Justiția din afara democrației: ce știe ministrul și nu știm și noi?
19 ianuarie 2023 Ministrul Justiției face legea din vorbe, într-o declarație incompatibilă cu democrația, pe care o scuză apoi ca fiind „pe surse”. Astăzi avem informații reale despre starea gravă a sănătății, problemele românilor cu încălzirea și aflăm cum ne-am îmbogățit dicționarul urban și rural cu expresia „sunt interese mari la mijloc”.
Play the Day
-
„Având în vedere creșterile anuale importante ale prețului gazelor naturale (+70%, septembrie 2022) și, respectiv, ale energiei electrice (+24%), este de așteptat ca ponderea populației care se confruntă cu dificultăți de încălzire a locuințelor să se majoreze semnificativ în cursul anului curent”, spune BNR în Raportul asupra Stabilității.
-
România dăunează grav sănătății. Mortalitatea maternă a crescut în 2021 cu 60% faţă de anul precedent. România are și cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, spune Salvați Copiii.
Dacă totuși supraviețuiesc și mama, și copilul, atunci începe un nou slalom al supraviețuirii. Spitalul de Copii din Galați a fost evacuat pentru a doua oară în trei luni, din cauza unui incendiu.
Recunoscând în sfârșit că există o criză a medicamentelor, Ministerul Sănătății va suspenda, pentru următoarele trei luni, distribuția în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice, printre care și Ibuprofen și Paracetamol.
-
„Sper că îi las pe neozeelandezi cu credința că poți fi blând, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat… , că poți fi propriul tău fel de lider, unul care știe când e timpul să plece„, e parte a declarației prin care Jacinda Ardern a anunțat că renunță să fie premier, pentru că nu mai are suficientă energie și se va dedica familiei. A fost cea mai tânără femeie premier din lume, a născut în timp ce era în funcție și a guvernat țara în timpul pandemiei și a mai multor evenimente traumatice pentru țară.
-
Maia Sandu cere, de la Davos, sisteme antiaeriene pentru Republica Moldova: „Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”. Mai ales că amenințarea este comună: Rusia.
-
Francezii spun nu reformei pensiilor propuse de Macron și o fac prin proteste masive. Prima zi de proteste sindicale a scos în stradă aproximativ un milion de oameni și a însemnat, ca de obicei, circulație feroviară întreruptă și producție de electricitate oprită.
Politico explică de ce Macron trebuie să câștige această luptă cu cetățenii săi.
Verdict la plic
Ministrul Justiției a dat verdictul într-un proces în care instanța încă nu s-a pronunțat. Cătălin Predoiu a susținut, într-un interviu pentru Europa FM, că fostul polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, ar fi fost achitat de instanță în apel. Declarația sa este surprinzătoare, dat fiind că sentința definitivă e așteptată abia pe 7 februarie. Apoi a revenit, cu o declarație și mai îngrijorătoare. Ar fi aflat „pe surse” decizia instanței.
„Avem două ipoteze mari și late: ori domnul ministru a fost greșit informat din surse dubioase și-a scăpat un porumbel, ori domnul ministru știe deja care va fi sentința. Ipoteza a doua este mai gravă”, ne-a declarat ziaristul Liviu Avram, redactor-șef adjunct al cotidianului „Adevărul”.
Cum poate, însă, un ministru al justiției dintr-o țară a Uniunii Europene să se intereseze de mersul unui dosar în curs?
„Accesând informal completul de judecată. Cel mai probabil, în acel dosar decizia este deja luată”, afirmă Liviu Avram, care mai observă că „de vreo patru-cinci ani, noi nu mai știm absolut nimic din ce se întâmplă necurat în justiție. Mai exact, de la înființarea acelei Secții Speciale (de investigare a infracțiunilor din sistemul judiciar, n.red.). Niciun caz de corupție în magistratură în patru ani de activitate. Acuș se face anul de când, chipurile, domnul Predoiu a desființat acea secție. Declarația sa mie îmi spune că încă se întâmplă lucruri necurate – se umblă la judecători, se negociază sentințe – și că nimeni nu se ocupă de așa ceva”.
Capture
Fermierii argentinieni și-au arătat toată admirația pentru Lionel Messi făcându-i un portret în lanul de porumb. Au folosit un algoritm care i-a ajutat să planteze într-un anumit tipar.
FWD
-
53% din marile firme nipone spun că vor mări salariile anul acesta, potrivit unui sondaj Reuters, după cererea premierului de a-i ajuta pe angajați să facă față costului din ce în ce mai mare al vieții.
-
Marea Britanie are un deficit de forță de muncă de 330.000 de oameni, după ieșirea din Uniunea Europeană, spune un nou studiu. Cele mai lovite sectoare sunt transporturile și depozitele.
Marea Britanie din satelit. Nu se văd problemele post Brexit. Foto: NASA
-
Eclerul a ajuns la apel. Lupta între Jamilla și Laura Laurențiu s-a judecat ieri la Curtea de Apel București, unde magistrații trebuie să se pronunțe a cui e crema și, mai ales, cine are dreptul să posteze pe Youtube rețeta.
Pause
-
Puneți timp deoparte pentru prietenii. E sfatul lui The Guardian, care recenzează o carte ce documentează științific ce bine ne face să fim cu ai noștri, cu familiile urbane.
-
Postul intermitent ar putea să nu fie atât de folositor pe cât se credea, zice un studiu citat de CNN. Cercetătorii au urmărit obiceiurile a 547 de oameni timp de 6 ani pentru a ajunge la concluzia că ora la care își luau masa nu are niciun impact asupra pierderii în greutate.
Shuffle
-
„Nimic nou pe frontul de Vest” e filmul cu cele mai multe nominalizări la premiile Bafta de anul acesta. Dacă vi se face liniște, îl găsiți pe Netflix.
-
TVR Cultural difuzează joi, de la ora 22.00, „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc. Filmul a obținut premiul pentru regie „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes în 2022. „În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Liberă. Cand el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață”.
-
Scena9 încearcă să deconstruiască omul care infuzat România cu mituri și conspirații securistice la începutul anilor ’90 și care se propagă și acum. Aflați de la Bianca Felseghi cine a fost Pavel Coruț și cum ne-a mistificat realitatea cu 156 de titluri.