În ultima zi de mandat, un ministru – al Educației, din România – a reușit să compare un suport de seminar universitar cu instrucțiunile unei cafetiere. Nonșalanța vine din faptul că volumul e unul pe care Sorin Cîmpeanu și-a pus numele, prin omiterea altor doi autori pe care cartea îi avea în trecut. 

Investigația de presă a Emiliei Șercan, publicată în PressOne, a pus Guvernul Ciucă în ipostaza de a răspunde pentru al treilea ministru suspectat că a plagiat. De această dată, răspunsul a constat într-o demisie la ceas de seară, anunțată pe Facebook. Sorin Cîmpeanu a plecat din guvern, aparent „din proprie inițiativă”, dar după o conversație cu premierul – el însuși acuzat de furt intelectual.

Înaintea demisiei, însă, timp de aproape o săptămână, singurele reacții guvernamentale au fost răstălmăcirea faptelor și culpabilizarea celor care au deschis subiectul.

Așadar, ministrul pleacă, dar legile lui rămân. Cum se schimbă învățământul românesc, dar și de ce s-a tăcut atât de expresiv în cancelarii și în societate într-un moment în care credibilitatea ministrului Educației era fundamental pusă la îndoială? Explică, în acest episod, profesorul de istorie Marcel Bartic.

FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.