Portret de candidat: Dan Motreanu

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Dan Motreanu, locul al patrulea pe lista alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Unul dintre cei mai duri critici ai alianței PSD-PNL

Unul dintre cei mai duri critici ai înțelegerii politice dintre PSD și PNL, liberaul Dan Motreanu, candidează pentru un nou mandat la Bruxelles chiar pe listele comune ale alianței pe care o considera citez „total nereprezentativă în special din perspectiva eticii politice”, după cum declara public politicianul în 2021. 

Dan Motreanu scria pe Facebook că negocierile duse cu PSD de Florin Cîțu, șeful său de partid de la acea vreme, au caracter „absolut imoral și neprincipial”. 

Președintele PNL Giurgiu nu doar că a votat în toate ședințele partidului împotriva alianței cu social-democrații, ci și-a avertizat de mai multe ori colegii că PNL va avea doar de pierdut de pe urma acestei alianțe.

Stabilitatea țării e pe primul loc însă.

Dan Motreanu, fost ministru în cabinetul Tăriceanu

Dan Motreanu a fost ales prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal în 2022. 

Dan Motreanu s-a născut în 1970 la Orăștie, în județul Hunedoara, iar potrivit CV-ului, a terminat Universitatea de Vest Timişoara, specializarea Litere, Filozofie-Istorie. După facultate, a lucrat o perioadă ca profesor de istorie și cultură civică la Alba Iulia, apoi ca redactor la ziarul Observator și corespondent al agenției de știri Mediafax.

A obținut în 2004 primul său mandat de deputat pe listele Alianței DA. În 2005, pe când era prospăt intrat în politica „mare”, a studiat și la Colegiul Naţional de Apărare, instituție controversată ale cărei cursuri au fost urmate de numeroși politicieni, unii din ei chiar foști șefi de partide ca Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Victor Ponta sau Elena Udrea, așa cum arăta o investigație publicată de PressOne.ro în 2016. 

Pentru câteva luni, între 2006 și 2007, Dan Motreanu a fost ministru al agriculturii în cabinetul Tăriceanu, iar apoi a mai câștigat încă două mandate de depudat. 

Politicianul a fost în atenția DNA

Dan Motreanu a ajuns și în atenția procurorilor DNA. El a fost pus sub acuzare în 2016 pentru spălare de bani în campania electorală din 2008. Este și motivul pentru a fost eliminat la vremea respectivă de pe listele pentru Parlament. 

Dan Motreanu a fost achitat definitiv în 2019, an în care a câștigat și primul mandat de europarlamentar. 

La Bruxelles a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. 

A avut atât intervenții în scris, cât și de la tribuna Parlamentului European.

A mai luat parte și la alte dezbateri precum cele legate de criza apei în Europa sau de aderarea României la Spațiul Schengen. 

Aflat pe locul patru pe listele comune PSD-PNL, Dan Motreanu se pregătește acum pentru încă un mandat de cinci ani la Bruxelles. 

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.