Acum două luni, Recorder publica o amplă investigație video despre secretul cel mai bine păstrat, în România, de politicieni și de jurnaliști deopotrivă: contractele pentru presă plătite din banii publici ai partidelor. În acest episod On the Record, schimbăm perspectiva și încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat de atunci.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat surprins și a cerut – public, cel puțin – transparență. Premierul Nicolae Ciucă a tăcut cu subînțeles, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a văzut nevoit să-și amintească de promisiunea făcută în fața camerelor: „O să vorbesc chiar și în coaliție, să venim cu o reglementare ca să închidem aceste discuții”. Și Marcel Ciolacu a vrut să arate că se ține de cuvânt: ca din senin, Autoritatea Electorală a început să rostogolească bulgărele de modificare a legii prin care partidele își primesc banii. Dar sunt schimbările promise mai mult decât praf în ochii celor care așteaptă transparență și o finanțare de bun-simț a partidelor? Până unde poate merge aroganța față de alegător?

Răspunsurile vin de la Ovidiu Voicu și de la Mihai Voinea. Ovidiu e director executiv la Centrul pentru Inovare Publică și unul dintre puținii oameni din societatea civilă care încearcă să îndrepte legea, iar Mihai face parte din echipa de jurnaliști Recorder din spatele investigației „Prețul tăcerii”.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.