Portret de candidat: Mihai Tudose

Lansăm astăzi rubrica „Portret de candidat”, în care ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Începem cu portretul lui Mihai Tudose, capul de listă al alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

PSD și PNL se repliază cu Mihai Tudose

Țara noastră are 33 de locuri eligibile în Parlamentul European, așa că ordinea aleasă de formațiunile politice este esențială când vine vorba de de reprezentanții trimiși la Bruxelles. 

După ce au rămas peste noapte fără „locomotiva electorală” Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene, PSD și PNL se repliază cu Mihai Tudose.

Fostul premier din epoca Dragnea, actual europarlamentar, va deschide până la urmă lista pentru Bruxelles a celor două partide de la putere. Ales pe listele Pro România, partidul lui Victor Ponta, Mihai Tudose este unul dintre politicienii cu influență la vârful social-democraților.

Ocupă funcția de vicepreședinte al partidului și este coordonatorul campaniei PSD pentru alegerile din acest an.

Tudose, acuzat de hărțuire

El nu s-a remarcat politic la Bruxelles în primul mandat. Timp de cinci ani nu i s-a auzit vocea în Parlamentul European. 

În dezbateri a avut numai intervenții în scris, nici una susținută în persoană. Numele său a fost vehiculat însă într-un scandal de hărțuire. 

Mai multe publicații, printre care Europa Liberă și G4Media, au dezvăluit că Mihai Tudose și-ar fi abuzat verbal și psihic o fost asistentă chiar la începutul mandatului, în 2019. 

Sub protecția anonimatului, fosta angajată de la biroul lui Mihai Tudose a povestit că politicianul ar fi intrat pe ea în camera de hotel sub pretextul că ar fi vrut să-i ofere o carte. 

Mihai Tudose a negat toate acuzațiile și le-a pus pe seama unui conflict de muncă. A declarat în vara lui 2023, când au ieșit iveală informațiile, că asistenta sa nu și-a dat demisia, ci el este cel care a concediat-o pe motiv că nu mai avea încredere în ea. 

Mihai Tudose spunea toamna trecută că PNL și PSD n-ar trebui să se alieze în alegeri. Acum, Mihai Tudose consideră că lista comună dintre PSD și PNL trebuie privită drept un exemplu. 

Pe de altă parte, Mihai Tudose a avut în trecut un conflict deschis cu Rareș Bogdan, unul dintre liderii PNL, și nu s-a ferit să-și atace direct partenerii de Coaliție. 

Mihai Tudose s-a confruntat și cu alte controverse de-a lungul timpului. 

Acuzat de plagiat

A fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat obținută la Academia Serviciului Român de Informații. 

Comisia de Etică a Academiei SRI a dat verdict de plagiat pentru teza lui Mihai Tudose și a propus retragerea titlului de doctor, însă hotărârea Comisiei de Etică a fost însă revocată în 2017 de Senatul Academiei SRI. 

Pentru a evita un verdict de plagiat, Tudose a depus două solicitări la Ministerul Educației de a renunța la titlul de doctor.

De altfel, relația politicianului cu învățământul superior a fost mereu una sinuoasă.

Mihai Tudose a început facultatea la 24 de ani, iar în CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului European susține că a fost lector și conferențiar la Academia de Informații Mihai Viteazul 

și că a absolvit mai multe cursuri postuniversitare unele la Colegiul Național de Apărare sau la Facultatea de Științe Economice – Universitatea Dunărea de Jos, Galați, în timp ce era deja deputat în Parlamentul României. 

Politic, Tudose a demisionat din PSD în 2019 pentru partidul lui Victor Ponta, însă la mai puțin de un an a revenit în tabăra social-democraților. 

Cele mai recente