Românii și conspirațiile. Cât de periculoasă e fascinația teoriilor nefundamentate


Conspiraționiști au existat de când lumea. Dar, în momente de criză, se radicalizează și caută să facă prozeliți. Așa au ajuns unii dintre ei în Piața Victoriei.

Dar avem a ne teme, în România, că vor fi suficient de mulți cât să conteze? Ce contexte sociale și ce trăsături de personalitate îi fac pe oameni mai deschiși la teorii oculte?

Deconspirăm azi psihologia conspiraționistului cu Dragoș Iliescu, profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București și expert în testare educațională.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.