Mii de camioane au blocat astăzi Autostrada București-Pitești, dar și numeroase șosele de centură – din capitală, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara și din alte orașe mari.

Protestului (teoretic, unul spontan, dar altminteri foarte bine organizat) i s-au alăturat și unii fermieri.

Participanții reclamă majorarea tarifelor pentru polițele de răspundere civilă auto și costurile motorinei, dar mai cer, între altele, și o ordonanță anti-dumping care „să elimine concurența neloială din toate sectoarele economice”.

Niciuna dintre organizațiile transportatorilor sau ale fermierilor nu și-a asumat organizarea acestui protest. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus însă că el este folosit politic și că reprezentanți AUR l-ar fi promovat intens online.

Dispută prelungită în BOR

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, l-a criticat vehement – fără să-l numească – pe Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.

Acesta e acuzat că i-ar ajuta involuntar pe cei care iau creștinismul în derâdere.

Înaltul prelat a spus de curând că fumătorii și „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” nu au voie să bea agheasmă de Bobotează.

Arhiepiscopia Tomisului a replicat că practicile Bisericii nu se schimbă după cum dictează moda și că ceea ce numește „juisarea intelectualist-utopică” a lui Vasile Bănescu este cea care ar face, de fapt, deservicii BOR.

Criză politică în Polonia

Fostul ministru de interne al Poloniei, Mariusz Kamiński, a intrat în greva foamei din cauză că a fost reținut de Poliție, împreună cu unul dintre colaboratori.

S-a întâmplat chiar în palatul prezidențial, unde cei doi s-au pus la adăpost după o ceremonie găzduită de șefului statului, Andrzej Duda.

O instanță din Varșovia îi condamnase anterior la doi ani de închisoare, pentru abuz de putere. Deși decizia e definitivă, Kamiński nu o recunoaște și nu vrea să renunțe la mandatul de parlamentar.

Ambii politicieni fac parte din Partidul conservator Lege și Justiție, aflat până de curând la putere.

Premierul Donald Tusk a calificat situația drept „incredibilă”. El a ajuns în funcție promițând că va îndepărta din instituțiile-cheie persoanele numite din rațiuni politice de fostul partid de guvernământ.

E miercuri, 10 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Protest masiv al transportatorilor și fermierilor

04:53 Sectorul 3: o firmă controversată se retrage dintr-o licitație de zeci de milioane de euro

05:53 Ce face Metrorex cu milioanele din publicitate?

06:51 Conflict politic acut în Polonia

07:54 Ecuador: criza de securitate se agravează

09:13 Concurs controversat la marile parchete

10:07 Arhiepiscopul Teodosie, încă o dispută cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

11:25 Noi reguli pentru tineri pe platformele Meta

Cele mai recente