Discret și neașteptat de repede, Uniunea Europeană a reușit să depășească blocajul Ungariei și să adopte un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 50 de miliarde de euro.

Banii vor ajunge în țara vecină pe parcursul următorilor patru ani. Înțelegerea vine la doar câteva săptămâni după ce Viktor Orbán își folosise dreptul de veto ca să blocheze trimiterea ajutoarelor destinate Kievului.

Premierul Ungariei și-ar fi dorit să poată opri livrarea fondurilor în fiecare an. Nu a avut câștig de cauză, dar Uniunea va analiza anual felul în care banii sunt utilizați.

Dacă va fi necesar, statele membre vor putea și să revizuiască finanțarea.

Avertisment

Dacă va câștiga, Rusia nu se va opri la Ucraina, avertizează noul șef al Statului Major al Apărării.

Generalul Gheorghiță Vlad le urmează astfel altor comandanți militari sau lideri politici (din Occident) care se tem de intențiile pe termen lung ale Moscovei.

Într-un interviu la Europa Liberă, generalul român a spus că e urgent nevoie de o lege care să pregătească populația pentru eventualitatea extinderii războiului din Ucraina.

Generalul Gheorghiță Vlad a adăugat că România nu reintroduce serviciul militar obligatoriu, dar că are nevoie de soldați tineri.

Un proiect de lege privind pregătirea populației pentru apărare se află deja în Parlament. Nu e sigur că el va fi adoptat anul acesta.

Anchetă pentru corupție

Un lider local cu greutate al PNL a ajuns astăzi la audieri la Direcția Anticorupție. Spre seară, a fost pus sub control judiciar.

Surse judiciare afirmă că Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, e bănuit că a luat mită ca să încredințeze un contract. Percheziții s-au făcut azi la sediul instituției, dar și la locuința acestuia.

Ancheta ar viza lucrările de proiectare și de execuție a șoselei de centură a orașului Mizil.

Audiați la DNA au mai fost sora și cumnatul lui Iulian Dumitrescu. Prim-vicepreședinte al liberalilor, acesta e foarte influent în partid: fusese luat în considerare pentru funcția de ministru al transporturilor în Guvernul Ciucă.

Retragere

Omul de afaceri Bogdan Buta se retrage din funcțiile de conducere ale companiei care organizează festivalurile Untold.

El este fondator și președinte al societății respective.

Bogdan Buta a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi făcut sex cu doi minori în 2021 și a anunțat că îi va da în judecată pe cei care l-ar fi defăimat. Avocații săi reclamă ceea ce numesc un plan menit să-i distrugă reputația.

Poliția din Cluj a deschis deja o anchetă în acest caz.

Instituția nu a primit, însă, sesizări sau plângeri penale.

Agenții s-au sesizat din oficiu și au schimbat încadrarea juridică inițială – agresiune sexuală – în infracțiunea de act sexual cu minori.

E joi, 1 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Ajutorul european pentru Ucraina, deblocat

02:57 Avertisment al șefului Statului Major al Apărării: Rusia nu se va opri la Ucraina

04:56 Președintele Consiliului Județean Prahova, bănuit de corupție

06:16 Comasarea alegerilor: Klaus Iohannis e de acord cu ideea

07:48 Omul de afaceri Bogdan Buta iese din conducerea organizatorului „Untold”

08:34 Bruxelles-ul, blocat de un protest al fermierilor europeni

09:46 Fraudă de două milioane de euro anchetată de Parchetul European

10:29 Noi proteste ale sindicaliștilor din sănătate

11:04 Posibil scrutin anticipat în Polonia

Cele mai recente