Un urs care-a ucis o turistă de 19 ani în Munții Bucegi provoacă o adevărată furtună politică.

Premierul Ciolacu va cere Parlamentului să se reunească într-o sesiune extraordinară, consacrată legislației privind populația de urși.

El dă asigurări că nu se va da liber la vânat, deși ministrul mediului, Mircea Fechet, a propus ca animalele care se apropie de localități să poată fi ucise.

Animalul care a atacat-o pe fata de 19 ani pe Jepii Mici, unul dintre cele mai populare trasee montane, era o femelă fără pui. Salvamontiștii care au recuperat trupul victimei afirmă că animalul era agresiv, motiv pentru care a și fost împușcat. Una dintre anchete ar trebui să arate dacă ursoaica era sau nu turbată.

Dincolo de ideile heirupiste în situații de criză, statul român nu a reușit până acum nici măcar să numere urșii din țară.

Se estimează că ar fi vorba de 7-8.000 de exemplare, spune la Știrile Zilei cercetătorul Mihai Pop, de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice.

Sub suspiciune

Agenția de Integritate îl acuză pe Dominic Fritz de conflict administrativ de interese: potrivit ANI, primarul Timișoarei a luat un împrumut în campania electorală din 2020, după care ar fi favorizat societatea la care era asociat cel care i-a dat banii.

În vara lui 2021, el a fost acuzat în presa locală că ar fi primit 25.000 de lei de la un consilier local care-i este coleg de partid.

Compania lui Răzvan Negrișanu ar fi avut de câștigat, potrivit ANI, de pe urma împrumutului, pentru că i s-a aprobat un proiect imobiliar. Referatul de aprobare e semnat de Dominic Fritz.

„Mi-au făcut și mie un dosărel” a răspuns primarul pe Facebook.

Politicianul USR a adăugat că întreg demersul ar fi absurd și neacoperit de fapte: în calitate de arhitect, Răzvan Negrișanu a întocmit documentația tehnică a unui Plan Urbanistic Zonal care trecuse prin toate etapele necesare aprobării înainte ca Dominic Fritz să devină primar.

În primele zile de mandat, a mai spus demnitarul USR, a semnat încă o dată referatul de aprobare care trimitea dosarul în Consiliul Local, pentru ca documentul să nu poarte semnătura predecesorului său.

Dominic Fritz va contesta raportul ANI în instanță și se declară convins că va avea câștig de cauză.

Ajutor NATO pentru Ucraina

Războiul din Ucraina domină, după cum era de așteptat, agenda summitului NATO de la Washington.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că Alianța e „mai unită ca niciodată” și a repetat că administrația sa va rămâne fidelă principiului care spune că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor.

A menționat sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care România îl oferă țării vecine. La fel procedează Statele Unite, Germania, Olanda și Italia. Alte câteva zeci de baterii de capacitate mai redusă vor fi trimise pe parcursul acestui an.

Rusia a intensificat săptămâna aceasta bombardementele asupra Ucrainei: printre țintele lovite se află un spital de copii din capitala Kiev.

Peste 40 de oameni au fost uciși numai în atacurile din aceste zile.

E miercuri, 10 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Urșii bagă Parlamentul în sesiune extraordinară

06:31 Dominic Fritz, acuzat de conflict de interese

07:54 Proxeneți percheziționați

08:42 Sisteme „Patriot” ale NATO pentru Ucraina

10:45 Atac rusesc asupra regiunii Odesa

11:30 „Drogul” paracetamol

12:29 Sectorul 3: 60 de mii de euro „în familie”

13:25 Mangalia: director reținut pentru mită

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.