Ministerul de Interne, băgat în corzi
11 IANUARIE 2023. A fost ziua unei liniști lungi spre mai puțină democrație. Fie că vorbim despre plagiatul lui Lucian Bode, fie că vorbim despre lipsa de reacție la investigația Recorder sau de lipsa de etică a șefului știrilor TVR, totul e acoperit de o tăcere convenabilă celor aflați efemer la putere.
Play the Day
-
Investigația Recorder care arată cum ofițeri de poliție sunt scoși arbitrar din sistem, după retragerea de către DGIPI a certificatelor de siguranță a stârnit un val de tăcere. Cu două excepții, Cătălin Drulă, care cere desființarea serviciului, în loc de reformarea acestuia și Pavel Popescu, supărat că elogiul său la adresa SRI nu a fost publicat. Ministerul Afacerilor Interne principalul actor în enigma folosirii certificatelor drept bâtă împotriva angajaților care își fac treaba a refuzat să aibă vreo reacție.
-
BNR susține că ratele și-au atins maximumul. Purtătorul de cuvânt spune la Radio România Actualități că „cei cu Robor, ei probabil chiar au trecut de maximum, pentru că ați văzut, Roborul a trecut în cursul anului trecut de 8%, acum este cumva stabilizat în jurul valorii de 7,5”. Despre IRCC, Dan Suciu spune că, fiind un indicator care are un decalaj de şase luni, „în partea a doua a anului va intra și el pe o ușoară scădere, deci suntem cumva la un maximum al acestor rate în acestă perioadă.”
Comisia Europeană spune că prețurile caselor au crescut cu 49% din 2010, iar chiriile cu doar 18%. Casele s-au ieftinit în ultimii ani în Grecia, Italia și Cipru, dacă sunteți interesați de investiții.
-
Unii furnizori de energie au emis facturile aferente consumului lunii decembrie 2022 doar pentru jumătate de lună. Dacă acum clienții plătesc mai puțin, în viitoarea factură vor plăti, pe lângă ce consuma în ianuarie, și consumul rămas din decembrie ce nu a fost facturat acum. Cauze și explicații, în Economica.net.
Hidroelectrica a anunțat că va trimite clienților săi facturile la începutul lunii februarie. Cei care au contracte de furnizare a energiei la Hidroelectrica nu au mai primit facturi din luna octombrie pentru consumul din iunie.
Prima tranșă a ajutorului pentru cei mai vulnerabili consumatori de energie poate întârzia din cauza birocrației. Apar din nou declarații pe propria răspundere, dar și anchetele sociale.
-
Șeful Autorității Electorale Permanente a anunțat că va pleca de la conducerea instituției după ce ANI l-a acuzat că și-a angajat cumnata. Inițial, i se păruse nedrept și anunțase că va contesta decizia și își lăuda ruda pentru implicare, dar astăzi Mitulețu a decis să-și prezinte demisia de onoare începând cu luna viitoare.
-
Șeful interimar al știrilor TVR a scris știri plătite de PNL, dar nesemnalizate publicului, pe site-ul la care a fost acționar, spune Libertatea. Nu mă simt vinovat, spune cel care și-a păcălit publicul pentru banii de partid, dar organizația Active Watch cere demiterea urgentă a acestuia, considerându-l incompatibil cu funcția. Și cu jurnalismul, fie el public sau privat.
România Educată, dar nu la Guvern
Imaginea de mai sus este surprinsă de fotograful Guvernului la mai bine de oră după ce Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai a anunțat că teza de doctorat a lui Lucian Bode este profund viciată și solicita corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate.
Libertatea inventariase în decembrie 9 scandaluri în care Bode a căzut în picioare. De la Schengen la BMW nimic nu l-a clintit din fotoliul de ministru. Investigația Recorder, ce arată cum polițiști de carieră au fost îndepărtați arbitrar de DGPI, se adaugă listei de scandaluri în fața cărora Lucian Bode nu face altceva decât să se țină cu toate puterile de scaunul de ministru.
Există însă și optimiști, iar unul dintre ei este Emilia Șercan, cea care a descoperit plagiatele celor doi: ”Partenerii de coaliție ai PNL ar putea cere retragerea domnului Bode – e o vulnerabilitate a Guvernului. Și mai e un element pe care cred că ar trebui să-l luăm în calcul: domnul Klaus Iohannis. Președintele e inițiatorul proiectului „România Educată” și nu știu cum ar putea să accepte să fie întrebat cum vede situația unei persoane care are verdict de plagiat în Guvernul său”.
PSD și-a scos la înaintare universitarii, pe senatorul Leonard Azamfirei, rector al UMF Târgu Mureș. Cu voce moale, profesoral, el spune că PNL trebuie să se întrunească repede și să ia o decizie, căci Guvernul are multă treabă și nu e vreme de stat. Nimeni de la PNL nu a declarat astăzi despre așa ceva, iar președintele vorbește despre educație doar în discursuri și în prefața României Educate.
Dacă în cazul unui plagiat dovedit nu are nimeni nicio tresărire, ce se poate întâmpla cu acuzația adusă premierului Nicolae Ciucă? Ne întoarcem la Emilia Șercan pentru explicații: ”Domnul Ciucă a reușit să blocheze analizarea tezei de doctorat foarte rapid, pe două căi. Prima dată a primit o mână de ajutor din partea Parchetului General, care a ridicat toate documentele originale care vizau teza domniei-sale de doctorat. Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare nu a mai putut analiza teza. După care s-a dus în instanță și a cerut suspendarea sesizărilor de plagiat pe care le trimisese Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Universitare. Astfel a făcut ca, în cazul domniei-sale, după un an de zile să nu existe o decizie – nici a Universității, nici a CNATDCU. Atâta timp cât Parchetul nu restituie documentele originale, Universitatea Națională de Apărare nu poate să sesizeze Comisia de Etică. Atâta timp cât domnul Ciucă este prim-ministru, este securizat din perspectiva primirii unui verdict de plagiat”.
Capture
Girafa Fupi vine în fiecare dimineață să-și îmbrățișeze salvatorul. Imaginea e din 2016. Acum sunt mult mai puține girafe, iar fotografa Ami Vitale o folosește pentru a-i inspira pe oameni să aibă mai multă grijă de natură.
FWD
-
Rusia va trimite o misiune de salvare pe Stația Spațială Internațională, pentru a aduce înapoi trei astronauți sinistrați de o ploaie de meteoriți ce au avariat capsula în care erau. La început rușii au zis că nu e nicio problemă, dar astăzi au luat decizia de a-i scoate din blocajul astral.
-
Hotnews are o listă care poate fi utilă în perioada următoare. Zece lucruri la care trebuie să fii atent când cumperi casă, ca să nu te păcălească dezvoltatorii imobiliari. Catiușa Ivanov explică de la cât sunt de importante trotuarele până la centrala de bloc, toate detaliile la care trebuie să fii atent înainte să zici da unei randări. Aceeași publicație arată și periferia Bucureștiului – imaginea unui oraș care a crescut haotic. „În multe dintre aceste dezvoltări nici un câine n-ai pe unde să-l plimbi, că dau mașinile peste el”
-
O agenție federală americană vrea interzicerea aragazurilor pe gaz. Comisarul pentru Protecția Consumatorilor spune că acestea sunt pericole ascunse și că produsele care nu sunt sigure pot fi interzise. Declarațiile acestuia vin după studii care arată că poluarea de interior produsă de aragaz afectează starea de sănătate a copiilor, mai ales în mediile defavorizate.
-
Lidl, Zara, HM și Next sunt acuzați că-și plătesc furnizorii din Bangladesh cu mai puțin decât costurile de producție. Asta înseamnă că fabricile abia își plătesc muncitorii cu salariul minim local și lanțul de producție se transformă într-un lanț al sărăciei. În schimb, UNIQLO, producătorul japonez de haine, a anunțat că va mări salariile angajaților cu 40%.
-
Alunele fierte i-ar putea ajuta pe copii să depășească alergiile, spune un studiu australian. Eșantionul nu e foarte mare, dar 80% dintre subiecți au reușit să mănânce de toate fără nicio reacție adversă după ce li s-au dat cantități mai mari de alune.
-
Angajații Disney trebuie să vină la birou patru zile pe săptămână, potrivit unei cereri trimise luni pe email de CEO-ul companiei. A fost foarte motivațional în chemarea sa: e o valoare imensă în a fi împreună cu cei cu care lucrezi.
Shuffle
-
Editura Nemira a epuizat într-o singură zi volumul autobiografic al prințului Harry. 18.000 de exemplare. Având în vedere apetitul neobișnuit pentru carte, ne permitem să sugerăm și câțiva autori români, cu volume apărute în 2022. Ne sprijinim pe Libertatea, pentru o selecție făcută de Vasile Ernu.
Pause
-
În 2004, ne puteam uita la un ecran cam 2.30 minute. Acum, atenția noastră a ajuns la 47 de secunde, spun studiile. Și când te iei cu altceva, îți ia cam 25 de minute să te întorci la ceea ce făceai. Avem toți o problemă de atenție. CNN dă câteva sfaturi utile despre cum ne-o putem antrena. În primul rând, renunțarea la multitasking și la gadgeturi. Nu a spus nimeni că e ușor.
-
În final, mai rezistați câteva secunde pentru acest citat din Nicușor Dan, care explică de ce nu e căldură în București
Pentru că e nevoie de mai multă căldură și aceea care ajunge nu ajunge. E simplu, e fizică.