Regele și țarul își împart lumea
Dacă nu cumva ne spune Trump că e seară. Săptămâna asta am aflat că, de fapt, Ucraina a atacat Rusia, că Zelenski e dictator și Putin are bun-simț.

1. Trump, purtător de cuvânt pentru Putin

Foto: X.com / The White House
„Ucraina nu ar fi trebuit să înceapă războiul”, „Zelenski este un dictator. Refuză să organizeze alegeri. Are o cotă de susținere de 4%”, „Mai bine s-ar mișca repede sau nu va mai avea o țară”, „Rusia vrea să să oprească ️ sălbăticia, barbarismul.”
Par declarațiile lui Putin, dar sunt ale lui Donald Trump. De fapt, nu se pot organiza alegeri în plin război, Zelenski are susținerea majorității ucrainenilor, iar Trump scade încet dar constant în sondaje.
-
Metoda Trump. Declarațiile lui Trump vin după ce Zelenski a refuzat să semneze cedarea zăcămintelor rare către americani. Președintele Ucrainei a spus că „în document nu exista niciun cuvânt despre garanțiile de securitate”. Practic, Trump a vrut să-l păcălească, așa cum erau păcăliți bătrânii că semnează contractul pentru repartitoare și se trezeau fără locuință. Zelenski a reacționat după ce fost făcut „dictator”: „Trump trăiește într-o sferă a dezinformării”. A fost certat aspru de vicepreședintele Vance. Ultimele declarații ale liderului de la Kiev sugerează că va ceda minereurile rare contra unor garanții concrete de securitate.
-
Reacția UE. Uniunea Europeană a reacționat greu, fiind și ea afectată grav de virusul extremismului. Donald Tusk a fost cel mai vehement. Macron, rămas cam fără sprijin intern, a încercat o repliere și promite că va fi dur la Casa Albă. De la Kremlin curg laudele pentru CEO-ul american și amenințări către Zelenski, țara lui și zona noastră. „Ucraina, Belarus, Țările Baltice și o parte a Europei de Est ne aparțin definitiv în noua hartă a distribuirii globale”, a scris Alexandr Dughin, ideologul lui Putin.
-
Fiori reci. La Washington pare că a dispărut orice urmă de decență. Trump spune că Zelenski a refuzat să discute cu secretarul trezoreriei pentru că dormea. În pozele de la întâlnirea oficială pare treaz. Se bate moneda pe libertatea de exprimare, dar se interzic cărți. Se propovăduiesc valori ca familia tradițională, dar Trump și ai lui se întrec în numărul de soții schimbate. Casa Albă postează poze cu Trump rege și imagini cu imigranți în lanțuri care provoacă fiori de plăcere administrației. Musk s-a aliat cu Batman împotriva imigranților. România este criticată pentru anularea alegerilor, dar Trump a ordonat atacul de la Capitoliu când a pierdut în fața lui Biden. Și, bineînțeles, regele se consideră deasupra legii.
-
Musk, drujba lui Trump. Musk și echipa DOGE au creat situații comice. Au dat afară angajații din zona nucleară, apoi au vrut să-i reangajeze, dar nu știu cum să mai dea de ei. Cei din agenția pentru IMM-uri au fost concediați, chemați înapoi la birouri și concediați din nou — în cinci zile. Miliardele economisite sunt de fapt milioane. Dar asta nu-l oprește pe Musk să defileze cu o drujbă cu care taie birocrația. Nu e problemă, șeful DOGE a promis că fiecare american va primi 5.000 de dolari.
-
Presa care nu îngenunchează. Casa Albă a pornit războiul cu presa care nu se aliniază. Accesul la Casa Albă a echipei The Associated Press a fost limitat după ce jurnaliștii au anunțat că nu vor schimba denumirea Golfului Mexic cu Golful Americii. Trump este mai deranjat însă de termenii liberali folosiți de agenția de presă. Supărat pe criticile Reuters, Musk a descoperit că agenția ar fi primit bani de la Guvern pentru dezinformări sociale la scară largă”. De fapt, banii erau pentru combaterea știrilor false.
-
Anonimul. Cum cei mai mulți dintre vechii politicieni adoptă tactica struțului în fața tsunamiului politic, rămâne doar societatea civilă. Artiștii reacționează, actorii de la Hollywood i se opun fără să-i pronunțe numele. Li s-a alăturat și regizorul Radu Jude care a scris „F**k Putin + Trump” sub portretul lui de la Festivalul de Film de la Berlin. Bine, el n-a scris cu steluțe.
2. Alt actor statal

Captură: Raul Bambu / Recorder
România tremură în așteptarea negocierilor dintre ruși și americani. A băgat și Cristian Diaconescu frica în noi. Consilierul prezidențial ne-a spus că SUA și Rusia își împart acum lumea ca la Yalta și noi suntem la granița celor două lumi. „În acest moment nu avem garanții”, a spus Diaconescu. Apoi l-a luat tare Anca Alexandrescu, s-a pierdut și a zis că se referea de fapt la o situație din 2022.
-
Lista lui Georgescu. Mai știți „actorul statal” care s-a băgat în alegerile noastre? A apărut iar, însă de data asta e din Occident. Musk a postat de cinci ori despre alegerile din România și a distribuit o postare a lui Călin Georgescu în care anunța că interzice organizațiile soroșiste. La întrebările surprinzătoare ale Ancăi Alexandrescu „Cum veți face asta?” și „Cum veți decide care sunt?”, candidatul mistic a răspuns: „Avem cum să facem asta” și „Îi știm foarte bine”. Prigoana a început deja. Vă amintim că fundația lui Soros a plecat din România acum opt ani. A susținut proiecte civice, printre care Centrul pentru Resurse Juridice care a dezvăluit abuzurile din „azilele groazei”.
-
Alegeri bune și rele. Musk pare la fel de supărat ca Georgescu pe anularea alegerilor de la noi. Același Georgescu care, acum patru ani, lăuda revolta fanilor lui Trump care cereau anularea alegerilor „furate de ruși și chinezi”. Georgescu a prins aripi după ce a fost luat în brațe de americani. Continuă seria amenințărilor, acum impune și termene. „Cer Curții Constituționale în mod oficial ca, până cel târziu vineri, pe 21, să decidă al doilea tur”. Cum a trecut vineri, sâmbătă poporul lui iese în stradă.
-
Iar CSAT. Bolojan, interimarul nostru, s-a întâlnit cu Macron și a obținut promisiunea că Franța își va consolida prezența militară în România și că UE pregătește noi ajutoare pentru Ucraina. Bolojan a anunțat că va convoca o ședință CSAT cu alegerile și războiul pe masă.
-
Ciolacu nu mai vrea să zboare. Recorder a mai descoperit încă două zboruri făcute de Ciolacu și familia lărgită cu avioane private închiriate de Nordis. Reacția premierului: „Nu există fapte penale”. De data asta nu a mai amenințat cu nicio factură. Când lumea se schimbă sub picioarele noastre, premierul s-a urcat pe o scară să-și salveze pisica. A postat pe TikTok cum a salvat felina primită de la Tudose îmbrăcat într-un hanorac de 4.000 de euro. Apoi s-a lăudat că face economie ca Musk și că demisia lui ar fi un circ total. Nimic despre șantajele și amenințările lui Georgescu, speră și el să prindă o felie din tortul izolaționismului.


Fotograful Cătălin Urdoi a surprins un grup de căprioare pe un câmp din zona Bucovinei.

-
Și Germania mare din nou? Duminică au loc alegeri parlamentare în Germania. Sunt alegeri decisive pentru viitorul Uniunii Europene. Partidul de extremă dreapta AfD, susținut fățiș de Elon Musk, este pe locul doi în sondaje, cu 21%. Vă amintim că AfD este condus de Alice Weidel, aflată într-un parteneriat civil cu o imigrantă din Sri Lanka, împreună cu care a adoptat doi copii. Ea militează împotriva imigrației și căsătoriilor între persoane de același sex. Deutsche Welle a arătat cum folosește partidul inteligența artificială pentru a crea știri false, inclusiv influenceri generați de AI.
-
Dronele rușilor și dictatura militară. Legea care permite doborârea dronelor rusești a fost adoptată de Camera Deputaților. Surprinzător sau nu, AUR, SOS și POT au votat împotrivă. Decizia izolaționiștilor a coincis cu un val de dezinformări apărute pe TikTok de genul „ne trimit copiii în război” sau „se instaurează dictatura militară”. Trebuie să ne obișnuim cu asta.
-
Rareș Bogdan se întoarce la Realitatea după ce a dus PNL la cel mai slab scor din istorie. Postul TV este principala portavoce a candidatului mistic. O mutare deloc surprinzătoare având în vedere că a îmbrățișat de ceva vreme discursul georgeștian. La Bruxelles e alt Rareș Bogdan, acolo îmbrățișează diversitatea.
-
Pieleanu predă iar. Comisia de Etică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a transmis că a închis cazul profesorului Marius Pieleanu, acuzat de hărțuire. SNSPA a anunțat într-un comunicat că nu a găsit dovezi care să demonstreze faptele. Studenții au protestat purtând banderole turcoaz, un simbol al mișcării „Fără abuzatori în universități”.
-
Pacea cu traficanții. Vlad Zaha arată în PressOne că războiul cu drogurile este de fapt războiul cu consumatorii și pacea cu traficanții. Ultimul raport DIICOT demonstrează asta. Cantitățile de droguri confiscate scad de la an la an, dar dosarele penale sunt din ce în ce mai multe. La fel de multe ca în Italia care capturează de 100 de ori mai multe droguri și are de trei ori mai mulți cetățeni. Procurorii DIICOT au instrumentat 32.000 de cazuri legate de droguri și doar 80 de evaziune fiscală.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

-
O asociație din Cluj organizează anual tabere pentru copiii cu boli grave. „Dacă oamenii pun împreună bucățelele mici pe care le au, în timp efectul lor crește și se multiplică.”
-
Străinii reprezentau mai puțin de 2% din populația spaniolă în 1998, iar acum sunt peste 15%. Spania este un exemplu de țară europeană unde creșterea economică și scăderea șomajului sunt corelate cu imigrația.

-
DE CITIT. Un articol din 2019, apărut în revista elvețiană Das Magazin, tradus în română și republicat săptămâna aceasta de G4Media. Un text extrem de util din care reiese că „vânătoarea de sorosiști” stârnită în ultima perioadă are de fapt rădăcini mult mai vechi și adânci.
-
DE VĂZUT. Cea mai recentă investigație video realizată de echipa lui Aleksei Navalnîi dezvăluie sumele enorme pe care le câștigă oligarhul Igor Sechin – prietenul lui Putin și șeful Rosneft, compania petrolieră de stat a Federației Ruse. Și tot de aici aflăm cum sunt plătite cu sute de mii de euro din bani publici zeci de escorte de lux, angajate cu acte direct de compania Rosneft. Investigația este în limba rusă, dar poate fi vizionată cu subtitările în engleză activate.
-
DE VĂZUT. O investigație a televiziunii franco-germane ARTE arată cum au ajuns oligarhii care controlează petrolul și gazele din Rusia să devină o adevărată armată economică pusă în slujba ambițiilor expansioniste ale lui Putin.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Svetlana Aleksievici are acest stil de a scrie: lasă vocile să vorbească pentru a spune singure istoria sufletului uman.
În cartea aceasta, adună vocile unor oameni care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial și erau copii pe atunci.
Războiul văzut de copii: e groaznic, e atroce! Sentimentul abandonului, războiul e când tata e plecat, inocența de a te ascunde într-un cimitir, fiindcă ar bombarda cineva și morții? Sentimentul de nepovestit că toți copacii au rămas cu miros de război.
În loc de prefață la acest volum, Svetlana Aleksievici a așezat aceste rânduri:
„Cândva Dostoievski a pus întrebarea: Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre și chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie și cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat? Și a răspuns tot el: Lacrima aceasta nu justifică niciun progres, nicio revoluție. Niciun război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…”.
Așa începe cartea Svetlanei Aleksievici și nu se termină ușor, dacă se termină vreodată. Sunt multe lacrimi aici. Am citit cartea când a apărut în română și n-am putut să scriu despre ea.
Mă bântuie și acum, mulți ani mai târziu, întrebarea unui copil (Taisa Nasvetnikova, avea șapte ani când a început războiul, a ajuns învățătoare): Cum poți să mori după război, când toți sunt fericiți?

-
Cel mai bun antidot împotriva agresorilor online este să nu le dai atenție
-
Cum să pregătești un rucsac de urgență și alte resurse în cazul unui dezastru
-
De ce nu putem suporta plictiseala și pierdem ore întregi pe telefon
-
11 scriitori români ne recomandă cărți pe care ar trebui să le citim
-
De ce suntem nostalgici după vremuri mai grele decât prezentul
-
8 producători de brânzeturi din România rurală
-
10 locuri de vizitat care merită mai multă atenție
Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.