La peste o jumătate de an de când a dat în judecată o instituție din subordine – și după ce i-a concediat intempestiv șeful –, premierul Ciolacu a renunțat la procesul cu Secretariatul de Stat pentru Revoluționari.

Tribunalul Buzău judeca plângerea sa față de o decizie prin care i s-a refuzat statutul de „luptător cu rol determinant la Revoluția din 1989”. Marcel Ciolacu ceruse acest lucru deși în Buzău nu s-au dat lupte între revoluționari și forțele regimului ceaușist.

În vacanța de sărbători, chiar pe 28 decembrie, Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu de la conducerea Secretariarului de Stat pentru Revoluționari.

Corpul său de Control ar fi recomandat acest gest, însă el a venit la scurt timp după ce Recorder publicase integral documentele în baza cărora premierul a obținut certificatul de revoluționar. Presupusul rol determinant nu e confirmat nici de acte, nici de alți participanți.

Două numiri controversate la marile parchete

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a ignorat avizele CSM și i-a propus, în cele din urmă, pe procurorii Mihaiela Iorga-Moraru și Remus Popa pentru posturi de vârf la DNA și la Parchetul General.

Cei doi ar urma să conducă secția de combatere a corupției, respectiv pe cea de urmărire penală.

Întrebat în cursul procedurii câte rechizitorii a făcut și la câte percheziții a luat parte, Remus Popa a evitat să răspundă. A recunoscut apoi că nu a instrumentat vreun dosar de evaziune fiscală.

Cât despre Mihaiela Iorga-Moraru, ea s-a remarcat până acum prin conflictele publice cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Koveși.

A doua zi a protestului transportatorilor și fermierilor

Zeci de camioane au blocat din nou traficul de pe șoseaua de centură a Bucureștiului. Li s-au adăugat altele în cursul după-amiezii.

Ministrul Sorin Grindeanu i-a primit pe câțiva dintre reprezentanții firmelor de profil, iar noi discuții se vor purta miercurea viitoare. Participanții la proteste reclamă majorarea tarifelor pentru polițele de răspundere civilă auto și costurile motorinei.

Fermierii s-au alăturat și de această dată protestului. La Chiajna, în apropierea Bucureștiului, ei au spart barajul Poliției și și-au continuat drumul către oraș. Voiau să ia parte la un miting în fața Guvernului, iar pe parcurs li s-a alăturat și liderul AUR, George Simion.

E joi, 11 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 Revoluționarul Ciolacu renunță la „rolul determinant”

02:59 De ce nu încasează profesorii debutanți cât li s-a promis în vară?

04:16 Posturi suplimentare în spitale

05:24 Israelul, acuzat de genocid la Curtea Internațională de Justiție

06:53 Grecia legalizează căsătoriile gay

08:18 Două numiri controversate la marile parchete

09:02 Posibilă scurtare a mandatului lui Klaus Iohannis

09:44 Protestul transportatorilor, a doua zi

10:48 Fotbalistul Radu Drăgușin, prezentat oficial la Tottenham

Cele mai recente