„Pacea e mai înaltă decât dreptatea”. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituții publice

UPDATE 19 iunie 2023: Fostul șef al Penitenciarului Baia Mare și psihologul instituției au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Comunicatul DNA publicat astăzi (bit.ly/3NflHd1) aduce câteva informații care completează faptele sesizate în materialul publicat de noi, din care reiese că „în perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi pretins de la două subordonate, ofițeri de poliție, favoruri de natură sexuală, profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcția pe care acesta o deținea la vremea respectivă.”. Așadar, pe lângă avertizorul de integritate care a ales să semnaleze și să facă publice dovezile comportamentului abuziv fizic și psihologic al lui Horia Chiș, procurorii susțin că ar exista o a doua victimă din cadrul Penitenciarului care a avut de suferit în urma unor fapte similare.

Mai mult decât atât, același comunicat anunță că „după demararea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declarații care să-l avantajeze pe inculpat”.

În același dosar, patru agenți de poliție din cadrul Penitenciarului Baia Mare sunt trimiși în judecată, în stare de libertate, care, „fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora au fost întrebați”.

Angela Kozma, psihologul instituției, este și ea trimisă în judecată în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunii de șantaj în formă continuată.

UPDATE 22 noiembrie 2022: Fostul director al Penitenciarului Baia Mare și psihologul instituției au fost puși sub urmărire penală de DNA și reținuți pentru 24 de ore.

Horia Chiș este în prezent cercetat pentru „folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj, toate în formă continuată”. Angela Kozma, psihologul unității, este și ea cercetată pentru „săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată”, iar pe numele lor s-a propus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Comunicatul DNA, care confirmă informațiile din acest material, poate fi citit aici.

UPDATE 23 august 2022: Directorul abuzator care apare în înregistrările din această investigație a fost demis de la conducerea Penitenciarului Baia Mare.

Raportul întocmit de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în urma verificărilor efectuate la Penitenciarul Baia Mare citează probele publicate de Recorder și confirmă „comportamentul care depășește limitele codului deontologic” și „atitudinea excesivă a directorului unității pe parcursul unei perioade îndelungate”. În urma raportului, Ministerul Justiției a luat decizia demiterii din funcție a lui Horia Chiș.

În cazul psihologului Angela Kozma, echipa de control a ANP a constatat că „nu a manifestat o atitudine de mediere a unui conflict între părți, încercând insistent să determine persoana care a formulat sesizarea să renunțe la acuzații”. ANP a sesizat atât comisia de disciplină a unității, cât și Colegiul Psihologilor, care în prezent desfășoară o anchetă și vor lua măsuri în cazul Angelei Kozma.

Sursele Recorder ne-au transmis că, după demiterea din poziția de director, Horia Chiș ocupă o funcție de ofițer la departamentul pentru siguranța deținerii din cadrul aceluiași penitenciar.

Cazul este acum în lucru atât la Parchet, cât și la DNA.

TEXTUL INIȚIAL

Pe 19 mai 2022, o angajată a Penitenciarului Baia Mare iese din biroul directorului Horia Chiș, în stare de șoc și cu urme roșii pe gât. Peste câteva minute, este întocmit un raport intern în care medicul instituției descrie semnele unei agresiuni și recomandă o expertiză medico-legală. În câteva ore, un medic legist atestă negru pe alb că femeia a fost strânsă de gât. Astfel, incidentul petrecut în interiorul unei instituții publice are, oficial, o victimă, dar nu și un agresor.

Aceasta e descrierea rece a faptelor. Însă, ce nu se poate descrie în rapoarte sau expertize și nici nu lasă urme vizibile pe piele este frica. Tocmai frica a împiedicat-o pe angajată să declare că cel care a agresat-o este chiar șeful ei, directorul Horia Chiș.

Femeia susține că atacul violent al șefului nu a apărut din senin și nici nu a fost un caz izolat. Comportamentul abuziv al bărbatului ar fi fost doar punctul culminant al unei perioade pline de hărțuiri pe care angajata ar fi fost nevoită să le îndure la locul de muncă timp de mai bine de un an. 

Recorder a intrat în posesia unor înregistrări audio în care, odată întoarsă la serviciu după agresiune, victima este presată să semneze un document prin care ar accepta mușamalizarea incidentului. Pentru a o convinge, directorul Horia Chiș, alături de psihologul instituției, Angela Kozma, apelează la o serie de intimidări și încearcă să o șantajeze emoțional.

Victima este amenințată că, dacă va continua să denunțe abuzul, își va distruge viitorul. Este atenționată că intră într-un război pe care nu-l poate câștiga în fața unui director cu influență în Administrația Națională a Penitenciarelor. I se spune că va distruge liniștea instituției și a colegilor, că nu va fi crezută de nimeni și că e mai înțelept să uite incidentul și să-și vadă de viață. „Pacea e mai înaltă decât dreptatea, este argumentul suprem al directorului Horia Chiș.

Discuțiile poartă amprenta unui proces informal, petrecut într-un birou al penitenciarului, în care victima rămâne singură în încercarea de a-și găsi dreptatea. Este imaginea dezastruoasă a statului român și a instituțiilor sale abuzive, în care principiile sunt inexistente și în care interesul celor puternici este mai presus de orice. 

Mențiune: Pentru protecția victimei, am ales să nu dezvăluim numele acesteia, însă femeia a fost de acord să publicăm înregistrările cu vocea ei nedistorsionată.

Cele mai recente