Cât de mare e un om mic
Bună dimineața!
Să râdem de ei. Este singura plăcere care ne-a rămas în campania asta electorală. Nicio dezbatere, niciun program, doar decizii aiuritoare, atacuri și glumițe în online. Vorba aia „cine râde la urmă râde mai bine” pare făcută fix pentru perioada asta. Să nu le permitem să râdă ei la urmă, după alegeri!
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.
1. Alianță de provincie
Alexandru Dobre / Mediafax Foto
S-a rupt alianța la București. Cîrstoiu a fost dat jos de pe panourile electorale, iar Gabriela Firea și Sebastian Burduja se înghesuie să-i ia locul. Acum se vorbește în coaliție despre „o campanie constructivă”. Practic, Burduja nu are voie să zică de azile, iar Firea de Bancorex.
-
Luni, 15 ceasuri grele. Coaliția s-a reunit luni într-o ședință urgentă în care trebuia să decidă ce face cu candidatul „deocamdată”. Devine candidatul permanent sau se întoarce la privat? La 1 noaptea, după 15 ore de discuții, s-a hotărât ca managerul de la Universitar să-și vadă de integritatea lui. „De azi, dansul în doi s-a terminat! Bucureștenii chiar au ce alege”, a explicat Ciolacu vizibil obosit. Adică? Cine dansa în doi? Coaliția? S-a terminat? Ciucă știe?
-
Apa caldă, pe toate afișele. Firea a intrat în pâine imediat după anunț. A scris pe Facebook așa: „Vom avea, din nou, cele mai mari investiții în școli, transport, protecția mediului, infrastructură, termoficare, instituții de cultură”. Apoi a mers cu camere după ea să rezolve avariile Termoenergetica. Interesant și trist este că Nicușor Dan a câștigat alegerile în Capitală promițând apă caldă. Acum, Firea merge pe aceeași mână. În schimb, Burduja a ratat complet startul. A fost prins cu vizita în Coreea de Sud alături de Iohannis. Dormea când a fost anunțat de candidatură. Poate nici n-o fi înțeles omul.
-
Ruga lui Ciolacu pentru Piedone. Mergând pe mâna lui Cîrstoiu, alianța ocupa un rușinos loc trei în sondaje, după Nicușor Dan și Piedone. Acum, jumătatea roșie a alianței pare a fi tot pe trei, iar cea galben-albastră pe patru. De asta i-o fi și cerut Ciolacu „prietenului” Piedone să se retragă: „Trebuie să ne așezăm la masă, să nu avem orgolii”. Dar Piedone a avut. „Exclus să mă retrag. PSD și PNL au făcut un troc politic în care îl susțin pe Nicușor Dan”, i-a răspuns după ce și-a pus tricoul de interlop sub haina de candidat.
2. Aeronavă mică, aroganță mare
Foto: Agerpres
În timp ce alianța se sfâșia din interior, Iohannis zbura din Sibiu spre Coreea de Sud cu avionul lui preferat. Este cel cu care a zburat în Emiratele Arabe Unite și Africa.
-
Totul pare mic când te crezi mare. Întrebat de ce zboară cu avioane de lux în timp ce economia noastră „șchioapătă”, Iohannis a avut două precizări. „În primul rând, economia României nu șchioapătă” și „Nu știu cum definiți un avion de lux, eu am venit cu o aeronavă mică”. Atunci de ce n-o fi luat un Tarom din ăla mare și ieftin? Vila din Aviatorilor o fi suficient de mare? În fine, are și el dreptate. Nici n-au avut loc în avion miniștrii din delegație. Au mers cu o cursă de linie. Abia-abia s-a strecurat doamna Iohannis în aeronava asta mică.
-
Turneele președintelui. Prețul avionașului Gulfstream G550 poate ajunge la 62 de milioane de euro. Au loc 13 persoane în el, are și duș, bucătărie, loc de servit masa, iar scaunele devin paturi. Președintele a mers anul trecut în trei turnee mari: Africa, America de Sud și Asia. Nici Taylor Swift nu a reușit așa ceva. Banii pentru deplasări externe au fost cheltuiți încă de la jumătatea lui 2023, așa că Guvernul i-a mai pus 1,5 milioane de euro în borseta de turist. În total, călătoriile de anul trecut au costat peste 8 milioane de euro, o treime din bugetul total al administrației prezidențiale.
3. Ciucă, la raportul americanilor
Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat raportul despre drepturile omului în România pe 2023. Și ce să vezi? Partenerii noștri strategici scriu despre cum a hărțuit-o PNL pe Emilia Șercan după ce a publicat ancheta despre plagiatele lui Ciucă și Bode.
-
Ce scriu americanii. În raport se precizează că „hărțuirea jurnalistei Emilia Șercan a fost tolerată și probabil dirijată de reprezentanții PNL”. Și dirijorul e sus în partid: „membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan în timpul interviurilor și să insiste că are o vendetă politică și intenții rele”. S-a găsit și dovada – o agenție de publicitate care are contracte cu PNL a plătit postările împotriva Emiliei Șercan.
-
Ciucă tace cu tâlc. Președintele PNL n-a avut nicio reacție după publicarea raportului despre drepturile omului. Ce ar putea să spună? Că și americanii au „intenții rele”? La finalul anului trecut, deci înainte de raport, spunea în româna lui de lemn: „Apărarea drepturilor omului rămâne un țel al lumii libere, pentru care avem nevoie de conlucrare, fermitate în acțiuni și reacții, dar și viziune și planificare strategică”.
-
Academia de amenințări. Dar să nu uităm de scandalul plagiatelor, că acum vin prezidențialele. Emilia Șercan a publicat investigația despre plagiatul lui Ciucă la începutul anului 2022. A urmat un val jigniri la televizor. Șercan a primit amenințări cu violențe și din partea capilor de la Academia de Poliție. „Rupe-i dinții”, i-ar fi spus rectorul de la academie unui proaspăt absolvent. Capii de la academie au picat, Ciucă e al doilea om în stat.
Când am început proiectul Recorder, nu ne-am gândit că, la un moment dat, ne vom spune povestea într-o sală plină cu ziariști de pe toate continentele, în cadrul celui mai mare festival de jurnalism din lume.
Tot ce ne-am dorit în fiecare zi de muncă a fost ceea ce continuăm să facem – jurnalism onest și pus în serviciul public pentru oamenii care ne urmăresc și ne susțin.
Dar iată că s-a întâmplat și asta: săptămâna trecută, trei jurnaliști Recorder au fost invitați să țină o prezentare la Festivalul Internațional de Jurnalism de la Perugia.
Zeci de oameni au stat la coadă să prindă un loc în sala în care Mihai Voinea, Cristian Delcea și Alina Păduraru au vorbit despre modelul de dezvoltare bazat pe donații al Recorder și despre cum poți face investigațiile jurnalistice atractive și necesare.
De fapt, a fost ideea lui Cristian Lupșa, cel care a și moderat discuția, să folosească cuvântul „sexy” lângă investigații. Puteți urmări aici prezentarea colegilor noștri.
Faptul că Recorder e o „poveste de succes din Estul Europei” e și meritul vostru, al celor care ne urmăriți și ne susțineți. Vă mulțumim încă o dată!
Un val de praf saharian a învăluit Atena într-o ceață portocalie. Foto: Mediafax
-
Cum se ascund banii Big Pharma. Hotnews a descoperit cum ajung banii de la marile companii farmaceutice la societatea de microbiologie condusă de Rafila. Jurnaliștii scriu că intermediară este o firmă care aparține unui fost șef de spital SRI și unui domn care a mers cu Rafila în Cuba. Dar de ce e așa grav că producătorii de medicamente îi trimit bani indirect ministrului? Păi, pentru că Rafila decide indirect ce medicamente se aprobă sau care sunt compensate. De asta e și obligatoriu ca sponsorizările să fie declarate. În cazul lui Rafila, nu au fost.
-
Fără primari în funcții publice. Clotilde Armand a fost trimisă în judecată fix în ziua în care și-a depus candidatura. Procurorii o acuză că s-a pus singură manager într-un proiect și astfel și-a mărit leafa. Dosarul a fost deschis după ce Agenția Națională de Integritate a reclamat-o. „Un caz penibil deschis la plângerea lui Tudorache”, s-a plâns primărița de la Sectorul 1.
-
Unul mai controversat ca altul. Iulian Dumitrescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al CJ Prahova. Îl știți. E liberalul cercetat că ar fi luat 16 milioane de lei mită. Omul este sub control judiciar și nu își poate exercita funcția actuală, cea pentru care și candidează. „Din respect pentru prahoveni am hotărât să candidez pentru un nou mandat”, și-a explicat decizia Dumitrescu. Mita încasată era pentru contractul unei șosele importante pentru prahoveni. O altă candidatură controversată este cea a lui Ion Doldurea, primarul din Caracal și tatăl patronului stației GPL care a explodat în Crevedia. Îl știți sigur și pe ăsta, numai Ciolacu l-a uitat.
-
Chiulangiu-șef la Bruxelles. Politico a făcut topul chiulangiilor din Parlamentul European. Doar un grec trimis la închisoare a reușit să-l bată pe Claudiu Manda. Românul nostru este pe 2 după ce a reușit să absenteze la 43% din voturile PE. Dar mai vine tare din spate un român care a lipsit la o treime din voturi. Îl cheamă Bogdan, Rareș Bogdan. E pe 5. Ambii români candidează pentru un nou post de europarlamentar.
-
De ce se retrag unii. Premierul spaniol a anunțat că se retrage un pic din activitatea publică să decidă dacă va mai continua să conducă guvernul. Asta după ce un tribunal a lansat o anchetă de corupție care vizează afacerile soției. Doamna Sanchez ar fi primit avantaje de la o companie aeriană și de la un holding pe vremea când conducea un centru de cercetare la Madrid. La noi, un primar de sector care și-a angajat 46 de rude și prieteni candidează la primăria Capitalei.
-
Cheia de boltă a războiului. Biden a aprobat ajutorul cerut cu disperare din Ucraina. Dar cele 95 de miliarde de dolari nu vor ajunge doar la Kiev. Ajung și în Israel și Taiwan. Practic, cele mai mari conflicte de pe glob depind de banii americanilor. Dar americanii nu sunt deloc încântați. Imaginile cu protestele din campusurile universitare față de ce se întâmplă în Gaza au ajuns în toată lumea. Sute de studenți au fost arestați. Unele universități și-au anulat ceremoniile de absolvire, altele au trecut cursurile în online, ca în pandemie.
-
Primul vaccin personalizat pentru melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, a fost testat pe un pacient din Marea Britanie. O cercetătoare de la Universitatea Oxford lucrează la un vaccin similar pentru cancer la plămân.
-
Cea mai inovativă clădire din Europa. Un centru de studiu al Universității Tehnice din Braunschweig – o construcție pe structură metalică cu pereți din sticlă – a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană.
-
DE CITIT. Informațiile de pe Internet, de la filmări TikTok la transferuri bancare, sunt transmise în toată lumea prin cabluri subacvatice de mărimea unui furtun de grădină. Dacă ele nu ar mai funcționa, civilizația modernă ar îngheța, așa că munca celor care le repară este pe cât de puțin cunoscută, pe atât de vitală. (o recomandare de la Alex Enășescu)
-
DE VĂZUT. Generațiile născute după 1980 află acum că România a avut cândva un fel de rockstar mondial, care fascina și enerva în aceeași măsură, cu o exuberanță dusă până la impertinență. 🎦„Nasty”, un film documentar despre, probabil, cel mai fericit român din cei mai nefericiți ani ai României. Îl găsiți în cinematografele din toată țara și e de văzut fie că vă place tenisul sau nu, fie că vă place Ilie Năstase sau nu. (o recomandare de la Cristian Delcea)
-
DE VĂZUT. Episodul 9 al emisiunii „Ce ne enervează”, în care jurnalistul și scriitorul Mihai Radu analizează ultimele evenimente din spațiul carpato-electoralo-pontic.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Max Blecher (1909-1938) a trăit foarte puțin. Nici treizeci de ani. Și a mai avut și o viață marcată de suferință. A fost bolnav de morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. O maladie pe atunci incurabilă, o maladie chinuitoare, care a făcut din Blecher un infirm, fără să-i poată înfrânge spiritul.
În orice societate mai atentă la memorie, Max Blecher ar fi celebrat drept un mare scriitor, pentru că asta a și fost. Iar capodopera sa este romanul Inimi cicatrizate.
Blecher își transferă experiența sa de om sensibil și îngrozitor de bolnav către un personaj: Emanuel. E unul dintre cele mai emoționante personaje care există în literatura română.
Max Blecher a fost recunoscut de confrații săi cinstiți (pe atunci mai existau), care i-au admirat talentul, fiind deopotrivă impresionați de chinul său de Iov.
Știindu-l bine pe Max Blecher, știind bine ce scria, Mihail Sebastian se întreba așa:
E exact sentimentul cu care rămâi după Inimi cicatrizate (a fost și ecranizat recent romanul, în regia lui Radu Jude): că suferința, la fel ca nedreptatea, nu cunoaște limite.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.
-
Roma din vremea lui Nero nu era atât de diferită de societatea zilelor noastre
-
Germanul care a dat numele unor modele auto celebre – Smart, Porsche Cayenne și Mégane – îi predă ștafeta fiului său
-
Uneori, timpul liber poate fi la fel de obositor ca munca. Iată cum să te odihnești cu adevărat
-
20 de sfaturi de la bibliotecari despre cum să redescoperi bucuria de a citi
-
Patru categorii de alimente care oferă un supliment de energie
-
O listă de insule mai puțin cunoscute din Italia, preferate de localnici
-
5 dintre cele mai pitorești parcuri naturale din Europa și 10 comori ascunse de pe continent
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.