O clinică din Craiova a făcut teste COVID PCR nerecunoscute de DSP: „Mulți olteni au plecat în vacanțe datorită nouă”

„Mulți olteni au plecat în vacanțe datorită nouă”, spune Dragoș Buzatu-Lang, patronul clinicii Priority Medical din Craiova, pentru a ne convinge că în laboratorul lui se fac teste PCR recunoscute chiar și la nivel internațional.

Pe tot parcursul verii, craiovenii care voaiu să plece în vacanță în Grecia s-au testat la Priority, fiind interesați de un singur lucru: să obțină un buletin de analize COVID pe care să figureze cuvintele „PCR“ și „negativ“, pe care vameșii greci le căutau cu privirea pe foaia fără de care nu se putea intra la ei în țară.

La DSP Dolj exista, însă, informația că această clinică nu face teste PCR pentru depistarea COVID, ci teste antigen (mai puțin precise), pe care statul nu le ia în calcul și care nu figurează în statisticile oficiale. Chiar și în lumea medicală din oraș, testele de la Priority erau văzute ca o metodă mai rapidă de a obține permisul de călătorie în Grecia. „Cunosc personal un medic care a făcut testarea la Priority Medical şi a reuşit să ajungă la greci. Mi-a spus: «A mers şi cu ăsta»”, ne povestește Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

„Îi păcălesc dacă spun că fac PCR“

Problemele au apărut odată cu venirea toamnei, când la Priority nu au mai venit doar turiști, ci inclusiv oameni cu simptome. Așa au început să apară și „pozitivi“. Fiul unuia dintre ei ne-a scris pe adresa redacției:

„Pe 7 octombrie, tatăl meu a mers la clinica Priority Medical din Craiova pentru o testare, întrucât avea simptome specifice infectării cu coronavirus: dureri în gât şi febră mare. Testul a fost pozitiv.

Urmare a rezultatului, ne-am carantinat şi am aşteptat telefonul de la DSP. Pentru că, timp de aproape o săptămână, nu ne-a contactat nimeni, am sunat noi la DSP să întrebăm când ne dau decizia de carantinare şi când îl internează pe tata pentru investigaţii.

Cei de la DSP ne-au anunţat însă că nu suntem în evidenţele lor, pentru că ei nu recunosc rezultatele de la Priority Medical. Ne-au comunicat că tata poate ieşi oricând din carantină şi că nimeni nu-l va întreba nimic. Doar dacă doreşte, ar putea să refacă testul la o altă clinică, însă DSP nu-l poate testa din nou şi nici nu-l poate lua în evidenţă”.

Am sunat la Direcția de Sănătate Publică Dolj să aflăm de ce nu recunosc testele făcute de Priority Medical. „Păi, ce să recunoaștem dacă ei fac teste antigen? Au mai sunat oameni la noi care au spus că au făcut testul PCR la ei şi e pozitiv. Ne întrebau ce să facă. Păi, să facă un test PCR, nu din ăla. Ei sunt puţin incorecţi faţă de pacienţi. Îi păcălesc dacă spun că fac PCR și de fapt le fac antigen“, ne-a declarat Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Testele PCR pentru depistarea COVID sunt singurele recunoscute de statul român, iar statisticile oficiale privind numărul de pozitivi se stabilesc exclusiv pe baza acestora. Tot pe baza testelor PCR pacienții sunt luați în evidență de DSP și pot cere ajutor medical. Testele antigen sunt mai rapide, dar au o precizie mai mică și nu sunt recunoscute de statul român ca diagnostic oficial. Ambele tipuri de teste (PCR și antigen) presupun recoltarea de exsudat nazal și faringian.

Pe site-ul de prezentare, clinica Priority Medical a afișat, la categoria analize medicale, doar teste antigen și teste pe anticorpi pentru depistarea Sars-cov-2. Însă dacă sunai la clinică aflai că se fac și teste PCR, lucru ce figura și pe buletinul de analize.

Așa că oamenii se prezentau la clinică pentru test PCR. Dacă ieșea negativ, erau fericiți. Dacă ieșea pozitiv, aflau stupefiați că DSP nu vrea să-i ia în evidență. A fost și cazul cititorului care ne-a scris la redacție: „După ce am aflat că testul nu e luat în calcul de DSP, am cerut explicaţii la clinică. Directorul a insistat că ei sunt în regulă, dar, ca un gest de bunăvoinţă, ne-a restituit banii pentru test. Păreau însă destul de pregătiţi pentru astfel de momente, pentru că ne-a prezentat un formular-tip în baza căruia ne poate restitui contravaloarea testului“.

Clinica Priority Medical are trei laboratoare în orașul Craiova și este deținută de soții Alexandra și Dragoș Buzatu-Lang. Am discutat mai întâi cu soția, medic primar de medicină de laborator. „Vă asigur că înștiințăm pacienții, le spunem că testele nu sunt luate în considerare de DSP. Și da, au fost pacienți foarte bolnavi cărora le-am returnat contravaloarea, pentru că sunt un om înţelegător şi fac de 12 ani tot felul de campanii pro-bono pentru pacienţi“, ne-a declarat Alexandra Buzatu-Lang.

„Folosim o metodă japoneză mai avansată“

Soții Buzatu susțin că DSP se află în eroare atunci când spune că Priority Medical nu face teste PCR, ci doar teste antigen. „Noi facem teste PCR, dar le facem prin metoda LAMP, o metodă japoneză mai avansată decât cea pe care o folosesc celelalte laboratoare din România. Din păcate, această metodă nu este agreată de statul român. De câteva zile, ne-am pus tehnica la punct și facem și teste PCR agreate de DSP”, afirmă Dragoș Buzatu-Lang.

L-am întrebat pe patronul Priority de ce pe site-ul clinicii nu figurează nicăieri că ar face și teste PCR. „Pentru că omul meu care se ocupă de site și-a rupt piciorul și mai are și COVID“, ne-a răspuns. După discuția telefonică, IT-istul firmei și-a revenit, iar pe site-ul Priority Medical a apărut listat și testul COVID PCR, la prețul de 375 de lei.

Cititorul care ne-a scris la redacție a plătit 300 de lei, preț care, înainte de modificările de pe site, figura la categoria „exsudat faringian antigen+nazal antigen“. Pe buletinul de analize pe care l-a primit apare și termenul „antigen“, dar și termenul „PCR“, ceea ce face și mai greu de stabilit ce tip de test face, de fapt, Priority Medical.

„Este un buletin de analize foarte ambiguu, pentru că vorbesc și de antigen, și de PCR în același timp. E o combinație de termeni din care nu se înțelege ce fac acolo. Neștiind ce aparate s-au folosit pentru realizarea testului, pot spune cel puțin că buletinul de analize nu este redactat corect“, ne-a spus șefa unui laborator dintr-un mare spital bucureștean.

Direcția de Sănătate Publică Dolj nu pare dispusă să lămurească situația testelor efectuate de clinica Priority Medical, deși admite că mai mulți cetățeni au sunat să reclame că au plătit pentru teste nerecunoscute oficial. „Au sunat oameni, dar petițiile și reclamațiile se fac și ele în scris, nu pe telefon. Doar așa se iau în considerare“, ne-a spus Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

În lipsa unei reacții din partea instituțiilor statului, Priority poate susține că face orice tip de test, iar cetățenii trebuie să discearnă singuri în fața unor informații pline de termeni medicali greu de înțeles. Patronii Priority Medical au refuzat să ne spună câte rezultate pozitive la teste COVID au stabilit laboratoarele lor în ultimele luni, perioadă în care au eliberat buletine de analize cu rezultate nerecunoscute de DSP.

Nimeni nu poate spune cu exactitate dacă acei „pozitivi“ erau reali sau nu, dacă au intrat în carantină la domiciliu sau dacă au ieșit liberi pe străzi.

Cele mai recente