În ultima zi de mandat, un ministru – al Educației, din România – a reușit să compare un suport de seminar universitar cu instrucțiunile unei cafetiere. Nonșalanța vine din faptul că volumul e unul pe care Sorin Cîmpeanu și-a pus numele, prin omiterea altor doi autori pe care cartea îi avea în trecut. 

Investigația de presă a Emiliei Șercan, publicată în PressOne, a pus Guvernul Ciucă în ipostaza de a răspunde pentru al treilea ministru suspectat că a plagiat. De această dată, răspunsul a constat într-o demisie la ceas de seară, anunțată pe Facebook. Sorin Cîmpeanu a plecat din guvern, aparent „din proprie inițiativă”, dar după o conversație cu premierul – el însuși acuzat de furt intelectual.

Înaintea demisiei, însă, timp de aproape o săptămână, singurele reacții guvernamentale au fost răstălmăcirea faptelor și culpabilizarea celor care au deschis subiectul.

Așadar, ministrul pleacă, dar legile lui rămân. Cum se schimbă învățământul românesc, dar și de ce s-a tăcut atât de expresiv în cancelarii și în societate într-un moment în care credibilitatea ministrului Educației era fundamental pusă la îndoială? Explică, în acest episod, profesorul de istorie Marcel Bartic.

FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente