Portret de candidat: Gheorghe Cârciu

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

E criticat de unii liberali, dar e susținut de Paul Stănescu

Gheorghe Cârciu este membru PSD, formațiune care l-a susținut și pentru funcția pe care o ocupă în prezent: secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

El a fost numit în ianuarie 2022, pe vremea în care Guvernul era condus de Nicolae Ciucă, mutare ce a stârnit nemulțumiri în rândurile liberalilor.

Departamentul condus de Gheorghe Cârciu asigură, potrivit legii, relația cu românii din afara țării. Susține într-un raport publicat pe site-ul Departamentului că a organizat tabere pentru tinerii români stabiliți în diaspora și că în total au fost alocate fonduri în valoare de 207 de milioane de lei pentru activități destinate românilor din diaspora.

Tot pe site-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu este prezentat ca antreprenor cu peste 20 de ani de experiență în domeniul construcțiilor. Are afaceri Franța, conform CV-ului, pe care le-a pornit imediat după revoluție când a emigrat în Hexagon.

Totuși, Gheorghe Cârciu este lipsit de anvergură politică, însă este un personaj susținut puternic din interoriul partidului de Paul Stănescu, unul dintre liderii formațiunii și un social-democrat influența. De asemenea, apare frecvent înconjurat și de fețe bisericești.

A terminat una dintre cele mai slabe universități din țară

Controversele legate Gheorghe Cârciu trec și în sfera academică.

Președintele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a terminat Facultatea în 2021, la 30 de ani de la abosolvirea liceului, după cum dezvăluia site-ul G4Media.

Și-a luat licența în Finanțe Bănci la o instituție privată: Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, aflată pe lista celor mai neperformante instituții de învățământ superior din țară.

Până în 2021, Gheorghe Cârciu terminase doar liceul industrial numărul 7 din Baia Mare, specialitatea electrotehnică, în 1991. Imediat după aceea a plecat în Franța.

Drumul în politică i-a fost deschis de Radu Moraru, pe vremea când fostul realizator TV ocupa primul loc pe lista Partidului Ecologist Român la europarlamentarele din 2014. Gheorghe Cârciu îi urma pe listă lui Radu Moraru la respectivele alegeri. Fără succes însă, cei doi nu au ajuns în Parlamentul European.

Înainte de a ajunge în PSD, Gheorghe Cârciu s-a implicat și în politica locală. A fost consilier tot din partea Partidului Ecologist în comuna Bixad, județul Satu Mare, localitatea sa natală.

A plecat până la urma din tabăra ecologiștilor, iar la alegerile locale din 2020, Gheorghe Cârciu a candidat independent pentru postul de primar al comunei Bixad. A avut parte în campanie și de susținerea PSD. A pierdut însă în fața liberalului Ioan Tătar.

A trecut în cele din urmă în tabăra social-democraților.

Cele mai recente