PSD a inaugurat universul paralel
Bună dimineața!
Săptămâna asta am trăit în două universuri paralele. În unul, PSD și PNL guvernează în pace pentru stabilitatea țării. În celălalt, se atacă precum niște dușmani de moarte.
„Ciolacu vrea să aducă PSD la conducerea României, după 20 de ani. PNL va face tot ce îi stă în putință pentru a împiedica acest lucru”, a scris Ciucă pe Facebook după congresul PSD. Dacă a uitat cineva, în afară de Ciucă, el a invitat PSD-ul la guvernare.
1. Alianța, la terapie de cuplu
Foto: Agerpres
La 📺️ congres, Ciolacu a obținut fără emoții sprijinul partidului. Primarul din Galați spunea de la pupitru: „Ciolacu mi-a redat demnitatea de a spune că sunt PSD-ist”. PSD e la guvernare, are șanse mari să câștige și parlamentarele și prezidențialele, iar partener este un sac de box cu pretenții de raniță militară.
-
De la ce s-au luat. După toate atacurile la baionetă de la congres, liberalii au reacționat. Ciucă a vorbit chiar despre ruperea alianței. Apoi, Ciolacu a anunțat că nu vede altă coaliție decât cu PNL, iar șeful liberalilor a dat asigurări că nici nu se gândește să renunțe la ciolan.
-
Un efort mic. Aliații n-au de ales și trebuie să se împace pentru că sărăcia se adâncește, iar problema recalculării pensiilor duce la pierderi de voturi. Ciolacu a găsit soluția salvatoare. Toate pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. „Nu este un efort foarte mare, în jur de 800 de milioane”, ne-a liniștit premierul.
-
Pace cu sindicatele. O altă problemă a alianței este salariul minim european. Creșterea rolului sindicatelor este o parte importantă a legii UE. Ciolacu pare că și-a luat de-o grijă. Blocul Național Sindical are aproape 1.000 de sindicate și este condus de Dumitru Costin. Costin a spus mândru la congresul PSD că 📺️ l-a încurajat pe Ciolacu să candideze.
-
A apărut cartea lui Ciucă, dar nu în librării. În catalogul cărților în curs de apariție. Se pare că va fi în librării din septembrie. Dar se va numi doar „În slujba țării”. „Un ostaș” a picat la editare.
-
Contractul apropiatei. G4media a descoperit că Sorina Docuz a pus mâna, prin interpuși, pe alte contracte de sute de mii de euro. Este vorba despre spații publicitare în centrul Capitalei, chiar pe clădirea Universității. Sorina Docuz este descrisă cu multă politețe ca fiind „apropiata premierului Ciolacu”.
2. Toni și-a făcut mâna greblă
Foto: Agerpres
Voi, dacă ați primi 10.000 de lei în plus la salariu, v-ați da seama? Toni Greblă zice că nu și-a dat: „Nu m-am uitat ce indemnizație am”, a spus șeful Autorității Electorale Permanente. Fusese întrebat de jurnaliști după ce Cristian Andrei de la Snoop a scris că Greblă și-a mărit ilegal salariul cu mii de euro pe lună.
-
Leafa lui Greblă. Curtea de Conturi a descoperit că Greblă a primit fără drept 24.000 de euro. Majorarea ilegală a venit în urma unui ordin emis chiar de el. Suma pare mărunțiș pentru șeful AEP. El a luat anul trecut de la stat 140.000 de euro. Cam 12.000 de euro pe lună. În mână.
-
Cum răspunde. Toni Greblă a explicat că semnează sute de ordine pe zi și pur și simplu nu și-a dat seama că și-a dat prea mulți bani. Acum a fost nevoit să semneze un acord prin care s-a angajat să restituie sumele încasate ilegal.
-
Cum a ajuns la AEP. Toni Greblă este președintele Autorității Electorale Permanente din martie 2023. Propunerea a venit din partea PSD, partid din care face parte. El a reușit să revolte societatea civilă când a spus că erorile la numărarea voturilor apar din cauza faptului că sunt prea mulți observatori și jurnaliști în secții.
3. Șpagă și de la bolnavii de cancer
Sistemul medical, șubrezit de scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon, primește o nouă lovitură. Să iei șpagă de la bolnavi de cancer este, probabil, unul dintre cele mai josnice lucruri. Procurorii spun că asta s-a întâmplat la Timișoara.
-
Prins cu plicul plin. Șase chirurgi și o asistentă de la secția de oncologie a Spitalului Municipal de Urgență Timișoara sunt sub control judiciar. Ei ar fi luat mită de la 46 de bolnavi de cancer sau aparținători. Unul dintre medici a fost prins în flagrant cu un plic în care erau 1.000 de euro, bani de la o pacientă.
-
Șeful secției, condamnat. Fostul șef al secției de chirurgie oncologică din Timișoara a fost condamnat de curând în primă instanță tot pentru luare de mită. A primit trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. El fusese ridicat de polițiști în 2022. În iulie 2023 era numit director medical interimar la județeanul din Drobeta Turnu Severin și s-a angajat la o clinică privată din zonă.
O alergătoare din Brazilia concurează în proba de 400 de metri de la Jocurile Paralimpice, ajutată de ghidul său. Foto: Ennio Leanza / EPA
-
Atacurile din Ucraina și Rusia au fost la ordinea zilei. România a fost luată la țintă pe cale diplomatică și de unii și de alții. Țara noastră se pregătește pentru ce e mai rău. Urmează cea mai scumpă achiziție militară din istorie. Este vorba despre 32 de avioane F35 care ne vor costa 6.5 miliarde de dolari.
-
Scandalul Telegram. Rusul Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a fost arestat în weekend în Franța. Pe scurt, a fost acuzat că pedofilii sau traficanții de droguri folosesc aplicația, iar Durov nu oferă acces autorităților la aceste informații. După furtuna diplomatică care a urmat, Durov a fost eliberat contra unei cauțiuni de 5 milioane de euro. La ieșire, a spus că merge să discute cu Macron.
-
Dramă pe A1. Consulul Ungariei la București a murit într-un accident teribil pe A1. Mașina pe care o conducea a fost distrusă de un camion încărcat cu bușteni care a rupt balustrada și a ajuns pe contrasens. România rămâne pe primul loc la capitolul accidente auto în Europa.
-
Găuri adânci în buget. Bugetarii care au dat în judecată statul au câștigat 8 miliarde de lei numai anul trecut. Suma este de patru ori mai mare decât cea din 2022. Și, dacă tot suntem la capitolul găuri în buget, aflați că problemele la site-ul Registrului Comerțului au dus la blocarea a 25 de milioane de euro. Pagina online cu probleme grave a costat și ea 39 de milioane de euro.
-
Polițist fictiv. Poliția Română s-a făcut de râs cum rar s-a mai văzut. Un tânăr cu 8 clase care avea și o condamnare a vrut să se facă polițist. Și-a cumpărat uniformă, legitimație, stație, pistol și a devenit polițist. Timp de un an și jumătate a mers la razii, a chestionat martori, a oprit mașini în trafic și a avut acces și la documente secrete. Nu s-au prins polițiștii. Abia după ce un cetățean i-a făcut plângere a ieșit la iveală că individul era un escroc.
-
Un fost fotbalist care a devenit sportiv paralimpic în urma unei accidentări a fost susținut la Jocurile Paralimpice de la Paris de prietenul său Jürgen Klopp.
-
În noua sa carte, filosoful sud-coreean Byung-Chul Han pledează pentru speranță ca antidot la negativitatea vieții moderne.
-
DE CITIT. The New Yorker publică în exclusivitate un fragment din autobiografia lui Al Pacino, despre copilăria tumultoasă în cartierul South Bronx, moartea mamei și începutul carierei de actor.
-
DE CITIT. Un lucrător într-un depozit din Statele Unite, care a renunțat la școală la 16 ani, a devenit autorul unuia din cele mai populare podcasturi despre filosofie.
-
DE ASCULTAT. Un interviu cu scriitorul Salman Rushdie despre încercarea din ultimii doi ani de a documenta și a înțelege ce l-a făcut pe agresorul său să-l atace cu un cuțit. Rushdie a fost înjunghiat în august 2022 de un extremist islamic, a supraviețuit dar și-a pierdut vederea la un ochi.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Vladimir Nabokov nu a fost marele scriitor care putea fi. Cu toate acestea, deși nu s-a ridicat, în literatură, nici la nivelul inteligenței sale (inteligență cehoviană), nici la nivelul erudiției sale (care era borgesiană), chiar și așa, fără să facă tot ce putea face, ne-a dat trei dintre cele mai bune personaje din secolul XX: nimfeta Lolita, șahistul Lujin și profesorul Pnin. Dar Vladimir Nabokov era înzestrat cât marii scriitori ruși din secolul XIX, în care de altfel s-a născut.
Vladimir Nabokov a venit pe lume într-o familie de aristocrați (bunicul său a fost ministrul justiției sub Țarul Alexandru al II-lea). S-a născut în 1899.
Veacul i-a fost crud. Când a izbucnit revoluția bolșevică, familia Nabokov, reprezentantă tipică a rușilor albi, a plecat în Exil. Vladimir Nabokov nu s-a mai întors niciodată acasă.
A studiat în Anglia, a trăit în Germania, la Paris, la Praga și în Statele Unite ale Americii, unde s-a consacrat ca profesor de literatură și, în sfârșit, ca scriitor. Tatăl său, om politic anti-comunist, a fost asasinat în exil.
Vladimir Nabokov a murit în vara anului 1977, în Elveția, la Montreaux, unde și-a trăit ultimii ani de viață, alături de soția sa, Vera, într-un hotel.
Vladimir Nabokov a avut o viață plină – memoriile sale reușesc să îi facă dreptate. A fost un tânăr aristocrat rus interesat deopotrivă de box și poezie. Și a mai fost Vladimir Nabokov un mare insomniac, dezinteresat să urce vreodată la volanul unei mașini, și a mai fost el pasionat până la obsesie de fluturi și de șah.
Dacă nu ar fi venit Lenin la putere, probabil că Nabokov ar fi studiat toată viața fluturi, ar fi jucat șah și literatura i-ar fi fost doar un hobby (așa considera el însuși). Dar nu s-a întâmplat așa.
Secolul XX a fost teribil, dar până la urmă cel puțin un lucru bun a ieșit și de aici: ne-a fost dăruit scriitorul Vladimir Nabokov, cel care putea să scrie minunat în engleză, în franceză și în rusă și știa să citească Flaubert și Gogol ca nimeni altcineva.
Vladimir Nabokov n-a fost Tolstoi, de altfel nici n-a fost interesat să devină profet. Dar a fost, în felul său unic, un uriaș, un gigant al literaturii. Memoriile sale vorbesc și o confirmă.
Poți susține jurnalismul independent făcut de Recorder și prin achiziționarea unui produs din Shop.
Vânzarea produselor din shop nu are ca scop obținerea de profit. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care merg în contul Recorder, deci se transformă într-o donație pentru jurnalism.
-
Cum să aduci în discuție valorile tale ca un dar, nu ca o armă, în polemicile pe teme politice
-
Derularea de clipuri video pe telefon sporește și mai mult plictiseala
-
📺️ Trei principii care te fac productiv și te protejează de burnout
-
10 motive să vizitezi Atena, poate cea mai sub-apreciată capitală europeană
-
6 parcuri naturale din Europa care merită o vizită
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.