Skip to content

Main Navigation

  • Documentare
  • Investigații
  • ALEGERI 2024
  • Știrile zilei
  • NEWSLETTER
  • Cei care ne conduc
  • Reportaj
  • ENGLISH
  • Despre noi
  • Contact
  • Shop Recorder
  • Contul meu
  • CONTACTEAZĂ-NE SECURIZAT
  • Sustine
susține
NEWSLETTER

Navă rusească, du-te dracu!

Bună dimineața!

Am sperat că, odată cu încheierea numărătorii voturilor, granița dintre cele două Românii se va subția și va dispărea încet-încet. Între cele două tabere este acum o prăpastie de netrecut. Amenințările s-au amplificat mai ales după discursul înfiorător al lui George Simion.


Dacă ești salariat, completează acest formular. Durează mai puțin de un minut și nu te costă nimic, se generează automat, iar noi ne vom ocupa să-l încărcăm în spațiul virtual al ANAF.


Play the Day Play the week

1. „Vărsare de sânge” după felicitări

Foto: Agerpres

„Navă rusească, du-te dracu!” (traducere cuminte), asta au răspuns grănicerii ucraineni când cei de pe nava-amiral Moscova le-au transmis să se predea.

România a răspuns la fel weekend-ul trecut. Candidatul izolaționist folosește cuvintele Rusiei, iar inamicii lui Putin sunt și ai lui. Știți cum se zice: dacă arată ca o rață și măcăne, atunci probabil e o rață.

  • Exit-poll-ul rușilor. În seara alegerilor am fost siguri că Simion a pierdut atunci când purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a transmis: „În primul rând, astea nu sunt alegeri”. Reacția a venit când în secțiile de vot mai erau multe buletine de numărat. În momentul în care matematicianul a devenit matematic președinte mii de oameni scandau: „Rusia, nu uita! România nu-i a ta”.

  • Atmosfera din seara celor mai importante alegeri din istoria post-comunistă a fost surprinsă în reportajul Recorder „Un președinte peste mai multe Românii”. Presa internațională era fermecată de „eminentul matematician” care l-a învins pe pro-rus. Simion l-a felicitat printre dinți pe Nicușor Dan și România a adormit cu gândul că va reveni la normal.

  • Nimic pașnic. Luni, când Nicușor Dan își ducea copilul la școală împreună cu SPP-istul, Simion era iar pe aeroport. În Rusia era jale mare. „Nu se poate face nimic pașnic în privința românilor”, concluziona cu tristețe un invitat al Olgăi Skabeieva, cea numită „păpușa de fier” a lui Putin. Nici oligarhii tehnologici ai lui Trump nu erau încântați de rezultatul din România. În acest timp, majoritatea liderilor europeni îl felicitau pe Nicușor Dan, inclusiv Georgia Meloni, aliata lui Simion.

  • Gura de șarpe. Marți, protejatul lui Gandalf din Carpați a avut un discurs plin de amenințări. A acuzat Republica Moldova și Franța că s-au implicat în alegeri, a vorbit în două rânduri despre „vărsare de sânge”, i-a amenințat pe votanții lui Nicușor Dan, iar despre cei care pun piedici mișcării suveraniste a spus că vor fi găsiți și în „gură de șarpe”. Expresia e „gaură de șarpe”, dar să-l iertăm. Era nervos. A mai zis că suveraniștii trebuie să comunice doar pe canalele lor, să-și facă televiziunile lor. Nu vrea și o țară a lor? Spre final, a anunțat că va contesta alegerile la CCR. Practic, a zis că vrea și al doilea tur doi înapoi. Mulți dintre votanții lui își tăiaseră deja buletinele.

  • Discursul înveninat l-a scos din minți și pe Gigi Becali care a spus, printre altele, că Simion e susținut de rezerviști și că schimbarea de poziție vine după o nouă vizită la Viena. Simion a transmis că, de fapt, atunci când a vorbit despre „vărsare de sânge”, se referea la susținătorii lui Nicușor. Adică învingătorii „cu fustițe, trotinete și curcubeu” se pregăteau să-i bată pe suveraniști?

  • Lecții pentru americani. CCR i-a trimis înapoi lui Simion contestația. Uitase să o semneze în original. Bine că l-a prins în țară. Până la urmă, n-a mai contat, CCR i-a respins cererea. Izolaționistul era deja în corzi.

  • În timp ce se jura că nu i-a dat niciun ban Ancăi Alexandrescu apărea știrea că, între cele două tururi, postul Realitatea a primit 3 milioane de euro de la AUR. Apoi am aflat că și contractul ăla de lobby cu oamenii lui Trump, în valoare de 1,5 milioane de dolari, e cât se poate de real. Cât despre furtul de voturi, președintele Comisiei Electorale din State, cel care a observat procesul electoral de la noi, a scris așa: „Ce poate învăța America de la România despre integritatea alegerilor”.

2. Primele schimbări majore după alegeri

Foto: Agerpres

În ultimele luni, statul și instituțiile lui au fost puse pe pauză. Nimeni nu avea chef de decizii care să fie răsturnate de noua putere. Nimeni nu avea chef să muncească pentru ăia care vor veni după.

  • Prima veste bună de după alegeri a fost că unul dintre frații Tate a anunțat supărat că va părăsi România. Ambii l-au susținut pe Simion. Apoi a venit anunțul că cei mai celebri proxeneți din lume vor fi extrădați în Marea Britanie după ce vor fi judecați la noi. Poliția din Bedfordshire are deja mandate de arestare pentru cei doi. Acuzațiile sunt de viol și trafic de persoane. Judecătorii români au aprobat deja extrădarea lor.

  • PSD, reformat cu Grindeanu. A doua veste bună: Ciolacu nu mai este președintele PSD. În locul lui vine însă Grindeanu, prietenul lui și coleg de zbor prin avioanele Nordis. Vă reamintim că Grindeanu promitea acum trei luni că va dovedi că și-a plătit locul în avion. Grindeanu este și artizanul OUG 13, cel care își ascundea ceasul scump și partener de afaceri cu neamul Ciolacu. PSD pare că trage către opoziție, adică lângă POT și AUR.

  • Partide cu consumabili. În zona izolaționistă e mare agitație. Chiar dacă liderul lor a pierdut, mai mulți politicieni încearcă să capitalizeze revolta din tabăra pierzătoare. Trag toți de gloaba antiglobalistă. Claudiu Târziu anunță un nou partid. Și Crin Antonescu pare că și-ar dori să fie președinte, măcar de partid, unul care să lupte cu „ofensiva neomarxistă și globalistă”. Și Ponta are în plan o nouă mișcare politică, dar cel mai mult i-ar plăcea să fie din nou la butoanele PSD-ului. În timpul ăsta, POT-ul lui Gavrilă se destramă. „Oamenii sunt consumabili”, a concluzionat șefa.


SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

O navă de containere de 135 de metri lungime a eșuat în curtea unui norvegian. Foto: Agerpres


FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
  • Străinii, interziși la Harvard. Trump ne-a arătat două mostre de suveranism american. Studenții străini nu mai au voie să studieze la Harvard. Cei care urmează acum cursurile universității trebuie să părăsească Statele Unite. Este o nouă răzbunare a președintelui după protestele pro-palestiniene din campusuri. A două mostră – Trump l-a certat pe președintele Africii de Sud pentru că în țara lui „albii sunt uciși de cetățeni de culoare”. Drept dovadă a prezentat o fotografie din Congo. „Îmi pare rău că nu am un avion să vă dau”, a concluzionat șeful de stat african, făcând aluzie la cadoul primit de Trump de la familia regală din Qatar.

  • Iadul pe Pământ. Refuzul Israelului de a permite ajutoarele umanitare în Gaza a provocat reacții mai dure ca niciodată din partea comunității internaționale. Antisemitismul a fost din nou cuvântul de ordine din partea autorităților israeliene, mai ales după atacul din Washington. În acest timp, mai mulți diplomați, inclusiv români, au fost atacați de soldații israelieni. Într-un final, Israelul a acceptat intrarea alimentelor, dar cu condiții care vor îngreuna mult accesul la ele. Imaginile cu copiii din Gaza par dintr-o transmisiune specială din iad.

  • Oprea încătușat. Vlad Oprea, primarul din Sinaia, a fost arestat preventiv, dar și-a petrecut prima noapte de arest la spital. A avut probleme cu inima după ce autoritățile l-au încătușat din cauză că a încălcat condițiile controlului judiciar. A condus primăria pe ascuns deși n-avea voie să comunice cu niciun subaltern. El s-a întâlnit și cu Lucian Bode fix pe terenul pe care i l-a vândut prin intermediul surorii lui. Cei doi sunt principalele personaje din investigația Recorder Cartelul din Carpați.


POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
  • Scena9 a întrebat mai mulți experți cum construim punți ca să nu ajungem în cinci ani tot aici – într-o realitate în care jumătate de țară se teme de cealaltă.

  • Un nou test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer a fost aprobat de agenția americană care reglementează piața de medicamente.

  • Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au reușit transformarea plumbului în aur, considerată visul alchimiștilor medievali.


SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
  • DE CITIT. Industria tehnologiei este o afacere uriașă, însă cota Europei este destul de mică. Aceasta poate fi una dintre cauzele pentru care, în ultimii 30 de ani, America a devenit mult mai prosperă decât Europa.

  • DE CITIT. Acum 39 de ani, un adolescent american a suferit un accident rutier în urma căruia a rămas într-o stare vegetativă. De-a lungul timpului, mama sa a fost convinsă că fiul ei este conștient, într-o oarecare măsură, iar în cele din urmă știința a confirmat că avea dreptate.

  • DE CITIT. Jurnaliștii NY Times ridică un pic vălul de peste lumea spionajului rusesc prezentând povestea unor agenți trimiși de Kremlin să trăiască sub identități false în Brazilia. Toți au început să dispară spre destinații din întreaga lume, după ce au fost activați odată cu invazia Ucrainei.

  • DE VĂZUT. We’re Experts in Fascism. We’re Leaving the U.S. este un scurt material realizat de The New York Times despre trei profesori de la la Yale care părăsesc Statele Unite. Unul dintre ei spune că vocabularul limbii engleze este prea sărac pentru a putea explica cât de gravă este situația în care se află democrația americană în prezent.


PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

De câte ori aud că un autor a fost premiat pe undeva mă feresc, precum necuratul de tămâie. Din instinct și din experiență. Am tot citit premiați și în nouă cazuri din zece cartea era foarte proastă și autorul prost.

Și în lumea literaturii, ierarhiile sunt trucate ca peste tot în mileniul al III-lea. Triumfă impostorii, grație rețelelor de PR și marketing.

Nu este, din fericire, cazul acestui volum — „O viață de rezervă”, de Lidija Dimkovska. E o carte bună. De altfel, de mult n-am mai citit un roman atât de bun!

Două surori siameze, Srebra și Zlata, vor ceva: să se separe. Timpul din această carte începe să curgă la începutul anilor 1980 și se sfârșește la începutul anilor 2010. Povestea este, însă, eternă.

Căci Lidija Dimkovska are acces la meta-text, la supra-poveste. Nu sunt mulți scriitori în secolul XXI în stare să ajungă până aici.

Lidija Dimkovska spune o poveste, dar în același timp spune și altă poveste, și mai însemnată. Peste istoria mică se poate citi istoria mare.

Iar dacă veți citi profund, printre rânduri și în adâncul lor, veți afla cum și de ce s-a destrămat Iugoslavia.

Lidija Dimkovska știe să scrie cu intensitate și coerență deplină o poveste pe care o crezi. Iată o carte adevărată, iată – o scriu din nou, tocmai pentru că este adevărat – o carte bună.


POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF
  • OpenAI lucrează cu fostul designer Apple, Jony Ive, la un produs secret care va fi lansat anul viitor

  • Jumătate dintre tinerii din Marea Britanie ar prefera o lume în care nu există Internet

  • Exemplele de frumusețe morală ne pot schimba perspectiva despre fericire

  • Sfaturile simple și practice ale unui cardiolog de 70 de ani pentru a rămâne sănătos la bătrânețe

  • 15 dintre cele mai bune serii de televiziune bazate pe întâmplări adevărate

  • Cele mai convenabile destinații pentru un city-break de vară sunt în Europa de Est


👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.

Ediție realizată de Claudiu Radu, Alex Enășescu
Dacă informațiile v-au fost utile, vă rugăm să dați mai departe newsletterul Recorder
social social social
Primim sugestiile voastre pe adresa [email protected]
Abonare
COPYRIGHT © 2025. ALL RIGHTS RESERVED proudly developed by Homemade guys website designed by Stega creative Brandul Recorder e operat de Asociația Recorder Community, sub licența SC Harfa Online Publishing SRL. Veniturile din donații sunt administrate de Asociația Recorder Community
  • Documentarele Recorder
  • Investigații
  • Cei care ne conduc
  • Reportaj
  • SHOP RECORDER
  • Despre noi
  • Contact
  • Politica de confidențialitate
  • Termeni și condiții
    • Termeni și condiții pentru vizitatori
    • Termeni și condiții pentru donații
  • CONTACTEAZĂ-NE SECURIZAT
Gestionează consimțământul pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a ne optimiza site-ul și serviciile.
Funcționale Always active
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul exclusiv de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare în scopul legitim de stocare a preferințelor care nu sunt solicitate de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Preferințe
{title} {title} {title}