N-ar fi fost sectorul 1 al Bucureștiului dacă alegerile nu s-ar fi lăsat cu scandal: la fel ca acum patru ani, cursa pentru Primăria celei mai bogate zone din București se decide la limită.

La câteva sute de voturi distanță de contracandidatul liberal George Tuță, primărița USR în exercițiu, Clotilde Armand, reclamă presupuse tentative de fraudă și cere ca voturile să fie renumărate.

Ea a scris pe Facebook că unele procese-verbale ar fi fost întocmite greșit în mod intenționat.

De asemenea, candidata USR a depus o plângere la Parchet pe numele lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente. Îl acuză de instigare la fals și de abuz în serviciu.

Aflat, la rândul său, umăr la umăr cu Rareș Hopincă, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, afirmă că mai bine de 300 de voturi în favoarea sa exprimate într-o secție din zonă au fost trecute din greșeală în dreptul candidatei SOS România.

Cererea ca voturile să fie numărate din nou i-a fost respinsă, iar politicianul USR a solicitat intervenția Biroului Electoral Central. BEC este ultima instituție la care pot apela candidații care au suspiciuni în privința numărării voturilor. Ei trebuie însă să prezinte și dovezi în acest sens.

Nicușor Dan, în căutarea unei majorități

Câștigător detașat – și necontestat – al unui al doilea mandat de primar general, Nicușor Dan propunea încă din seara alegerilor referendumuri locale pe tema finanțării Primăriilor și a politicilor de urbanism ale capitalei.

Va avea însă nevoie de o majoritate pe care să se poată baza în Consiliul General. Un obiectiv mai ușor de atins acum, de vreme ce Alianța Dreapta Unită a revenit pe prima poziție în cursa pentru Consiliu, cu peste 27% din voturile exprimate.

Comasarea alegerilor s-a dovedit de bun augur pentru PSD: formațiunea lui Marcel Ciolacu va conduce acum 25 de Consilii Județene, față de cele 20 câștigate cu patru ani în urmă. P

SD și PNL au reluat, cu această ocazie, și discuțiile despre o posibilă coaliție politică – ceea ce ar presupune candidaturi comune la următoarele alegeri.

PNL va avea însă propriul candidat la prezidenţiale, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit căruia discuția despre un candidat comun la Cotroceni nu mai este deschisă.

Franța: extrema dreaptă, în pole-position

Partidul de extremă dreapta francez Adunarea Naţională e creditat cu 34% din intenţiile de vot pentru alegerile anticipate: un scor cu mai bine de 15 puncte peste cel de acum doi ani.

Așa indică un sondaj făcut public la scurt timp după că președintele a dizolvat camera inferioară a Parlamentului.

Emmanuel Macron a luat decizia în urma rezultatului dezastruos obținut de partidul prezidențial la europarlamentatre.

Stânga unită e creditată cu 22 de procente, tabăra macronistă – cu 19, iar conservatorii – cu 9.

Alegerile anticipate au loc foarte curând, pe 30 iunie și 7 iulie. Indiferent de rezultatul lor, Macron exclude demisia.

E marți, 11 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Competiții la limită în două sectoare din capitală

03:13 Al doilea mandat: pe cine se bazează Nicușor Dan?

07:33 Cât a câștigat PSD de pe urma comasării

08:57 P.E.: Nicu Ștefănuță, Florin Salam și votul tinerilor

12:47 Franța: extrema dreaptă, în pole-position

15:14 Dosarul generalilor: martor din China

15:53 Mehedinți: un actor ales primar

16:35 YouTuber din Cipru, eurodeputat

Cele mai recente