Statul român după fiecare accident: toți vinovați, niciun responsabil
18 ianuarie 2023. Astăzi vorbim despre responsabilități și vinovății după accidentul de muncă de la CEO Oltenia, aflăm când va scădea inflația și ce plănuiesc sindicatele franceze să le facă parlamentarilor lor. Plus secretul științific al jazz-ului.
Play the Day
-
Politicienii români și televiziunile lor au o singură preocupare. Cine și cum pune mâna pe ministere la rotativa de peste patru luni. Se numără, se taie, se înlocuiește și se fac declarații războinice. Liderul PSD Paul Stănescu spune că dacă un ministru performează trebuie să rămână la locul lui. Aici, cel îmbrățișat este Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor. Rareș Bogdan spune, însă, că fără scaunul lui Grindeanu și al lui Câciu de la Finanțe nu se face nicio rocadă.
-
Întrebarea de 1 miliard de euro, zice Profit și are dreptate. România cere clarificări Comisiei Europene privind modul în care trebuie aplicată taxa de solidaritate în energie, după ce OMV Petrom a spus că nu o va plăti, pentru că nu se încadrează în criteriile stabilite de Guvern. Ministrul de Finanțe spune că nu are dubii că toată lumea va plăti, chiar dacă asta va însemna o nouă schimbare de legislație.
Tot lipsit de dubii e și în privința inflației. Adrian Câciu spune că va începe să scadă în martie. E o veste bună, chiar dacă ministrului îi e greu să explice: “Inflaţia creşte mai repede decât scade şi e bine să fii atent atunci când începe să crească sau să intervii mai rapid, pentru că, atunci când scade, temperarea ei este una care e de mai lungă durată.” 🤷♀️
-
Ministrul de Interne și alți doi oficiali ucraineni și-au pierdut viața într-un accident de elicopter, care s-a prăbușit în această dimineață în apropierea unei grădinițe din regiunea Kiev. Sunt cel puțin 16 morți și nicio suspiciune, până în acest moment, privind o eventuală implicare a Rusiei. Ceață și zbor foarte jos, spune BBC.
În martie 2022, Ucraina a trimis 14 elicoptere similare celui care a căzut astăzi la Airbus România, pentru lucrări de mentenanță și reparații capitale la Ghimbav, relatează Hotnews.
-
Cum a fost salvată Ucraina în secret de cea mai săracă țară din Europa, titrează Politico. E vorba de bulgari, nu de noi, al căror premier a decis să ajute armata ucraineană cu combustibili și muniție, fără ca partea pro rusă a cabinetului său să știe.
-
Libertatea arată, într-o investigație, cum proprietarul unei afaceri cu bijuterii hand-made și al unui restaurant vegan din București a angajat la negru și a abuzat sexual minore vulnerabile, conform mărturiilor a șase victime și ale altor martori. Timp de 16 ani nu a fost deranjat de nimeni. Nici de autorități, nici de cei din jur, căci iubitele sale adulte ar fi trăit în același loc cu minorele abuzate.
Trei morți și prea puțină responsabilitate
„Poate trăia, dacă aveam drumuri făcute. Poate trăia. Ei nu ies din birouri, de la căldură, că e nămol. Ei nu pot să meargă, noi putem să mergem, că suntem proștii lor. Proștii lor, să ia bani de pe urma noastră” e strigătul disperat al fratelui unuia dintre muncitorii morți ieri în accidentul de la cariera din Gorj.
Cine sunt acești „ei”, invocați cu furie de omul îndoliat? Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO). Ministrul Energiei le-a cerut demisiile, însă numai unul a acceptat să și-o dea. Ceilalți au fost demiși.
Sorin Grecu, directorul demis al Carierei Jilț Sud, într-un dialog cu Europa FM:
– Nu știu dacă mi s-a cerut (demisia).
– Vi s-a cerut. Compania, printr-un comunicat, anunța că v-ați depus demisia.
– Nu.
– Vă veți da demisia?
– Nu.
– De ce? Spuneați că sunteți unul dintre vinovații morali.
– Nu, suntem vinovați toți, toți suntem vinovați.
– Să mai aibă oamenii ăștia încredere în dumneavoastră și în deciziile pe care le luați, dacă îi trimiteți la moarte?
– E problema lor (…). Nu, că nu i-am trimis la moarte.”
Vehiculul care s-a prăbușit ieri nu avea ITP și transporta ilegal oameni și tuburi de acetilenă. Complexul energetic a fost amendat anual de Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru nerespectarea normelor de siguranță și securitate, iar 2022 a fost primul an în care nu a murit niciun angajat, dar 18 dintre ei au fost răniți în accidente de muncă.
Amenzi ale Inspecției Muncii pentru Complexul Oltenia.
Anul 2016 -140.000 lei
Anul 2017- 53.500 lei
Anul 2018- 90.500 lei
Anul 2019- 72.509 lei
Anul 2020 – 10.000 lei
Anul 2021- 26.500 lei
Anul 2022- 43.000 lei
„Ca instituție, noi putem merge spre sancțiuni foarte mari, controale foarte multe și spre prevenție. Atragem de fiecare dată atenția conducerii CEO că e obligată să respecte cerințele de securitate în muncă. Când vine vorba de accidentele mortale, în mare parte au fost de vină responsabilii de conducere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, nu mortul”, spune George Romanescu, șeful ITM Gorj.
Premierul folosește accidentul de muncă pentru a-și regla conturile cu ministrul Energiei și anunță prin vocea purtătorului de cuvânt că ia în calcul să-l remanieze pe Virgil Popescu. Vina lui Popescu în ceea ce privește CEO e doar numirea unui „liberal de bază”, agent de vânzări de medicamente în Consiliul de Supraveghere al CEO, zice Libertatea. Dacă acesta ar fi criteriu de demisie, ar însemna o demisie în bloc a cabinetului și o depopulare masivă a tuturor instituțiilor de stat. Între timp, premierul s-a răzgândit. Nu-l mai remaniază pe Virgil Popescu. După ce camerele de luat vederi se vor fi închis, va rămâne doar suferința familiilor celor trei oameni și încă o serie de amenzi de la ITM.
Capture
Ministerul Afacerilor Interne a organizat o dezbatere despre noile cărți de identitate electronice. Au fost discuții aprinse între cei care vor digitalizare și cei care se tem de cip, dar toți au primit câte o icoană cu Sfântul Matei, pentru a fi păziți de pericole.
FWD
-
Sindicatele franceze amenință că vor tăia electricitatea parlamentarilor și miliardarilor și că vor bloca întreaga țară cu grevele, după anunțul legat de creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. „Ar fi bine dacă le-am tăia electricitatea ca să se poată pune și ei, măcar pentru câteva zile, în locul nostru, al francezilor care nu-și pot plăti facturile”, spune unul dintre liderii sindicali.
În Spania, unii dintre pacienți trebuie să aleagă între a mânca și a respira. E vorba mai ales despre cei care au dispozitive medicale ce consumă foarte mult, așa că veniturile lor merg spre achitarea utilităților.
Toți europenii au dat căldura mai încet, spune Reuters, care documentează întrecerea economisirii. România nu e pe hartă.
-
Microsoft va concedia 10.000 de oameni, mulți dintre ei angajați din resurse umane și din diviziile de inginerie. Compania are 122.000 de angajați în Statele Unite și 99.000 la nivel internațional, câteva sute și în România. Gigantul american susține că trebuie să găsească forme de a-și păstra profitul, pe fondul scăderii achiziției de computere personale.
-
Clădirile de birouri goale din întreaga lume ar trebui convertite în apartamente pentru a rezolva criza spaţiilor de locuit din multe ţări, au spus mai mulţi directori de companii imobiliare prezenţi la Forumul de la Davos.
-
Ridică un pahar sau două. Și atât. Canada și-a revizuit avertismentele în ceea ce privește consumul de alcool și își sfătuiește cetățenii să bea maximum două pahare cu alcool pe săptămână. În 2011, ultima dată când studiaseră problema, canadienii vorbeau despre 10 pahare pentru femei și 15 pentru bărbați.
Green On
-
António Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, spune că firmele de combustibili fosili au modele de afaceri care sunt incompatibile cu supraviețuirea umană. Gutteres cere acțiuni rapide și concrete pentru a evita creșterea temperaturilor la nivel global.
-
18 ianuarie 2023 intră în istoria României ca cea mai caldă zi de ianuarie de când se fac măsurători. Astăzi, la Turnu Măgurele s-au înregistrat +22,4 grade Celsius, au spus reprezentanții ANM pentru HotNews. Recordul precedent fusese stabilit în ianuarie 2001, la Oravița: 22,2 grade. Înainte de anul 2000 erau extrem de rare temperaturile de peste 20 de grade Celsius în ianuarie.
Shuffle
-
Ce e omul, ce e viața, ce e swingul? Dacă primele două încă nu și-au găsit răspunsul, la cea de-a treia întrebare au reușit fizicienii să răspundă. Nuanțe subtile în sincronizarea soloistului. Dar jazz-ul nu e doar știință.
-
După aproape două săptămâni în care secretele familiei regale au fost scoase rând cu rând din cartea prințului Harry, e timpul să ne întoarcem la literatură și la familii normale. The Guardian ne oferă cele mai bune 10 cărți despre secrete de familie. Printre ele, și preferata mea, „Pe pâmânt suntem strălucitori o clipă“, a lui Ocean Vuong.
Dacă preferați varianta audio a newsletter-ului nostru, ne puteți urmări pe Youtube sau Spotify (în curând și pe Apple Podcasts și Google Podcasts). În fiecare seară, de luni până vineri, Filip Standavid vă spune în zece minute – hai, zece minute și ceva – tot ce s-a întâmplat important în ziua respectivă. E tot „pe scurt de la Recorder“, doar că povestit celor care nu au timp să citească. Cu plăcere!