01:06 Horațiu Potra, sub control judiciar
03:00 Legăturile dintre Potra și Georgescu
07:28 Cum explică SIE călătoriile directorului
09:04 Crevedia și Tg. Mureș: primari cercetați
11:38 Premiu retras
12:41 Căderea lui Assad: prudență la Moscova
13:37 Ce se întâmplă cu refugiații?
14:40 Negocieri pentru viitorul Guvern
16:03 Viitorul Guvern: misiune imposibilă?
16:51 Ministerul Sănătății, numire controversată
Contractorul militar Horațiu Potra, considerat un apropiat al lui Călin Georgescu, a fost plasat sub control judiciar pentru două luni.
Decizia Judecătoriei Ploiești nu e definitivă.
Ea survine perchezițiilor făcute de procurori în locuința lui Potra, dar și la alte adrese.
Bărbatul a fost prins în trafic, spre București, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la bordul unei mașini în care se aflau mai multe arme. E bănuit de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi de instigare publică, în urma anulării – vineri – a alegerilor prezidențiale.
Procurorii ar fi găsit în seifurile sale peste două milioane de dolari care nu apar în declarația sa de avere în calitate de consilier local în Mediaș.
Parchetul ceruse arestarea preventivă.
Avocatul său a declarat că va contesta punerea sub control judiciar. El a evitat să lămurească dacă Potra s-a întâlnit recent cu Georgescu și cu liderul neolegionar Eugen Sechila într-o fermă din apropierea Bucureștiului.
Consilier local în Mediaș din partea unei formațiuni care-și spune Partidul Patrioților, Horațiu Potra a făcut campanie și pentru PSD la alegerile parlamentare. El apare în mai multe fotografii de campanie alături de liderul PSD Sibiu, Bogdan Trif.
Recorder a descoperit că cel puțin cinci dintre gărzile de corp care îl înconjoară pe Călin Georgescu sunt foști militari care au activat sub coordonarea lui Potra în Africa.
Deși spunea că nu s-ar fi întâlnit vreodată cu el, Călin Georgescu a confirmat în cele din urmă autenticitatea unor fotografii care-l surprind alături de el, dar și de Eugen Sechila.
Între timp, imagini suprinse de camerele de supraveghere ale unei ferme din Ciolpani întăresc presupunerea că cei trei s-au întâlnit acolo sîmbătă, după anularea prezidențialelor.
Trei automobile care aparțin acestora intră în fermă în decurs de doar câteva minute și o părăsesc după câteva ore. Ulterior, Potra și apropiații lui au fost prinși de poliție în drum spre București.
Cum explică SIE călătoriile directorului
Gabriel Vlase era într-o „misiune externă” pe 12 septembrie, când a ajuns la Baku, în Azerbaidjan, la bordul unui avion privat.
A și asistat acolo la o cursă de Formula 1.
Iată explicația dată de Serviciul de Informații Externe în urma dezvăluirii voiajului făcut de directorul SIE.
Gabriel Vlase ar fi luat parte la o reuniune de specialitate, iar toate delegațiile ar fi fost invitate de către gazde la evenimentul sportiv. Documentele de zbor confirmă că directorul era însoțit de adjunctul Ioan Brița.
În încercarea de a preveni publicarea știrii, Biroul de Relații Publice al SIE a reușit să deconspire și calitatea de ofițeri activi a doi pasageri din același avion, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.
Site-ul G4Media a mai aflat însă că Gabriel Vlase a ajuns la o altă cursă de Formula 1 – cea din Abu Dhabi – nu mai departe de duminică, în plină criză de securitate națională. În România se anunțau proteste după anularea prezidențialelor, iar pe rețelele sociale continuau să se împrăștie știri false despre presupusa intrare a țării în război cu Rusia.
La 1 septembrie, directorul SIE mai ajunsee în Italia, pentru a vedea Marele Premiu de la Monza. Serviciul secret spune că acea deplasare s-a făcut cu un avion de linie.
Ca prin minune, comisia parlamentară pentru controlul activității SIE și-a adus aminte că poate cere lămuriri din partea serviciului.
Directorul comisiei, Mihai Weber, a cerut SIE să-i trimită cât mai repede toate informațiile relevante despre cele întâmplate.
Primar cercetat
Primarul PSD din Crevedia, Petre Florin, a fost audiat de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și exploatare prin muncă.
Victimele ar fi muncitori de la ferma demnitarului local.
Printre ele se numără o persoană adultă cu handicap mintal, fără locuință și fără familie. Ar fi fost exploatată timp de aproape trei ani.
Audiată de Poliție, ea a ajuns apoi într-un centru al Direcției dâmbovițene de Asistență Socială.
Mihaela Ciobănoiu, purtătoarea de cuvânt a instituției, i-a spus reporterului Recorder Diana Meseșan că persoana respectivă nu se afla în evidențele Direcției.
În august anul trecut, șase oameni au murit la Crevedia în explozia unei stații GPL.
În ciuda unui șir întreg de nereguli și a unei condamnări cu suspendare, Petre Florin a fost reales anul acesta.
Recorder a constatat în primăvară că afișele sale electorale se aflau inclusiv pe gardurile victimelor.