Skip to content

Main Navigation

  • Coronavirus
  • Documentarele Recorder
  • Investigații
  • Podcast
  • Cei care ne conduc
  • Reportaj
  • Despre noi
  • Contact
  • Contul meu
  • Politica de confidențialitate
  • Sustine
  • Shop Recorder
susține
NEWSLETTER

Urcă firma pân’ la cer: record de profit la Petrom și taxare neschimbată

02 FEBRUARIE 2023. Săracele țări bogate: companiile petroliere se laudă cu profituri nemaiîntâlnite – în cazul Petrom, și cu același nivel al impozitelor. Liderul pieței în materie de asigurări RCA riscă să dea de bucluc: raportări paralele sunt reclamate la Parchet. La un profit uriaș se așteaptă și o vedetă globală pop: un bilet la turneul lui Beyoncé poate costa echivalentul a 12 mii de lei.


Play the Day

  • Profitul net al OMV Petrom de anul trecut depășește 10 miliarde de lei, adică de trei ori mai mult decât în 2021. Explozia prețurilor la carburanți, provocată de războiul din Ucraina, e prima explicație. Mai mult, numai rezervele de lichidități ale companiei austriece, la care și statul român e acționar, însumează alte 13 miliarde.

    De la înălțimea acestor purcoaie de bani, compania a amintit că nu va plăti așa-numita „taxă de solidaritate”, un impozit asupra profiturilor excedentare. Petrom nu se încadrează în criteriile stabilite printr-o ordonanță de Guvern.

    Giganții din industria energetică au făcut cu toții profituri-record în 2022. Americanii de la Exxon: 56 de miliarde, Chevron – 35, ia Shell – 40. Partidele de opoziție și sindicatele britanice au calificat profitul obținut de Shell drept „obscen”, în condițiile în care numeroși cetățeni nu-și pot plăti facturile pentru utilități.

  • Două noi atacuri cu rachete au lovit astăzi orașul ucrainean Kramatorsk, din nordul țării vecine. Peste noapte fusese lovit un bloc de locuințe – cel puțin trei persoane au fost ucise și 20 rănite. Atacarea intenționată a infrastructurii civile este o crimă de război.

    Aflată la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că, la Haga, va începe să funcționeze un centru international pentru investigarea crimelor de război comise în Ucraina. Uniunea Europeană pregătește, de asemenea, un al zecelea pachet de sancțiuni la adresa Moscovei.

  • Șapte organizații civice îi cer ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să demisioneze imediat. Ele reclamă ceea ce numesc o „încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție”.

    Demnitarul PNL a anunțat în mod eronat, într-un interviu la Europa FM, achitarea soțului fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu. Sentința definitivă din acel dosar e așteptată peste cinci zile. Ministrul Predoiu a invocat apoi „surse neoficiale” care i-ar fi transmis știrea falsă. Portalul G4Media.ro a dezvăluit că ministrul s-a întâlnit cu una dintre judecătoarele din complet la o zi după interviul incriminat.

  • O știa tot satul, dar acum o confirmă și săptămânalul britanic The Economist: România este pe ultimul loc dintre țările Uniunii Europene la capitolul „democrație”. În lume, ocupăm locul al 62-lea, după două state din regiune conduse de regimuri fățiș autoritare: Ungaria și Polonia.

    Indexul Democrației publicat de The Economist spune că mai bine de jumătate dintre statele cercetate au regresat sau au stagnat anul trecut. Doar în Europa Occidentală semnele de sănătate a democrației au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei de coronavirus.


Nereguli la asigurări: când nu raportează compania, raportează whistleblowerii

newsletter-image

Încă o criză cu iz penal pe piața locală a asigurărilor de răspundere civilă auto: cotidianul Libertatea a descoperit că Euroins, cea mai mare companie din domeniu, nu declară numărul real al dosarelor din instanță. Altfel spus, falsifică indicatorii de solvabilitate și, potrivit sursei citate, vinde drept polițe RCA hârtii fără acoperire. Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară a depus o plângere penală la adresa întregii conduceri Euroins.


Avertizori de integritate consultați de Libertatea afirmă că numeroase dosare ale păgubiților au fost respinse „din burtă” și că acele cazuri ar fi fost înregistrate în documente oficiale, într-o rubrică cu titlul „Nu raportăm”. Conducerea companiei pretinde că acele acte ar fi fost unele „de uz intern”.


Falimentul unei alte companii de asigurări, City, fusese dezvăluit oficialităților române de două rapoarte primite din Elveția și Marea Britanie: dosarul penal bate pasul pe loc, iar responsabilii din cadrul ASF ocupă aceleași locuri sau unele mai înalte.


Capture

newsletter-image

SpaceX a lansat azi 53 de sateliți Starlink în cel de-al 200-lea zbor al rachetei Falcon 9.


FWD

  • Parlamentul European a ridicat imunitatea a doi deputați socialiști implicați în scandalul de corupție „Qatargate”. Belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino au votat ei înșiși „pentru”, deși se declară nevinovați. Patru persoane au fost deja arestate în acest caz.

    Suspecții ar fi încasat sute de mii de euro din partea Qatarului pentru a influența mai multe decizii în favoarea emiratului din Orientul Mijlociu. Oficialitățile din Doha sunt acuzate că ar încălca în mod constant drepturile muncitorilor străini. Mulți dintre ei sunt tratați precum sclavii, afirmă organizațiile internaționale de apărare a drepturilor omului.

  • Regizorul iranian de film Jafar Panahi a început o grevă a foamei în închisoarea în care se află de anul trecut. Unul dintre cei mai importanți cineaști din republica islamică, el a anunţat că refuză și orice tip de medicamente. Arestat împreună cu doi colegi pentru „tulburarea ordinii publice”, el e acuzat că a încurajat protestele de după prăbuşirea unei clădiri, anul trecut, când peste 40 de oameni au murit.

    Cunoscut pentru subtilitatea și umorul filmelor sale, Jafar Panahi fusese condamnat încă din 2010 într-un proces separat, dar atunci a fost plasat în arest la domiciliu. A continuat, în ciuda unei interdicţii de a mai regiza sau scrie, să muncească și să își trimită filmele în străinătate.

  • Fanii vedetei americane Beyoncé au dat buzna la biletele pentru primul său turneu după șapte ani de pauză, puse astăzi în pre-vânzare. În cazul în care site-ul nu cedează, prețurile ajung la aproape 200 de lire sterline, dar cei care-și doresc locuri „VIP” au nevoie de aproape 2,400 de lire.

    Turneul care începe în luna mai e menit să susțină albumul „Renaissance”, de anul trecut. Nu puțini dintre fani și-au amintit că una dintre piese îi îndeamnă pe ascultători să-și dea demisia și se întreabă cu ce-ar putea să plătească acum pentru bilete.


Asta e tot pe ziua de azi. Filip Standavid vă așteaptă pe Youtube, Google Podcasts, Spotify și Apple Podcasts cu varianta audio a știrilor zilei. La bună revedere.

Ediție realizată de Filip Standavid, Anna Constantin
Dacă informațiile v-au fost utile, vă rugăm să dați mai departe newsletterul Recorder
social social social
Primim sugestiile voastre pe adresa [email protected]
Abonare
COPYRIGHT © 2023. ALL RIGHTS RESERVED proudly developed by Homemade guys website designed by Stega creative Brandul Recorder e operat de Asociația Recorder Community, sub licența SC Harfa Online Publishing SRL. Veniturile din donații sunt administrate de Asociația Recorder Community
  • Coronavirus
  • Documentarele Recorder
  • Investigații
  • Cei care ne conduc
  • Reportaj
  • SHOP RECORDER
  • Despre noi
  • Contact
  • Politica de confidențialitate
  • Termeni și condiții pentru donații
  • CONTACTEAZĂ-NE SECURIZAT
Gestionează consimțământul pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a ne optimiza site-ul și serviciile.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul exclusiv de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare în scopul legitim de stocare a preferințelor care nu sunt solicitate de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează furnizorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Preferințe
{title} {title} {title}