Alegerile de duminică au părut să ne spună, pe scurt, „Oameni buni, deschideți-vă larg internetul, pentru că nici nu știți ce pierdeți!”.

După ani de irelevanță, George Simion – un activist oportunist – a strâns în jurul lui oameni cu simpatii legionare, conservatori religioși și pe cei mai vocali adversari ai restricțiilor din pandemie.

Lângă ei au venit, în cercuri concentrice, nemulțumiți de orice fel în căutarea mesianismului politic. Iar ceea ce părea locul de joacă al unor excentrici s-a dovedit, în ziua alegerilor, o rețea online cu sute de mii de oameni uniți, ca-n transă, de furie, dezgust și disperare.

Exista deja, în substraturile societății, bomba cu ceas a unui nou partid extremist și criza ultimelor luni a fost numai racheta care să o ducă în Parlament? Sunt semne că AUR poate ajunge într-o zi Garda de AUR?

Explică Radu Umbreș, doctor în antropologie socială al University College din Londra și lector la SNSPA unde predă, între altele, Antropologie politică.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să