Cutremur în PSD după investigația Recorder
Bună dimineața!
Investigația Schema Nordis a provocat demisia șefei Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Vicol a plecat și din PSD, iar legislația urmează să fie schimbată pentru a-i proteja pe cumpărătorii de bună credință. E și o anchetă DIICOT în lucru. Nici fotbalul nu vrea să mai audă de firmă.
Acum să ne imaginăm câte s-ar putea schimba dacă televiziunile de știri și marile fabrici de presă nu ar mai încasa milioane de euro de la partide. Și nu doar în campanie. Cum ar fi dacă patronii de presă nu ar mai fi piese de bază în jocul electoral? Atât de mult ne-am obișnuit cu situația actuală încât e greu să ne și imaginăm așa ceva.
1. Precedentul Șoșoacă
Foto: Agerpres
Curtea Constituţională a respins candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, iar România s-a împărțit în două. Unii au aplaudat eliminarea ei, iar alții au spus că o astfel de decizie poate fi un precedent periculos pentru democrație.
-
Ce este CCR. „Unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, independentă faţă de orice altă autoritate publică”. Așa scrie în descrierea de pe site-ul oficial. Nu scrie însă că judecătorii sunt propuși de cei aflați la putere. Cei care au votat pentru excluderea zeiței scandalului au fost susținuți de PSD și UDMR. Nu au fost de acord două judecătoare „liberale”, iar alte două propuse de Iohannis au zis că mai bine nu vin la ședință. Și n-au venit.
-
De ce? Două zile a durat până când judecătorii au transmis de ce au luat această decizie. 20 de pagini de motive au scris. Pe lângă antisemitismul afișat chiar la aflarea deciziei, fostei doamne Șoșoacă i se reproșează la pachet și că nu respectă apartenența României la NATO și UE. NATO și UE nu sunt Sfânta Parascheva. Au destule bube și boli. O spun magistrații. În plus, dacă în motivare ar fi scris Simion în loc de Șoșoacă, nu ar fi observat nimeni. Simion rămâne însă în cursă.
-
Reacții politice și politicianiste. Ciolacu s-a supărat atât de tare încât vrea reformarea CCR-ului. Dar cică n-ar fi reformare din aia bună. Alina de la Justiție a spus că este o „bizarerie”. Un pic mai târziu s-a aliniat cu partidul și au vorbit despre „un abuz de putere” al social-democraților. Iohannis? Nicio vorbă. E ocupat cu niște cârtițe care îi tot fac găuri în curți.
2. Votați PNL să vă scape de PSD
Foto: Agerpres
„PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat. Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea abuzurilor”, a recitat frumos Ciucă într-un filmuleț pe Facebook după decizia CCR.
Ce drăguț! Ar divorța, dar rămân împreună doar pentru copii. De fapt, o traducere corectă ar fi: Votați-ne să vă scăpăm de PSD, partenerii noștri de trei ani.
-
Nimic serios. Reacțiile la anunțul lui Ciucă au fost ironice din partea tuturor partidelor. Și, ca și cum n-ar fi fost destule glume pe seama lui, a venit și 📺️ emisiunea lui Măruță în care a dovedit că le merită. A încercat să explice gafa comisă, dar n-a reușit. Apoi s-a trezit că trebuie să probeze declarațiile anti-PSD cu două moțiuni, una a USR-ului, cealaltă de la AUR. Ciucă a numit mișcarea opoziției „un exercițiu neserios”.
-
De la ce s-au luat. Acum, Ciucă nu vorbește cu Ciolacu. Sunt certați de când liberalii au vrut să dea legea pentru Iohannis împotriva voinței lui. Ciucă și Ciolacu se vor întâlni zilele următoare la Iași, la racla Sfintei Parascheva. Doar ea mai poate readuce stabilitatea în țară.
-
Mutarea lui Ciolacu. Premierul a intrat în joc și a anunțat că demisionează din funcție dacă liberalii ies de la guvernare. Pare o mutare bună. Pentru el. Adică nu ține de scaun cu orice preț și, dacă rămâne țara neguvernată, are pe cine să dea vina. Pe Ciucă, generalul care rămâne încet-încet fără soldați. Până atunci, am ratat iar intrarea în Schengen.
3. Nordis: Clanul Dezvoltatorilor
Investigația despre „mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar” arată cum sute de oameni au fost păcăliți de compania Nordis. Pe scurt: români cuceriți de reclame au plătit integral apartamente care nu existau. Unele nu s-au mai construit, iar multe dintre cele finalizate au fost vândute altor persoane.
-
La vârful Nordis este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol – cea mai bogată deputată. Social-democrata s-a afișat cu un ceas de aproape 200.000 de dolari. Ea a devenit cunoscută ca „avocata interlopilor”, iar jumătatea ei pentru combinații suspecte. Vicol a fost – până a apărut investigația – șefa comisiei juridice din Camera Deputaților, deci filtra propunerile legislative și audia viitorii miniștri ai Justiției. Printre notarii care au parafat afacerile ilegale se numără Ioana Băsescu și Andreea Cosma, fostă deputată PSD.
-
Păgubiții sunt de vină. Aproape toți actorii principali ai schemei Nordis au refuzat să comenteze când au fost abordați de Alex Nedea. Laura Vicol l-a trimis la soț, soțul l-a trimis la plimbare, iar Ioana Băsescu și Andreea Cosma au tăcut. Nordis a transmis un comunicat la două zile după publicarea investigației în care neagă acuzațiile și spune că păgubiții au șantajat firma. Nordis a intrat în insolvență, iar cei 750 de oameni sau firme care au dat în judecată societatea ar putea să nu mai vadă niciun leu.
Una dintre fotografiile premiate la Drone Photography Awards 2024. Un cioban bulgar în mijlocul unei turme de oi din rasa Karakachani. Foto: Ivo Danchev
-
Candidează și DNA? S-au pus pe treabă procurorii Direcției. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, este acuzat că lua mită găini, ouă și câte 100 de lei. Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de procurori. S-au făcut percheziții la Casa de Comerț Unirea, cea înființată de Dragnea și Daea. Nouă persoane au fost trimise în judecată după ce au falsificat sentințe prin care revendicau proprietăți în București.
-
Ce mai ratăm din PNRR. România se pregătește să rateze cea mai mare șansă de modernizare pe banii altora. Suntem în pericol de a pierde sute de milioane de euro din PNRR pentru că cineva nu vrea să pună transparent șefii la companiile de stat. O imagine de ansamblu puteți vedea pe Panorama. Ce să mai vorbim când, de 50 de ani, nu reușim să reformăm serviciile de sănătate mintală în ciuda presiunilor UE.
-
Conspirațiile lui Burduja. G4media scrie că, pe surse, Burduja ar fi depus plângere la DIICOT împotriva Greenpeace și altor ONG-uri de mediu. Ministrul Energiei susține că organizațiile vor să oprească proiecte importante și cere să fie verificate legăturile lor cu Rusia. Doar că Greenpeace e chiar interzisă de Moscova. În timpul ăsta, statul a reușit să finalizeze cinci prize pentru mașinile electrice în doi ani.
-
Curs de spălat pe mâini la Poli. Cel puțin 10 cămine din campusul studențesc Regie ar trebui demolate. Oricând ar putea izbucni un incendiu, cum a fost cazul acum trei săptămâni. Universitatea Politehnica s-a asigurat că, dacă va mai lua foc ceva, studenții vor fi responsabili. Un reportaj despre această situație revoltătoare puteți urmări pe canalul de Youtube Știrile Zilei de la Recorder.
-
Nobel pentru Google. Este săptămâna premiilor Nobel. Nu au lipsit controversele. De data aceasta, legate de premierea a trei cercetători care au lucrat pentru gigantul Google. Geoffrey Hinton, unul dintre ei, a fost numit Nașul A.I. El a plecat de la Google și a tras mai multe semnale de alarmă legate de această tehnologie. A ajuns să regrete contribuția în acest domeniu și n-a exclus posibilitatea ca inteligența artificială să preia controlul asupra omenirii.
-
Alpinistul Adrian Laza a devenit primul român care a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri, în aceeași săptămână în care un șerpaș nepalez în vârstă de 18 ani a devenit cel mai tânăr alpinist din istorie care a reușit aceeași performanță.
-
Speranța de viață și calitatea vieții au crescut atât de mult în Singapore în ultimii 60 de ani, încât insula din sud-estul Asiei este considerată a șasea „zonă albastră” din lume.
-
DE CITIT. A fost odată ca niciodată, undeva pe Valea Firei, mai sus de Răchițele înspre Doda Pilii, un grup de oameni care s-au bătut cu regimul comunist. Aveau arme și le foloseau. Securiștii le-au zis bandiți. Noi le spunem azi eroi.
-
DE CITIT. După invazia totală a Rusiei în Ucraina, habitatul natural al Deltei Dunării a fost amenințat atât de război, cât și de creșterea traficului naval, redirecționat către această zonă. Un reportaj Scena9 analizează impactul, dar se uită și la soluțiile la care lucrează atât ucraineni, cât și români, pentru a proteja Delta.
-
DE VĂZUT. Un bărbat care și-a pierdut vederea în adolescență, iar apoi a devenit dependent de droguri, și-a descoperit vocația în lucrul cu lemnul, care îl face să simtă că și-a găsit locul în lume.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Note pe marginea cărții Vegetariana, de Han Kang, traducere din limba coreană de Iolanda Prodan. Editura Art, colecția Musai, 2017. Săptămâna aceasta, Han Kang a luat Premiul Nobel pentru literatură.
Acum cinci ani am găsit în casa în care locuiam pe atunci cartea Vegetariana, de Han Kang. Am amânat să o citesc, am crezut că e despre altceva, despre o modă la zi. Și insist să îmi rămână străine modele.
Apoi, cartea fusese premiată (Man Booker International Prize în 2016) și îmi făcusem un obicei să evit cărțile premiate, știind că – cu puține excepții (la Nobeluri, în secolul XXI, au fost maxim cinci) – nu agreez ce agreează juriile. Dar am citit-o.
Redau mai departe notele mele de lectură din 2019, așa cum le-am păstrat în jurnalul intim, fără modificări oportuniste, la zi, acum când Han Kang a luat și ea Nobelul (lucru care de altfel nu e menit să mă impresioneze, dar contează pentru alții). Notele, deci:
2019, 11 decembrie. Insomnii. Am terminat de citit Vegetariana, o carte interesantă a unei sud-coreene de care nu am mai citit nimic: Han Kang. Cred că o să aibă mare succes, deopotrivă comercial și de critică. Han Kang scrie bine, are o perspectivă sumbră și violentă, cum vezi în filmele sud-coreene, care îmi plac mult. O carte cu o pregnantă perspectivă feminină, Han Kang fiind femeie. Vegetariana lui Han Kang este doamna Yeong-hye, o femeie aparent banală, chinuită de coșmaruri, care se refugiază într-un refugiu des întâlnit mileniul acesta: refuză carnea.
Dar nu asta e miza cărții. Miza cărții e kafkiană. Miza cărții e metamorfoza, cum ne schimbăm și cum se schimbă ceilalți în trena deciziilor pe care le luăm și a deciziilor care ne sunt impuse. Dacă praghezul Gregor Samsa era femeie sud-coreeană ar fi fost foarte asemănător cu această Yeong-hye, scrisă de Han Kang.
O să se tot audă de această sud-coreeană, scrie bine, dar nu are ce caut eu în literatură, nostalgia ei e palidă. Probabil că nu voi mai citi o altă carte de Han Kang, dar nici Vegeteriana nu o voi uita curând. Scriu aici tocmai pentru a-mi aminti: nu uita, nu o uita nici pe Han Kang!
Poți susține jurnalismul independent făcut de Recorder și prin achiziționarea unui produs din Shop.
Vânzarea produselor din shop nu are ca scop obținerea de profit. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care merg în contul Asociației Recorder, deci se transformă într-o donație pentru jurnalism.
-
Veniturile nemeritate, precum câștigurile la loterie sau moștenirile, sunt mai puțin satisfăcătoare decât cele obținute prin muncă
-
Un nou studiu explică de ce suntem convinși că avem dreptate chiar când greșim
-
O scurtă istorie a imnului de rezistență Bella Ciao, pe care europarlamentarii de stânga i l-au cântat premierului Viktor Orban
-
Cele mai frumoase fotografii de natură sălbatică din ultimul an
-
Capitala brânzeturilor din Turcia are o veche tradiție a producției de lactate, moștenită de la emigranți ruși în secolul 19
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.