De Paști, Guvernul așteaptă miracole bugetare
🥚🐰 Bună dimineața! În Săptămâna Mare, guvernanții au căutat rețete de împăcat capra și varza: cum să reduci cheltuielile statului fără să deranjezi pe nimeni. Politicienii au vorbit iar mult despre reforme, dar nu prea au trecut la fapte.
Play the week
1. Tăieri urgente, dar după Paști
După ce a constatat brusc un gol de miliarde de lei la bugetul de stat, Guvernul se forțează să facă ajustări. Deocamdată adună de la ministere propuneri de strâns cureaua pentru „un stat mai suplu” și se roagă la Dumnezeu pentru venituri mai mari. În plus, cere de la Fisc colectări mai cu spor, uitând că fix supraestimarea acestor venituri a dus la lipsa actuală.
-
Ce sacrifică Guvernul. Declarativ, cheltuieli neesențiale. Mai puține deplasări, de exemplu. Dar este suficient? Președintele Consiliului Fiscal spune că trebuie dați și oameni afară. Premierul Nicolae Ciucă exclude concedieri sau tăieri de salarii la stat. În orice caz, nu în Săptămâna Mare. Și președintele Klaus Iohannis insistă că nu vor exista scăderi de salarii.
-
Ce spun bugetarii. Angajații din prefecturi presează pentru mai mulți bani. La fel și sindicatele din sănătate, care au lansat o aplicație prin care bugetarii își pot compara veniturile. Judecătorii își dau creșteri de salarii.
-
🎧Doar pe hârtie. Fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, atrage atenția la Știrile Zilei de la Recorder că, în trecut, cheltuielile tăiate de formă au adâncit problemele bugetare.
-
Zoom out. Dincolo de lipsurile din buget, guvernul trebuie să scadă cheltuielile cu angajații statului pentru a primi bani din PNRR. Fondul Monetar Internațional înrăutățește prognoza privind creșterea economiei României în acest an și avertizează că economia globală se îndreaptă spre cea mai slabă creștere din 1990.
2. Școală fără apărare
Cazurile recente de violențe în școli – profesoara înjunghiată în București, cea umilită de elevi în Prahova – ne găsesc fără soluții la o realitate pe care ne prefacem că abia acum o cunoaștem. Între timp, guvernanții grăbesc reforma chinuită a „României educate”.
-
Măsuri extreme pentru elevii-problemă. Sindicatele din educație propun între altele exmatricularea, centre de reeducare sau detenție școlară și amenzi pentru părinți. Ministrul Educației ar fi de acord cu camere video în clase și o exmatriculare temporară.
-
Unde suntem. Profesorii se plâng că și-au pierdut din autoritate. Primarii vor să închidă școlile unde apar probleme. Polițiștii spun că nu pot sta la fiecare ușă de clasă. La Iași se încearcă totuși. Toată lumea e de acord că trebuie mult mai mulți consilieri școlari.
-
Maraton cu legile educației. Pe repede înainte au dezbătut deputații din Comisia pentru Învățământ noile proiecte care ar urma să reformeze educația. Vor să lucreze la fel și săptămâna viitoare, iar legile să fie adoptate până la finalul lunii.
3. Război online cu documente secrete
Statele Unite încearcă să contracareze efectele unor scurgeri de informații militare privind implicarea în războiul din Ucraina. Cel puțin 100 de documente confidențiale au ajuns pe platforme online. Aparent, de la un tânăr american din Garda Națională Aeriană, pasionat de arme, cu vederi anti-război.
-
Ce arată documentele. Detalii despre pregătirea armatei ucrainene și sprijinul militar internațional, inclusiv trupe speciale pe care alte țări le-ar fi trimis în Ucraina. Apar și metode de spionaj folosite de SUA nu doar la adversari ca Rusia, ci și aliați precum Israel și Coreea de Sud.
-
Complicații. Documentele sunt din prima parte a anului și au apărut întâi pe Discord, o platformă preferată de gameri. Par să fie reale, dar unele dintre ele au fost modificate. Ucrainenii le descriu drept un amestec de informații adevărate și false.
-
De ce contează. E cea mai mare scurgere de date din ultimii ani. Spre deosebire de alte dezvăluiri similare, informațiile, jenante pentru diplomații americani, sunt foarte recente, deci cu un mare risc de securitate.
(Po)veștile Recorder
Săptămâna aceasta s-au anunțat nominalizările la Gala Premiilor Superscrieri, unde, în fiecare primăvară, sunt premiate cele mai bune producții jurnalistice din anul anterior. Recorder are șapte materiale nominalizate:
-
Debut jurnalistic. Pacea e mai înaltă decât dreptatea. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituții publice – Isabela Pop și Alina Păduraru
-
Audio/Podcast. Cea mai lungă noapte din ultimii 70 de ani – Anca Simina
-
Investigație. Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea
-
Reportaj. Poveste din Kiev: războiul care schimbă orașe și vieți – Cristian Delcea, Alex Varninschi
-
TV & video-jurnalism. Mic tratat de corupție generalizată: cum să prăbușești un pod proaspăt consolidat – Alex Nedea, David Muntean;
Operațiunea Balastul – Alex Nedea, David Muntean;
Misiune sub acoperire pentru statul mafiot – Andreea Pocotilă
Dintre toate materialele nominalizate, publicul are posibilitatea să voteze pentru acordarea premiului Superscrierea Cititorilor. Dacă doriți să votați, o puteți face aici.
Capture
Florii cu ramuri de salcie și ramuri de Sector 4 Inquam Photos / Alexandru Busca
FWD. Pe repede-nainte
-
„N-avem nicio șansă”. E mesajul pus de medici pe un perete al unui spital din București. Se plâng că nu au suficiente materiale. Pentru a opri exodul specialiștilor în străinătate, unii medici cer să fie scutiți de plata asigurărilor de sănătate.
-
Cealaltă față a sănătății. Doi chirurgi, unul din Craiova și unul din Târgu Jiu, au fost reținuți după moartea unor pacienți. Ambii sunt medici cunoscuți, foști directori de spital județean. La un spital de stat din Buzău, un doctor i-ar fi cerut unui copil 1.500 de lei pentru o operație.
-
Noi fapte prescrise. Printre cei care au scăpat săptămâna aceasta în primă instanță: Elena Udrea în dosarul Hidrolectrica și un fost primar acuzat că a finanțat ilegal o echipă de fotbal.
-
Înarmare. România cumpără avioane de luptă de ultimă generație. Vrea și submarine și nave vânătoare de mine.
-
Paște sincronizat. O propunere ca Biserica Ortodoxă din România să sărbătorească Paștele odată cu catolicii și protestanții a stârnit controverse.
-
🎧Podcast Recorder. O pledoarie pentru a învăța din eșecuri, inclusiv să fim mai modești, de la Costică Brădățan, profesor de studii umaniste la Texas Tech University.
SHUFFLE. Recomandările noastre
-
Nedreptate. O investigație ProPublica despre o femeie care a crescut într-un mediu abuziv în grija statului, despre un afacerist cu zeci de proprietăți și despre cine are de suferit când viețile lor se intersectează. (o recomandare de la Isabela Pop)
-
🎧 Fața nevăzută a Rusiei. The Daily, podcastul New York Times, spune povestea unei studente din orașul Arhanghelsk care se opune războiului din Ucraina. (o recomandare de la Ani Sandu)
-
🎧 Cât de bine atestată este răstignirea lui Iisus? O perspectivă istorică despre brutalitatea și spectacolul macabru al acestei metode de execuție, într-un episod special de Paște al unuia dintre cele mai cunoscute podcasturi istorice. (o recomandare de la Alex Enășescu)
PAUSE. Pauza de carte
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Încotro duce istoria lumii
Cartea „Republica populară a amneziei. Tiananmen, 1989”, de Louisa Lim, traducere de Ovidiu-Gheorghe Ruța, a apărut la Editura Polirom.
O carte despre ceva ce s-a întâmplat în China acum 34 de ani? Asta ne trebuie nouă acum? Da. Pentru că zilele acelea de iunie 1989 au schimbat fundamental felul în care a arătat și arată lumea. Piața Tiananmen e, de fapt, mult mai importantă în viața noastră decât prețul la pătlăgele în Piața Obor, chiar dacă nu înțelegem exact cum și de ce.
După 1990, China a devenit principalul beneficiar al globalizării, a virat către un mix de comunism și capitalism și, așa cum poate ați observat în ultimii trei ani, s-ar putea să conteze totuși (e o problemă de viață și de moarte) ce mănâncă un chinez în Wuhan sau ce experimente se fac în laboratoarele chinezești. Și cum gestionează Partidul Comunist Chinez toată povestea.
Iar despre cum acționează comuniștii chinezi învățăm din istorie, dacă vrem să învățăm ceva din ea. De aceea e fundamentală Republica populară a amneziei. Pare un volum despre trecut. Nu este. Este despre ce se întâmplă acum și despre ce se va întâmpla mai departe. Citiți această carte de Louisa Lim și o să înțelegeți mai bine ce se întâmplă în China și de ce și unde duce toată istoria noastră, a oamenilor (poate chiar ultimii oameni).
POWER OFF
-
Un interviu cu o profesoară de religie, absolventă de filosofie, pentru care dezbaterea e o oportunitate de a înţelege, nu de a câştiga
-
Sfatul unui cardiolog român: „Dacă ai greșit trei cifre la serviciu și te stresezi mult, pune-ți problema sănătății tale”
-
Grupul de Facebook „scară, frumos” îți arată ce înseamnă să locuiești la bloc în România
-
Zilele astea de tihnă sunt un prilej pentru a medita la o listă cu lucruri de nefăcut
-
Ischia este insula cu cele mai frumoase plaje din Italia