MAI fără răspuns
12 ianuarie. Tăcerea autorităților continuă nestingherită. Nicio greșeală, niciun abuz, niciun verdict nu sunt la fel de puternice ca lipsa de reacție a autorităților și tăcerea complice a televiziunilor. Plagiatul lui Lucian Bode, abuzurile DGIPI, greșeala funcționarilor care lasă OMV cu banii în buzunar, toate vor trece dacă nu se vorbește despre ele. Sau așa cred politicienii.
Play The Day
-
Nici plagiat n-am mâncat, nici gura nu ne miroase: reprezentanții Guvernului exersează toate nuanțele limbii de lemn ca să evite vreun comentariu legat de plagiatul confirmat oficial al Ministrului de Interne, Lucian Bode. Întrebat dacă eforturile României de a adera la Spațiul Schengen nu au de suferit din această cauză, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, spune că nu a „identificat semnale din partea partenerilor europeni pe acest subiect”. Ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a invocat procesul dintre Lucian Bode și Universitatea Babeș-Bolyai, tactică pe care chiar premierul Ciucă a folosit-o ca să evite un verdict de furt intelectual.
-
Cât ne costă proasta guvernare. OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate introdusă de Guvern la finalul anului trecut, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Dacă în elaborarea actului normativ, funcționarii s-ar fi uitat și la domeniile celui mai mare contributor la bugetul de stat, compania ar fi fost obligată să plătească.
-
România cheltuie anual peste 100 de milioane de euro pentru a asigura zilnic lactate, produse de patiserie sau fructe pentru aproape 1,9 milioane de elevi. În ultimii ani, programul a început să dea rateuri din cauza lipsa banilor sau a interesului scăzut al firmelor de catering, spune Europa Liberă. În prezent, în mai multe județe, alimentele nu mai ajung la copii tocmai pentru că autoritățile județene nu au găsit firme interesate să participe la licitații.
Cu mâncarea nu o duce nimeni bine. Hotnews ne întreabă dacă știm câte kilograme de cartofi am pierdut la salariu. Un cetățean care lucra pe salariul mediu net în noiembrie anul trecut își putea cumpăra din salariu peste 1,8 tone de cartofi. Un an mai târziu, același cetățean își putea cumpăra 1,03 tone de cartofi, deși salariul net i-a crescut, potrivit datelor furnizate joi de Statistică.
-
Revoluția traficului e în plin avânt. Bucureștenii au pierdut anul trecut 91 de ore în trafic, adică aproape patru zile, din cauza ambuteiajelor, potrivit unui studiu realizat de compania INRIX Research.
Totul e din cauza șoferilor, spune Primăria Sectorului 4, care motivează prin nerespectarea regulilor de circulație toate accidentele din pasajul Unirii.
-
Ministerul Justiției din Statele Unite verifică un al doilea rând de documente confidențiale, descoperite în birourile unor organizații apropiate lui Joe Biden după ce acestuia i-a încetat mandatul de vicepreședinte în administrația Obama, în 2017. Printre actele respective se numără informări din partea serviciilor secrete și briefing-uri despre situația din Ucraina, Iran sau din Regatele Unite. Controversa îi pică mănușă noii majorități republicane din Camera Reprezentanților, peste măsură de interesată să ancheteze tot ce mișcă în Casa Albă. Într-un caz asemănător, fostul președinte Donald Trump riscă să fie cercetat penal. „Când o să percheziționeze FBI-ul Casa Albă?” întreabă acum Trump pe clona sa de Twitter, Truth Social. La ce întrebări trebuie să răspundă, de fapt, Biden.
-
Simona Halep a început să se antreneze și să aibă speranțe. Echipa sa a depus noi probe în ancheta ce vizează posibilul său dopaj, spune ProSport. Simona Halep a trimis celor care anchetează producătorul suplimentului nutritiv contaminat, numărul de lot și a identificat certificatul de analiză, dar și documente care ar demonstra că suplimentul nutritiv a fost prescris de o persoană autorizată (medic cu peste 40 de ani experiență în domeniul sportiv de înaltă perfromanță).
Cum se sparge blocada tăcerii
Poate fi ignorată o investigație de presă care ajunge la o jumătate de milion de oameni în primele 24 de ore de la publicare?
Puterea din umbră a stârnit un interes uriaș în mediul online, însă n-a fost preluată de nicio televiziune importantă din România (cel puțin din monitorizările noastre). Cu excepția câtorva voci din Opoziție, niciun politician și nicio instituție a statului român n-au avut vreo reacție cu privire la dezvăluirile făcute de Recorder. Pentru aceste entități aceste informații n-au existat.
Strategia este cunoscută. Se stă cu capul la cutie până trece valul, cu convingerea că, oricât de mare ar fi, orice val care nu apare la televizor nu contează cu adevărat. Dacă controlăm televiziunile, putem îngropa orice subiect. Cam așa gândesc politicienii.
Între timp, Puterea din umbră a ajuns pe primul loc în trendingul YouTube. Ce înseamnă asta? Pe YouTube intră, zilnic, peste 10 milioane de români, adică mai mult decât poate aduna într-o zi orice televiziune din această țară. Iar în Trending sunt listate producțiile care adună cele mai multe vizualizări și reacții. Acest top este populat, aproape fără excepție, de muzică și divertisment. Un material jurnalistic ajuns pe primul loc în trading reprezintă o excepție. E un moment în care o bucată de Românie pune pe hold muzica și divertismentul, considerând că e mai important să afle cum funcționează instituțiile pe care le plătesc.
Politicienii și instituțiile nu conștientizează că ceea ce ignoră nu este un simplu clip apărut pe internet, ci revolta și întrebările a sute de mii de oameni, în fața cărora aleg să tacă și să nu ofere niciun răspuns. E adevărat că, după un timp, oamenii se vor întoarce la muzică și divertisment, dar se vor întoarce și la o viitoare investigație care le va multiplica revolta și întrebările.
O investigație de presă poate fi ignorată de cei care dețin puterea, fie că stau în lumină sau în umbră. În final, ziariștii nu pot decât să renunțe sau să meargă mai departe. Noi vom continua.
Pentru moment, le reamintim celor care au ales tăcerea și strategia capului la cutie că există o listă de întrebări care încă așteaptă răspuns.
1. MINISTRUL DE INTERNE LUCIAN BODE TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ:
Ce măsuri va lua pentru a clarifica acuzațiile extrem de grave făcute, în materialul Recorder, la adresa DGPI, chiar de către ofițeri și foști ofițeri din Ministerul de Interne: eliminarea din sistem prin retragerea abuzivă a certificatului de acces la informații clasificate; obținerea unor mandate de siguranță națională pe numele unor cadre MAI fără ca suspiciunile să fie confirmate ulterior de dosare penale; puterea discreționară pe care și-a creat-o prin legi și regulamente favorabile.
Dacă prevederea legislativă conform căreia DGPI nu trebuie să-i comunice unui cadru MAI motivele pentru care i-a retras avizul de securitate i se pare corectă în raport cu dreptul la apărare al oricărui cetățean. Dacă are de gând să propună o modificare legislativă în acest sens.
Dacă biografia șefului DGPI, Tiberiu Silviu Dumitrache, i se pare o vulnerabilitate pentru serviciul secret pe care îl are în subordine. Dumitrache este fiul unui fost ofițer de Securitate, ajuns ulterior în SRI și condamnat pentru trafic de influență. Totodată, socrul lui Tiberiu Silviu Dumitrache este Liviu Luca, fosta mână dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu și condamnat pentru delapidare și spălare de bani. Șeful DGPI are în declarația de avere o vilă cu piscină și heliport, donată de Liviu Luca către fiicele minore ale lui Dumitrache.
2. DIRECȚIA GENERALĂ DE PROTECȚIE INTERNĂ (DGPI) TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ:
Ce fel de suspiciuni au stat la baza mandatului de siguranță națională pe baza căruia pretinde că a montat tehnică de interceptare în biroul adjunctului Poliției Române, la o săptămână după ce îl verificase pe acesta și avizase numirea lui într-o poziție atât de importantă.
Cum s-a soluționat mandatul de siguranță națională în baza căruia s-a montat tehnica din biroul numărului doi din Poliție. Ce fel de măsuri s-au luat în urma informațiilor culese pe baza respectivului mandat de siguranță națională.
Câte din cele 404 mandate de siguranță națională obținute în ultimii trei ani și jumătate s-au finalizat prin întocmirea unor dosare penale privind infracțiuni la adresa siguranței naționale.
De ce a sesizat DIICOT abia la trei ani distanță de la incidentul în care ofițerii DOS au găsit tehnică de înregistrare în biroul numărului doi din Poliția Română. Cine se face vinovat pentru această întârziere care se încadrează în Codul Penal la omisiunea sesizării, faptă pedepsită cu închisoarea.
3. DIICOT TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ:
Dacă a demarat o anchetă penală pentru infracțiunea de omisiune a sesizării, pornind de la faptul că DGPI a sesizat împiedicarea punerii în aplicare a unui mandat abia la trei ani distanță de la incident.
Dacă a intrat în posesia documentelor care dovedesc faptul că DGPI a avut mandat pentru montarea tehnicii de înregistrare în biroul adjunctului Poliției Române.
4. COMISIILE DE APĂRARE DIN CAMERA DEPUTAȚILOR ȘI SENAT TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ:
Dacă informațiile apărute în investigația Recorder sunt suficient de grave pentru a conduce la formarea unei comisii speciale care să demareze o anchetă cu privire la activitatea DGPI.
Dacă excluderea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din procesul de numire a șefului DGPI li se pare o vulnerabilitate care poate transforma acest serviciu secret într-o unealtă politică și dacă au de gând să întreprindă demersuri legislative pentru eliminarea acestei eventuale vulnerabilități.
Dacă vă numărați printre cei care așteaptă răspuns la punctele de mai sus, puteți trimite fiecare set de întrebări la adresele aferente, invocând legea 544, privind liberul acces la informațiile de interes public.
1. Ministerul de Interne: https://www.mai.gov.ro/contact-center/epetitie-contact/
2. Direcția Generală de Protecție Internă: [email protected]
3. DIICOT: [email protected]
4. Comisia pentru Apărare din Camera Deputaților: [email protected]
Comisia pentru Apărare din Senat: [email protected]
Capture
Medicii și geniștii ucraineni au scos o grenadă neexplodată din pieptul unui soldat, a anunțat ministrul adjunct al Apărării. Operația e fără precedent, deși mulți simțim că avem ceva nedetonat în piept.
FWD
-
Imagine din satelit a ciclonului care a lovit California. Statul american e prins între secetă severă și furtuni devastatoare. Nu ies pe 0. Seceta rămâne și după inundații și Reuters explică de ce. Vox spune că fenomenele meteo extreme succesive sunt cel mai probabil un simptom al schimbărilor climatice.
Câteva soluții. Sau corecții, de fapt. 5 mituri și adevăruri despre cum poți să devii sustenabil.
-
Televiziunile din România încearcă să acopere cu subiectul Andrew Tate lipsa de răspunsuri și responsabilitate a lui Lucian Bode sau alte subiecte care ar putea fi de interes. Dar Andrew Tate e un fenomen extrem de periculos dincolo de poarta penitenciarului, așa că BBC ne arată ce face o profesoară din Dublin în încercarea de a-și scoate elevii de sub influența apostolului misoginismului.
Dacă tot ne uităm în școlile altora, trebuie să știți că Brigitte Macron susține introducerea uniformelor obligatorii. E o dezbatere parlamentară pornită de extrema dreaptă, iar prima doamnă, fostă profesoară, zice că susține ceva simplu, dar nu plictisitor.
-
Cat Call. Compania aeriană națională a Boliviei a angajat un clarvăzător pentru animale, ca să găsească o pisică pierdută în tranzit. Persoana cu puteri speciale a lucrat de acasă și a colaborat pe WhatsApp cu oficialii, în încercarea de a recupera pisica, dar a și pornit o discuție națională despre eficiența companiilor de stat.
Hai să vedem și cum sunt companiile private din România. Panorama ne arată cum s-a împărțit piața de zboruri low cost, după falimentul Blu Air. Prețurile nu mai sunt chiar așa de low.
SHUFFLE
-
Netflix aduce intensitatea Napoliului Elenei Ferrante pe ecran, zice The New York Times, la timp cât să uităm de de excursiile cu colegii de muncă.
-
„M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat. În schimb, Marian Iancu e obraznic și umblă cu tot felul de jargoane care nu e bine să le dai la presă.”- Gigi Becali, antreprenor. Shakira i-a dedicat un nou cântec lui Pique, ale cărui versuri sunt scrise după metoda enunțată de Becali. Dacă-ți place cum îți cântă dragostea, ascultă puțin și despărțirea.
-
Și despre despărțirile care dor mai mult. Legendarul chitarist Jeff Beck și-a încheiat existența fizică. Dar rămâne.
Pauza de carte
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte. Astăzi ne propune volumul Dostoievski, de Henri Troyat, traducere din limba franceză de Marina Vazaca, Editura Polirom, 2022.
Henri Troyat (1911-2017) a fost un scriitor francez de origine rusă, distins om litere, laureat al Premiului Goncourt (1938) și membru al Academiei Franceze (din 1959). Adevărata vocație a lui Troyat au fost biografiile.
Troyat era un maestru al genului, iar biografia lui Dostoievski, recent publicată la Polirom, este monumentală. E o lectură necesară pentru cine vrea să înțeleagă de unde veneau, până la urmă, personajele lui Dostoievski și cum și-a format acesta credințele.