstein cu prima soție, Mileva Maric.
Pe când era adolescent, nu împlinise douăzeci de ani, Eduard Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost internat într-o clinică pentru alienați mintal din Zurich. A rămas acolo toată viața lui. Albert Einstein l-a vizitat o singură dată, înainte să plece definitiv în America.
E o poveste tristă, mai ales că este și adevărată. Romanul acesta al lui Laurent Seksik este o carte puternică și importantă și plină de lecții dureroase. Fiul uitat al lui Albert Einstein are o voce, care – măcar în literatură – îl face de neuitat.
Ultimele pagini, cu fiul lui Einstein care ajunge grădinar la clinica Burghölzli, cea mai importantă „funcție” pe care a ocupat-o vreodată, sunt de o incontrolabilă violență a tandreței. Seksik a știut să spună povestea până la sfârșit.

-
10 lecții de viață scandinave, după mai bine de un deceniu petrecut în Danemarca
-
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbați, nu și la femei
-
Suplimentele cu probiotice sunt, cel mai adesea, o risipă de bani
-
Financial Times a făcut o listă cu cele mai bune ateliere de cămăși la comandă
-
Un sat turistic la două ore de București, format din case bătrânești strămutate din Maramureș
-
5 destinații calde și ieftine în care să fugi când e frig în România
-
Fotografiile selectate în finala competiției Sony World Photography Awards
Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.