Rezultatul de la Primăria Bucureștiului e lipsit de orice echivoc: Nicușor Dan a obținut al doilea mandat în urma alegerilor de ieri. După numărarea a aproape trei sferturi din voturi, avantajul său față de Gabriela Firea era de mai bine de 24 de procente: 47 la 22.

În Consiliul General, PSD și Alianța Dreapta Unită sunt aproape umăr la umăr – cu circa 27% fiecare -, iar PNL a obținut doar 12 procente. Mai intră în Consiliu PUSL, AUR și REPER.

În sectoare, însă, partidele din coaliția coaliției de la putere păreau să se fi impus pe toată linia: la distanță de doar câteva sute de voturi, liberalul George Tuță era în această după-amiază înaintea primăriței USR Clotilde Armand la sectorul 1. Iar în sectorul 2, fostul prefect Rareș Hopincă surclasase cu cel puțin un procent un alt primar USR, pe Radu Mihaiu.

Premierul Ciolacu a revendicat victoria în cele două zone ale Bucureștiului.

Nici o surpriză la sectorul 3 – peste 54% pentru Robert Negoiță – și nici la sectorul 4: peste 60 de procente în dreptul lui Daniel Băluță. Vlad Popescu, băiatul lui Cristian Popescu-Piedone, preia postul lăsat liber de tată la sectorul 5.

În fine, performer absolut la sectoare este primarul PNL al sectorului 6: Ciprian Ciucu a obținut 73%.

Confirmări și surprize

În marile orașe, câteva rezultate așteptate: Emil Boc a obținut încă un mandat de primar la Cluj, Olguța Vasilescu – la Craiova, iar Mihai Chirica – la Iași.

Elena Lasconi a câștigat categoric la Cîmpulung Muscel, iar Dominic Fritz își păstrează mandatul de la Timișoara.

Liberalul Gheorghe Flutur s-a recunoscut însă învins în cursa pentru Consiliul Județean Suceava, iar PNL-istul Iulian Dumitrescu a pierdut alegerile pentru Consiliul Județean Prahova în favoarea lui Virgil Nanu, de la PSD.

Și tot în Prahova, o surpriză: candidatul independent Mihai Polițeanu a obținut funcția de primar al Ploieștiului.

Europarlamentare

Cât despre europarlamentare, rezultatele provizorii publicate de Biroul Electoral Central indică un nou câștig al alianței PSD-PNL (cu aproape 50% din voturi, adică 19 mandate).

Aproape 15 procente a obținut AUR – șase eurodeputați.

Alianța Dreapta Unită e creditată cu opt procente, iar UDMR – cu aproape 7.

Câteva surprize și aici: site-ul G4 Media scrie că votul din diaspora pare să fi propulsat în Parlamentul European doi reprezentanți ai SOS România, partidul Dianei Șoșoacă.

Așadar, pe lângă Gabriela Firea, mai ajung (sau rămân) în Parlamentul European Claudiu Manda, Maria Grapini și Vasile Dâncu, dar și Cristian Terheș, Claudiu Târziu și Gheorghe Piperea.

Dianei Șoșoacă i s-ar putea alătura Luis Lazarus.

Confruntat cu aceste rezultate – și cu înfrângeri în Brașov sau la Constanța, în cursa pentru Primăriile de-acolo – liderul USR, Cătălin Drulă a anunțat că va convoca rapid alegeri pentru un nou președinte al formațiunii.

El a exclus posibilitatea de a mai candida anul acesta la Președinție.

Vârtej electoral în Franța

Șoc în Franța în urma alegerilor europene: președintele Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului.

Alegerile anticipate vor avea loc pe 30 iunie și la 7 iulie.

Trei săptămîni de vârtej electoral, așadar, într-o țară crucială a Uniunii Europene.

Istorici și politologi francezi afirmă că pariul președintelui e foarte riscant: conservatorii nu vor forma o coaliție cu blocul centrist al președintelui, iar lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen a spus că radicalii sunt „gata să exercite puterea”.

Extrema dreaptă franceză a obținut la europarlamentare un scor de 32 de procente, mai mult decât dublul celui câștigat de partidul prezidențial. Extrema dreaptă a mai avansat în Italia, Austria și Germania.

Popularii europeni, socialiștii și grupul Renew, care au format şi în fosta legislatură coaliția majoritară din Parlamentul European, vor contina să dețină controlul.

Cert este însă că formațiunile radicale și conservatoare au obținut câștiguri importante, așa cum era de altfel de așteptat.

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, e de părere că rezultatele „impun ca Europa să privească mai mult spre dreapta”.

E luni, 10 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Alegeri în București: Nicușor Dan, victorie categorică

01:58 Coaliția revendică sectoarele capitalei

03:01 Ce i-a scos la vot pe tinerii din București

09:14 Marile orașe: câteva surprize

12:34 Europarlamentare: puterea, în frunte

13:35 USR caută un nou președinte

18:57 Franța: după europarlamentare, anticipatele

Cele mai recente