VIDEO. O problemă reală a României: dinții copiilor de la sate

9 milioane de români trăiesc în mediul rural, iar atunci când îi apucă durerea de dinți fie se înghesuie în puținele cabinete stomatologice din satele României, fie se pun la microbuz și dau fuga în cel mai apropiat oraș. Dacă ești om mare, strângi din dinții pe care-i mai ai și suporți până când ajungi. Dacă ești copil, tot ce poți face e să urli de durere. În stație, pe drum, în sala de așteptare…

E o problemă pe care statul român o ignoră, deși statisticile sunt îngrijorătorare: 90% din români au probleme de sănătate dentară. În mediul rural există un mare deficit de medici stomatologi. Când vorbim de sate și de comune, avem un dentist la 4.600 de locuitori și niciun program național de conștientizare a importanței igienei orale.

Singurele inițiative în acest sens vin din mediul privat sau dinspre ONG-uri. „Zâna Merciluţă“ este un proiect caritabil al asociației Merci Charity Boutique și are ca scop tratarea afecțiunilor dentare ale copiilor de la țară și educarea lor pe tărâmul igienei orale. De mai bine de un an, o echipă de medici stomatologi voluntari se urcă într-o dubă echipată cu toate dispozitivele unui cabinet stomatologic și pleacă prin satele României pentru a repara dinții copiilor care sunt prea săraci pentru a merge la dentist sau trăiesc în locuri izolate.

„Dacă toată viața am trăit fără să mă spăl pe dinți, înseamnă că și copiii mei vor supraviețui fără să se spele pe dinți“

Am mers cu „Zâna Merciluță“ în satul Viscri, comuna Bunești, județul Brașov. Da, acel Viscri vizitat adesea de Prințul Charles. În spatele renumelui de paradis transilvănean și dincolo de casele splendid renovate pentru a primi turiști se ascunde o comunitate extrem de săracă și aproape izolată.

Nu există un cabinet stomatologic în Viscri, iar oamenii simpli își permit cu mare dificultate să facă un drum până la Rupea, oraș aflat la 14 kilometri. Nu există tren sau autobuz, ci doar un microbuz care ajunge prin sat în unele zile, fără un program clar. Baza transportului către locurile cu servicii medicale (Rupea sau Sighișoara) stă în „ia-mă nene!“, dar nici „nenii“ nu sunt prea mulți prin acea zonă pentru că drumul e prost și mașinile puține.

Așa că n-a fost o surpriză pentru stomatologii voluntari, veniți de la București și Cluj-Napoca, să vadă că aproape toți copiii cu vârste între 4 și 14 ani aveau dinții mâncați de carii, sparți sau căzuți. E o problemă care ține de sănătatea publică dar și de familie. Unu din cinci români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi. „La țară, oamenii gândesc simplu: dacă toată viața am trăit fără să mă spăl pe dinți, înseamnă că și copiii mei vor supraviețui fără să se spele pe dinți. Chiar dacă de la o vârstă nu vor mai avea niciun dinte în gură…“, spune Alina Țiplea, una dintre fondatoarele Merci Charity Boutique.

„Zâna Merciluță“ este o idee pusă în practică de Alina Țiplea, una dintre fondatoarele Merci Charity Boutique, și Daniela Staicu. Ele au pornit motorul van-ului stomatologic în vara anului trecut, iar de atunci și până azi, peste 1.200 de copii au beneficiat de ședințe gratuite. 8 medici voluntari au făcut cu rândul în incursiunile prin țară. Pentru o bună perioadă de timp, însă, nu au putut face altceva decât servicii de prevenție, întrucât statul român nu recunoștea cabinetele medicale mobile. Însă, din primăvara acestui an legea a fost adoptată, iar acum medicii pot realiza și intervenții invazive. La expediția din Viscri, doi copii au beneficiat de reconstrucții dentare, proceduri care în mod normal ar costa câteva mii de lei. „Zâna Merciluță“ este un proiect care se bazează pe voluntariat și donații. Mai multe detalii aici.


Acest material a fost realizat cu sprijinul Fundației Vodafone România

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.