Pacea amenință Europa
Bună dimineața!
Klaus Iohannis nu mai este președintele nostru. În alt context, am fi avut al doilea Revelion, dar împăratul ne-a răpit și bucuria de a-l vedea dus. Aroganța cu care ne-a privit și urzelile menite să-i sporească puterea politică sunt printre principalele cauze care ne-au adus în situația asta. Dacă Ceaușescu, Iliescu sau Băsescu au nostalgicii lor, Iohannis nu e regretat de nimeni.

1. Împăratul e șomer

Foto: George Călin / Inquam
Schimbarea președintelui seamănă cu una făcută într-un meci de fotbal ajuns la minutul 96, în care echipa e condusă cu 3-0. Pe Iohannis nu l-am văzut niciodată atât de emoționat. Imaginile păreau tăiate dintr-un clip făcut de inteligența artificială chinezească. Sunt reale, iar motive de supărare are destule.
-
Apartamentul împăratului. Iohannis și-a pregătit din vreme
palatul în care urma să-și petreacă anii de pensie. Din păcate pentru el, i-au cam fost stricate planurile. Și noi, cei de la Recorder, avem o parte din vină. Vila cu sere și garderobe spațioase în care s-au băgat multe milioane de euro din banii noștri va fi înlocuită cu un apartament. Fostul președinte trebuie să returneze și 260.000 de euro statului. Stă după colț și dosarul cu casele din Sibiu și ce s-o mai fi pus la sertar în timpul mandatului. Job nou nu și-a găsit, așa că adio plimbările lungi și dese.
-
Dacă nu renunța. Plecarea din proprie inițiativă a lui Iohannis nu merită privită ca un gest de normalitate. Dacă nu renunța acum la funcție, îl putea aștepta demiterea prin referendum. În acest caz, el își pierdea privilegiile: locuință, cabinet, consilier, secretar, indemnizație, mașină, pază SPP și control medical gratuit. Fostul președinte ne-a lăsat moștenire un bilanț de 1.500 de pagini care conține și „Relația cu cetățenii”, un capitol de o pagină și jumătate cu tot cu poze.
-
Primul mesaj. „Mult succes! Să aveți grijă de România, domnule președinte interimar!”. Acestea au fost ultimele cuvinte rostite de Iohannis la Cotroceni. Bolojan, președintele interimar, are însă multe limitări, nefiind ales de popor. Noul șef al statului a transmis
primul mesaj din această funcție. A vorbit doar cu camera, căreia i-a transmis că „avem o țară sigură”, „va fi bine reprezentată pe plan extern” și „vom avea alegeri corecte”. Bolojan a fost la un pas să fie înlocuit de la Senat, ceea ce ar fi însemnat să nu mai ajungă la Cotroceni. Mai mulți colegi din PNL ar fi plănuit mazilirea lui.
2. Și Putin a ajuns „pacificator”

Donald Trump, liderul lumii libere a schimbat macazul: „Putin vrea pace”, „integrarea Ucrainei în NATO este nerealistă”, „Zelenski e nepopular, trebuie să organizeze alegeri”. Afirmațiile lui Trump au venit ca un șoc în toată lumea. Comentatorii politici vorbesc despre „o capitulare”, iar democrații americani despre „trădare”.
-
Ucraina, fără loc la negocieri. Declarațiile lui Trump vin după o discuție telefonică cu Vladimir Putin. Întrebat de jurnaliști dacă Ucraina este un partener cu drepturi egale la viitoarele negocieri, Trump a evitat răspunsul: „Cred că trebuie să fie pace”. Zelenski a fost sunat de președintele american după discuția cu Putin. Liderul de la Kiev se teme că va fi pus într-un colț sau chiar nu va fi invitat la masa negocierilor. A cerut ca și el, și europenii să fie prezenți la discuții.
-
Vance ne-a făcut de râs. Doar vicepreședintele american J.D. Vance nu știa de noua direcție. El a amenințat că, dacă Rusia nu acceptă acordul de pace, SUA vor trimite trupe în Ucraina. Apoi s-a lămurit și a spus că este mai îngrijorat de „amenințarea Europei care s-a retras de la valorile fundamentale” decât de Rusia. Și ne-a dat pe noi exemplu: “decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România a fost luată pe baza unor suspiciuni șubrede”.
-
Bilanțul rece. Conform unui bilanț venit anul trecut dinspre Kiev, 80.000 de ucraineni au murit în războiul cu Rusia, iar 400.000 au fost răniți. 6 milioane de oameni au fugit din Ucraina de teama războiului. Serviciile secrete occidentale estimează că 200.000 de militari s-au întors în sicrie în Rusia începând din februarie 2022.
-
Musk și Trump, tot mai bogați. Un document al Departamentului de Stat al SUA arată că se plănuiește achiziția de mașini Tesla în valoare de 400 de milioane de dolari pentru armată. Asta în condițiile în care Musk, CEO-ul Tesla, conduce Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală, cel care a oprit toate ajutoarele USAID pentru a face economii. Același Musk îi va plăti 10 milioane de dolari lui Trump ca despăgubiri pentru suspendarea contului de Twitter (acum X). Și nimeni n-are voie să comenteze. Diplomații SUA care ies din cuvântul președintelui sunt amenințați că vor fi trimiși acasă.
3. Vicol, liberă să fugă din țară

Foto: Octav Ganea / Inquam
Laura Vicol a primit cel mai frumos cadou de Valentine’s Day. A scăpat de cătușe. Ea va fi cercetată în libertate, în timp ce soțul ei a fost plasat sub control judiciar. Practic, ea poate fugi din țară, soțul ei nu. Decizia instanței supreme este definitivă.
-
Cine a luat decizia. Presshub scrie că judecătorii Elena Barbu și Mihai Udroiu nu au căzut de acord. Adică, prima ar fi vrut ca Vicol și ai ei să fie puși în arest la domiciliu, iar Udroiu să fie liberi. Acesta din urmă a fost consilierul Alinei Bica, fosta șefă DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare. Cum cei doi nu s-au înțeles, au mai chemat un judecător, pe Luminița Criștiu Ninu. Ea a votat pentru eliberare. Doamna este fosta șefă a Tribunalului Teleorman și propunerea Liei Savonea pentru președinția Curții de Apel București. Soțul ei este consilier la Consiliul Județean Teleorman.
-
Love story la ICCJ. Deși Vicol promisese mari suprize, la ieșirea din arest nu a vrut să facă nicio declarație. A primit un cadou de ziua îndrăgostiților: un balon în formă de inimă pe care era scris „Vicol + ICCJ = LOVE”. Decizia eliberării vine la o zi după ce judecătorii Curții de Apel au motivat arestările în felul următor: „inculpații nu au niciun fel de respect pentru orice normă legală, neavând nicio problemă în a săvârși infracțiuni grave”. În total, în dosar sunt cercetate 13 persoane. Toate sunt acum în libertate.


Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova i-a prezentat ambasadorului rus Oleg Ozerov fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul Republicii Moldova. Foto: jurnal.md

-
Percheziție generală. DNA a dat buzna la Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei. Procurorii îl vizează pe generalul Cătălin Zisu. Este vorba despre un dosar de fraudă de peste 2,4 milioane de euro. Ei au percheziționat locuința generalului, aflată în hotelul Haiducului al Armatei. Au găsit acolo și la alte adrese 2.000 de tablouri, mai multe ceasuri și genți de lux. Nici la Vicol nu era așa bunăstare. Zisu este una dintre cele mai influente figuri din armata noastră.
-
Sorosiștii. În ultima săptămână, odată cu scandalul USAID, izolaționiștii au început să facă liste cu cei care au primit bani de la americani. Și dă-i și înjură la ei că au promovat valorile progresiste, sorosiste, globaliste. Au existat, bineînțeles, și acuzații la adresa Recorder. Ați ghicit: s-a descoperit că Soros ne-a plătit să facem investigații. Mai multe puteți afla pe pagina noastră.
-
Dependentul pierde mereu. Reportajul Romania Grand Casino, realizat de echipa Știrile Zilei de la Recorder, arată că dependenții de jocuri de noroc sunt condamnați de statul român. Deși cer, conform legii, să nu le mai fie permis accesul în cazinouri, lista cu ei rămâne la Oficiul pentru Jocuri de Noroc și nu produce efecte. Dependenții pot juca la orice aparate vor și, uneori, primesc și bonusuri de la managerii de cazinouri.
-
Amenințarea lui Ciolacu. Premierul îi amenință pe miniștrii care nu recuperează întârzierile din PNRR. „Cine nu poate ține ritmul va plăti inclusiv cu funcția”, a tunat Marcel Ciolacu. Același Ciolacu care i-a repus în funcție pe directorii pe care tot el îi demisese la presiunile Comisiei Europene. Cei de la Bruxelles ne tot spun că numirile la marile agenții trebuie făcute transparent și pe baza competențelor, nu a relațiilor.

-
După ce a renovat și dotat peste 80 de școli din mediul rural, echipa BookLand construiește o școală de meserii care le va oferi tinerilor o șansă reală la educație și integrare pe piața muncii.
-
De zece ani, o asociație din Arad adună laolaltă voluntari și donatori ca să dea o viață nouă locurilor în care copiii învață, se joacă sau fac sport.

-
DE CITIT. Într-o serie de materiale despre adicții, Ioan Stoleru, de la Scena9, stă de vorbă cu oameni despre istoriile lor cu alcoolul, drogurile, jocurile de noroc și invită experți relevanți în domeniu să ne spună cu ce greșim, ca societate, față de unii dintre cei mai vulnerabili dintre noi.
-
DE CITIT. „În mintea lui, toate cuvintele sunt egale.” Datorită unei memorii enciclopedice, un jucător britanic a reușit să devină campion la scrabble în franceză și spaniolă, fără să vorbească niciuna din cele două limbi.
-
DE VĂZUT. Ediția 27 a emisiunii „Ce ne enervează” în care Mihai Radu dezvăluie secretul banilor de la USAID și Soros, care e adevăratul slogan al lui Crin Antonescu și cum mor democrațiile copilăriei noastre.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Isaac Asimov (1920-1992) a fost o figură. Iubitorii de literatură științifico-fantastică îl cunosc bine. A fost unul dintre cei mai mari trei scriitori de gen din secolul XX.
Născut în Rusia, emigrat de copil cu familia în Statele Unite ale Americii, a murit în urma unor complicații pe fondul infectării cu virusul HIV, pe care l-a luat dintr-o transfuzie de sânge survenită în timpul unei intervenții chirurgicale.
O figură ușor de recunoscut grație perciunilor săi cam de două ori cât ai lui Țiriac, Asimov era doctor în științe și a scris sau editat cam cinci sute de cărți. Era genial, era prodigios și are încă, la peste trei decenii de la moartea sa, o mulțime de fani.
Dar există și cititori care nu sunt neapărat iubitori ai genului în care scria Asimov, mă număr printre ei (cu excepția cărților lui Ray Bradbury și parțial Arthur C. Clarke, nu m-a prins literatura de anticipație, cum frumos i se spunea în copilăria mea).
Dar l-am recitit pe Asimov acum, când sunt cvadragenar, acum în epoca inteligenței artificiale și a miliardarilor pe care i-a luat turismul galactic.
Și m-au emoționat roboții săi în care a pus atât de multă umanitate. Roboții lui Asimov au un suflet slav, curățat de războaie, sânge și delir de grandoare. Sunt grozavi, lumea lui Asimov era cu mult mai mai bună decât viitorul care deja a venit. Ne putem refugia în ea să continuăm să visăm.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

-
Un explicativ scurt despre cum funcționează mașinile electrice
-
Când are sens să iei Tamiflu, medicamentul pentru tratarea gripei
-
Brașov deschide o listă cu 12 destinații de călătorie, dacă vrei să eviți mulțimile în 2025
-
Dacă plănuiești o vacanță în Marea Britanie, pub-urile sunt cea mai autentică variantă de cazare
-
Care e diferența între o cafea americano și un long black?
-
Cele mai frumoase fotografii cu păsări de la competiția anuală a fotografilor de wildlife
Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.